Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, ostatnio zakupiłem nowy dysk SSD, a mianowicie Samsunga EVO 970 do laptopa MSI GP63  z GTX 1060, i7-8750, 8GB RAM na Windowsie 10 Education.
Korzystając z oprogramowania Samsunga zrobiłem sobie mały pomiar prędkości dysku i stąd też moje następujące pytanie. Czy te wartości są ok? W stosunku do maksymalnych możliwości tego dysku, jednak nieco odbiegają, czyż nie? Jest się czym martwić? ? (screen w załączniku)
Pozdrawiam!

Test.png

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

so4782.png

Chodzi o ten sterownik NVMe do pobrania na stronie Samsunga? Jeśli tak, to pobrany ?

Przeprowadziłem test jeszcze raz i wyniki następujące. Dalej odbiega trochę od maksów ale czy w sposób alarmujący? Czym to może być spowodowane?65pc8i.png

edit. Oczywiście przeprowadzam test unikając zbędnego obciążenia procesami.

Edytowane przez FxJ
Dopisek
Opublikowano

Pytanie odnośnie tego dysku, czy bez jakiś specjalnych prac na komputerze wymagających takich prędkości, opłacalne jest zakup tego dysku do prac domowo-biurowych? 

Może wystarczył by jakiś inny nvme?  

480GB SSD m.2 2280 SATA3 WD Green TLC (do 545/465MB/s)

512GB SSD m.2 2280 PCIe x2 NVMe ADATA SX6000Pro 3D TLC (do 2100/1400MB/s)

480GB SSD m.2 2280 PCIe x2 NVMe KINGSTON A1000 TLC (do 1500/900MB/s) 

500GB SSD m.2 2280 PCIe x4 NVMe SAMSUNG 970Evo TLC (do 3400/1500MB/s)