Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Zakupiłem nowy laptop Acer Nitro 5 w sklepie Morele. Po rozpakowaniu okazało się, że jest pękniętą matryca. Serwis sklepu po oględzinach miał go wymienic na nowy. Niestety przysłali sprzęt recertyfikowany. Przynajmniej o tym świadczy nalepka z obudowy na której dodatkowo klucz jest częściowo zaklejony przez mniejszą naklejkę. Mogę odesłać i liczyć na zwrot pieniędzy lub żądać obniżenia ceny.  Zapłaciłem za niego 3600 zł.

Czy warto iść w takie obniżenie? Czy taki sprzęt jest niepewny? A jak już to o ile można żądać obniżenia ceny, bo sklep pewnie zaproponuje kwotę zaniżoną.

Czy taki system operacyjny częściowo zaklejony jest legalny?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez joca_m
Opublikowano
Cytat

okazało się, że jest pękniętą matryca

Pudełko było uszkodzone?

Zrób zwrot bez podania przyczyny i zamów nowego.

Cytat

Czy taki system operacyjny częściowo zaklejony jest legalny?

Miałeś licencje systemu (z kluczem) przyklejoną na spodzie laptopa?

Opublikowano

Ten z uszkodzoną matrycą wymienili na nowy po 8 dniach oględzin.

W. ygląda rzeczywiście na nówkę, ma pudełko orginalne.  Tylko, że właśnie ta naklejka z licencją przyklejona na spodzie mnie nie przekonuje, że jest nowy.  Serwis mocno się upiera, że ten egzemplarz jest nowy bo naklejka void microsoft nie jest uszkodzona. Czy rzeczywiście do nowego laptopa może być system " COA for Refurbished PC only" tak jak tam jest napisane?