Majk Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Posiadam Lenovo Ideapad 320-15, CPU Intel Intel i3-7130u w trakcie grania osiąga 75 stopni, GPU Geforce 940mx osiąga 65 stopni. Chciałbym kupić do tego laptopa podkładkę chłodząca. Otwory wentylacyjne pokazane sa na zdjęciu. Zastanawiam sie nad wyborem maksymalnie wydajnej podkładki. Według jakiegos testu podkładek, ZALMAN ZM-NC11 ma bardzo wysoka skuteczność, jednak wentylator znajduje sie na środku podkładki i jest jeden, ma 220mm i okolo 700 obrotów. Czy to dobre rozwiązanie? Druga podkladka to Cooler Master Notepal U2, z racji tego ze ma wentylatory 80mm o prędkości do 1800 obrotów, które mozna sobie dowolnie ulokowac. Wtedy mógłbym jeden ułożyć centralnie pod otworem, a w przypadku zmiany laptopa, miałbym pole dopopisu. No i ewentualnie mógłbym sobie kupić jakiświększy wentylator i tam zamontować. Co polecacie? Edytowane 18 Grudnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Cytat Intel Intel I3 7130u w trakcie grania osiąga 75 stopn I nie ma tu żadnego problemu! Tyle możesz zrobić. Żadna podstawka tu nie pomoże, tyle ze obudowę będzie chłodzić czyli 1-2 stopnie mniej i to tyle. Cytuj
Majk Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2018 Aktualnie mam jakąś podkładkę AAB Cooling NC74, i oprócz tego że podniosę sobie na niej laptopa, to nie daje ona kompletnie nic. Fakt faktem, kosztowała 20 zł. Swoją drogą, zrobiłem undervolting o około 0.1mA i zauważyłem że oszczędzam jakieś 3 może 4 stopnie. Próbować jeszcze bardziej obniżyć napięcie na rdzeniu? Jest jakaś bezpieczna granica do jakiej mogę zjechać? Problem na ten moment jest taki, że lapek z 8GB Ram, Intel Core i3 7130U, i grafiką 940mx 2GB DDR5 dochodzi mi własnie do takich temperatur podczas gry w Wiedźmina 1. CPU 69 stopni, max 74. GPU okolice 63 stopni, jeszcze nie przekroczyło 65. Czy ustawienia graficzne w grze również będą miały wpływ na temperatury? O ile rozumiem że pomiędzy niskimi a wysokimi na pewno będzie różnica, to czy zjazd roździelczości z 1920x1080 na 1650x1050 również w jakimś tam stopniu obniży mi temperature? No i kolejna sprawa, staram się grać np. 1h i robić 10 minut przerwy tak aby laptop mógł się schłodzić. Jednak czy takie nagrzewanie laptopa znacznie wpłynie na jego żywotnośc? Czy o drastycznym skróceniu jego życia mógłbym mówić w przypadku gdy temperatury podchodziłyby pod 90 stopni? Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Cytat czy zjazd roździelczości z 1920x1080 na 1650x1050 również w jakimś tam stopniu obniży mi temperature? Nie. Jak jest max temperatura poniżej 90 stopni to jest dobrze ? Edytowane 20 Grudnia 2018 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi