Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam
Posiadam od kilku dni nowego laptopa w poniższej konfiguracji:
Procesor: Intel Core i5-8300H
Grafika: NVIDIA GeForce GTX 1050Ti, + Intel UHD Graphics 630

Pamięć:16 GB
Dysk: Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

Przedwczoraj zainstalowałem sobie Life is Strange: Before the Storm i podczas gry nie odczułem żeby laptop jakoś specjalnie się nagrzewał. Sprawdziłem nawet wtedy z ciekawości temperaturę grafiki chwilę po odpaleniu gry  Wydaje mi się, że temperatury procesora kształtowały się wtedy w okolicach 70 -75 C. Występował jednak Screen tearing i próbowałem się go wczoraj pozbyć i zaktualizowałem sterowniki od grafiki, ale nie pomogło, ale po intensywnych poszukiwaniach w sieci dowiedziałem się, że wystarczy w ustawieniach gry zmienić pozycję: 
Frame rame limit z 60 FPS na "NO" i pomogło jednak dzisiaj podczas grania zauważyłem, że laptop jakby się bardziej nagrzewał i chyba trochę głośniej chodzą wentylatory. Gra nadal chodziła płynnie bez żadnych przycięć. Dlatego też zacząłem baczniej przyglądać się temperaturze.

Uzyskałem następujące wyniki:

Po 5 minutach gry: 

tUL8oFU.png
1G9Ylg5.png

Po 1h gry:

5wLMLt4.png

tNAyQAQ.png

Natomiast podczas normalnego używania samej przeglądarki chrome temperatury procesora kształtują się tak: 

tHe1vio.png

Czy to normalne?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jutro się w to pobawię. Możesz polecić w przybliżeniu o jaką wartość powinienem obniżyć i ewentualnie od niej zacząłbym obniżać o to  -0,010 V, bo jakbym zaczął tak od samego zera obniżać jak polecają w poradniku to kupę czasu by to zajęło ? 

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem ten udervolting, ale nie pomógł, bo temperatury są nadal wysokie a wiatrak chodzi na najwyższych obrotach. Zacząłem jak poleciłeś od -0,100 V, a ostatecznie ustawiłem na -0,180 V, chociaż na -0,190 V też przechodził testy pozytywnie, ale wolałem zostać już przy -0,180 V, bo wyczytałem na internecie, że ludzie, którzy też mają ten procesor przy wyższych  wartościach odnotowują już problemy. Zapisałem ten plan, uruchomiłem po chwili od nowa laptop i odpaliłem gierkę i tak prezentują się temperatury po 5 minutach gry:

https://i.imgur.com/iiDDWSv.png

2 minuty po wykonaniu screena podskoczyły nawet do 97 C

Uruchomiłem w podobnym czasie IETU i tak się prezentuje screen:
https://i.imgur.com/upS5feB.png

Coś zrobiłem źle?

Edytowane przez kredzion
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Gram sobie od 2 miesięcy w GTA V i wszystko było ok, ale nagle kilka dni temu nawrócił problem z przegrzewaniem się laptopa. Już po kilku minutach gry temperatura maksymalna podskakuje do ponad 90C. O co kaman?

HWmonitor
XTU

Edytowane przez kredzion
Opublikowano

Albo zrobił się dywanik z kurzu i blokuje przepływ powietrza przez radiator albo pasta całkiem wyschła. Najlepiej przedmuchaj kompresorem.

Jeśli chcesz wymieniać pastę możesz pomyśleć o "Liquid Metal" bo to zapewni najlepszy rezultat tyle że koszt jest większy jeśli chcesz dobrze zabezpieczyć.