Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Na wstępie dziękuję użytkownikowi @FxJ za zaproszenie na forum i propozycję napisanie posta z problemem.

Mam ogromny (!) problem z wyborem monitora. Proszę o rzeczowe argumenty i porady.

Mój sprzęt:

CPU: i5 6600K (podkręcony do 4,3 Ghz)

GPU: Msi Gtx 1070 Gaming X [w ciągu najbliższych kilku miesięcy możliwy upgrade do GTX 1080 lub RTX 2070]

RAM: 16 GB Ram DDR4 3000 Mhz CL 14

Obecny monitor: Samsung B2230 (60 Hz)

Jaką kwotą dysponuję?
Do ok. 1800/1900 zł.

Początkowo chciałem ViewSonic XG2402 ale to 1080p i bez G-Sync'a (Free-Sync, ale ja mam karte nVidii)

Jakiego monitora potrzebuję?

• Wykorzystanie: 60% gry, 20% tworzenie muzyki (praca w DAW), 20% (przeglądanie internetu, praca biurowa). Zatem głównie gaming.
  • Rozmiar ekranu: 24" [27" to za dużo na rozmiary mojego biurka; chcę nad monitorem gamingowym mieć drugi monitor w tym samym rozmiarze do pracy w programie muzycznym na dwóch monitorach]
  • Matryca: TN (ostatecznie VA ale przy pewności, że dany model monitora z tą matrycą nie będzie miał problemów z ghostingiem etc.)

Wyjaśnienie: Do gamingu TN wydaje mi się najlepszy ze względu na mały input lag, szybki czas reakcji i brak negatywnych oznak w obrazie przy dynamicznych scenach (grach) i wysokim odświeżaniu.
Dlaczego nie VA / IPS? Do moich wymagań gamingowych i kwoty jaką dysponuję dobry monitor z tymi matrycami bez żadnych ghostingów/powidowków etc. będzie za drogi. Nie potrzebuję dobrych kątów widzenia (siedzę na przeciwko monitora zawsze), nie oglądam seriali "z boku", ani też nie obrabiam zdjęć/filmów aby mieć idealne odwzorowanie kolorów (po kalibracji TN można osiągnąć kolory zbliżone do VA lub nawet IPS albo przynajmniej na tyle dobre, że nie będzie widać jakiś większych różnic między TN a pozostałymi).

• Odświeżanie: 144 Hz

Rozdzielczość: 1440p [1080p wydawałoby się wystarczające i mniej obciążające dla GPU, ale w obliczu wymiany grafiki i uzyskania więcej FPS oraz tego, że pracuję też w programie muzycznym, obszar roboczy poza grami będzie 2x większy przy 1440p niż 1080p]

Technologia: G-Sync [mam karte nVidia, więc wiadomo. Mam jednak wątpliwości pewne, o czym niżej w pytaniach...]

Moje typy monitorów:

PYTANIA I WĄTPLIWOŚCI:

1. Czy prawdą jest, że matryce VA i IPS mają problemy z input lagiem i czasem reakcji? Podobnie z tym, że przy dynamicznych grach mamy do czynienia z ghostingiem i innymi negatywnymi efektami podczas grania?
  2. Wiem, że nie osiągnę w większości gier 144 FPS, ale będę miał więcej niż 60 FPS, zatem odświeżanie 144Hz dla mnie jest ważne. Ale pytanie jest nieco inne: czy to prawda że monitor 144Hz wymaga dobrego CPU, a przy i5 6600 będzie bottleneck? Przecież wyświetlanie obrazu zależy głównie od GPU...
  3. Czy technologia G-Sync jest polecana? Zdania na forach są podzielone z przewagą tych na TAK. Czy G-Sync będzie tylko działał przy dużych skokach FPS np między 40 a 90?
  4. Czy do rozdziałki 1440p monitor 24" to za mało? Takie sa zdania czasem na forach, a czasem mówią, że to idealne połączenie. Poleca się do 1440p 27 cali, ale jak pisałem, dla mnie to za dużo...
  5. W przypadku Dell S2417DG  problem był z tzw. color banding. Podobno od rewizji A08 problem znika. Inni mówią, że to kwestia ustawień gamma. Czy ktoś ma taki model, czy może go polecić? W internecie ten model jest #1 przy tych parametrach. Mocno konkuruje z powyższym AOC
  6. Czy alternatywą dla G-Sync'a będzie Adaptivie Sync (podobno jest to możliwe przy nVidii i kablu DisplayPort) czy też Fast Sync?

Co polecacie? Co wybrać? Jak czytam fora to dostaje szału, bo każdy doradza co innego. Dostaję szału ?
Proszę o pomoc!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

w ciągu najbliższych kilku miesięcy możliwy upgrade do GTX 1080 lub RTX 2070

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_rtx_2070_vs_geforce_gtx_1080_ktory_bedzie_szybszy

MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8GB GDDR6  - 2379zł

No to tego MSI sobie wtedy kup ?

Cytat

Czy prawdą jest, że matryce VA i IPS mają problemy z input lagiem i czasem reakcji?

Może nieliczne, ale kto patrzy na imput lag?

Cytat

Ale pytanie jest nieco inne: czy to prawda że monitor 144Hz wymaga dobrego CPU

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i7_9700k_osiem_rdzeni_z_lutowana_czapka?page=0,22

Im więcej FPS chcesz tym mocniejszy procesor, grafika i RAM musi być ?

Cytat

Czy technologia G-Sync jest polecana?

Tak jeśli ktoś ma grafikę od Nvidii

Cytat

Czy G-Sync będzie tylko działał przy dużych skokach FPS np między 40 a 90?

Potrzeba z 150-155 FPS żeby skorzystać z G-Sync

Cytat

Czy do rozdziałki 1440p monitor 24" to za mało?

Trochę tak, najlepiej 25" - 27" zależy jak blisko będzie ustawiony.

Cytat

Czy alternatywą dla G-Sync'a będzie Adaptivie Sync (podobno jest to możliwe przy nVidii i kablu DisplayPort) czy też Fast Sync?

https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-red-eagle-gb2760qsu-977449/

https://www.morele.net/monitor-aoc-ag271qx-774712/

Na tych dwóch się skup.

Opublikowano (edytowane)

Nie zgodze się, że G-Sync działa od >150 klatek, bo nawet jeśli ma się monitor 60Hz i klatki spadają poniżej 60 to częśc znich jest dublowana żeby dać te "efekt" 60 klatek/s.
Co więcej, 27" to za dużo jak na biurko moje. Poza tym ja siędzę na wprost monitora w odległości (mierzyłem) 60-70 cm maksimum, a czasem nawet i 50 cm, gdy gram i siedzę prosto w fotelu. Czy 24" przy 1440p to na tyle mało, że będe z lupą szukał czcionki czy ikon? Wątpię ?
Te monitory, które poleciłeś mają niestety te 27" (ale rozumiem intencje) no i Free-Sync które mi sie do niczego nie przyda.
No i co teraz, bo sytuacja patowa...
Monitora VA z 144Hz, w tej rozdziałce, nie mówiąc o G-Sync to nie ma. Ja nadal nie jestem przekonany co do tych VA. Celuję w granie w takie tytuły jak BF1 czy V, Wiedźmin 3 etc. czyli gry wymagające (i te, które się niedługo pojawią). Czasem pogram w PUBG, H1Z1 czy FIFA. Czasem w RTS'y (tu chyba głównie procek jest konieczny) Dlatego zależy, głównie w tych FPSach na tej płynności >60 klatek. Rozumiem, że mając 144 Hz monitor i będę w takim wiedźmaku miał średnio 70 klatek, to i tak obraz będzie płynniejszy niż na monitorze 60Hz, gdzie będzie limit na wyswietlane klatki do 60 (bo tyle monitor pozwoli)... ? Dobrze rozumiem? Nie musze chyba grać w gry i mieć po 144 FPS , żeby cieszyć się z monitora 144Hz?

Ja naprawdę głupi jestem, nie wiem co wybrać. Chodzi mi po głowie ten G-Sync, bo on może mi ratować "klatki" i przez to obraz będzie płynny bez rozrywania obrazu...?
Na innym forum mi piszą, że przy 1440p 144Hz to ucierpi obraz, bo wtedy będzie bootleneck przez CPU i procek nie bedzie nadążał za GPU. Ale to chyba tylko w tytułach gdzie liczy się moc obliczeniowa procka a nie grafiki, prawda?

Bardzo prosze o porady ? Nie chcę się wpadkować w coś, gdzie potem będę żałował, a to wydaek prawie 2 tysie, wiec sporo do żałowania będzie...

P.S. te monitory, które podałeś są na TN, wiec gdybym został przy 24 to miałbym w sumie wszytsko, bo i 1440p, 144Hz no i G-Synca...

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

G-Sync daje Ci bardzo dużo korzyści właśnie przy stosunkowo niskim zakresie fps.

Przykładowo 60 fps z G-Sync + 144 Hz , daje lepsze poczucie płynności niż 100 fps z wyłączonym V-Sync na monitorze 60 Hz. Dodatkowo G-Sync ON vs G-Sync OFF również robi różnicę, bardzo widoczną w grach na Frostbite.

Sam gram w 3440x1440p w BFV na ultra + DXR ultra i mam na jednym GPU (obecnie mGPU JESZCZE nie działa z RT + DX12) po 60-90 fps, gdzie granie z G-Sync ON to masełko. G-Sync OFF jest odczuwalnie nieprzyejmny.

Nie potrzebujesz mieć np 144 fps przy monitorze 144 Hz, żeby skorzystać z dobrodziejstw G-Sync.

Opublikowano (edytowane)

Cytat

Co więcej, 27" to za dużo jak na biurko moje.

Zamontuj do blatu na wysięgniku.

A najlepiej wytnij z kartonu wymiary monitora i sam się przekonasz (obrysuj też ramki).

Cytat

Free-Sync które mi sie do niczego nie przyda

Jest darmowy i większość monitorów go ma, jest bo jest i nic nie kosztuje.

Na ultra nie ma co grać lepiej trochę obniżyć ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Cholera, a dopiero co wczoraj sprzedałem generalnie za grosze bo mi był zbędny już.

https://allegro.pl/asus-pg278q-144-hz-g-sync-2560x1440p-ulmb-i7718851897.html

Co do G-Sync i potrzeby 10fps ponad odświeżanie monitora, nie tak to działa.

Jak masz monitor np 165 Hz, a masz G-Sync ON i w danym momencie dajmy na to 54 fps na ekranie to masz i tak masełko, bo G-Sync robi swoje. Taka jest idea tego rozwiązania, gładkie synchro i świetna płynność przy nawet dość niskich ilościach fps.

60 fps na monitorze 144 Hz z G-Sync > 60 fps na monitorze 144 Hz bez G-Sync, w kwestii odczuć, responsywności itp. Łopatologicznie tłumacząc ?

@FxJ

Edytowane przez Gosu
Opublikowano

Dalej nic nie wiem...
Ok, a załóżmy, że biorę 24" (sprawdzałem rozmiary tego 27" - no w cholerę za dużo), 1440p i 144 Hz i G-Sync. Ale przy okazji zmieniam i5 6600K na i7 7700K a nie GTX 1070 na 1080 czy RTX 2070. Czy to rozwiązanie będzie dobre?

Opublikowano (edytowane)

Nie pchaj się w 24 cale. Optymalny wybór dla Ciebie i najbardziej sensowny :

27 cali 2560x1440p 144 / 165 Hz (kwestia modelu) G-Sync . Chcesz TN to i mniej niż za IPS zapłacisz.

CPU zmieniaj na i7 7700K, memki puszczaj na 3600 MHz  (Skylake / Kaby / Coffe bardzo na tym korzystają) i bierz RTX 2070. Przy cenach w których 2070 możesz wyrwać, nie pchaj się w Pascala już. RayTraicng robi robotę.

Popatrz.

Weź pod uwagę, że kompresja YT i tak kastruje jakość. Natomiast po patchu poprawiającym wydajność DXR, jedna 2080Ti w 3440x1440p na ultra + DXR ultra, pięknie ciągnie temat.

RTX 2070 pozwoli Ci grać na ultra z DXR low / medium w 1080p i będziesz miał 60/70 fps. A DXR nawet na low i tak i tak deklasuje odbiór gry bez RT w kontekście wizualiów.

Coraz więcej produkcji z RT będzie na rynku się pojawiać, z DLSS tak samo. Jak byś poszedł w Pascala to będziesz sobie w brodę pluł.

Monitor 27 calowy oraz 2560x1440p docenisz, do tego jak doświadczysz tego czym jest G-Sync oraz 144 / 165 Hz, kopara Ci opadnie. Sam przechodziłem to kilka lat temu, bierz, a będziesz mega zadowolony ?

Edytowane przez Gosu
Opublikowano (edytowane)

Niestety nie jest to optymalny wybór bo nie dysponuję taką kwotą aby brać 27". Mogę wziąć 27" w 1440p, 144hz i TN, ale bez G-Synca. Nie jestem przekonany, czy warto kosztem G-Synca brać cos wiekszego o 3 cale...
Przykładowo:
https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-red-eagle-gb2760qsu-977449/
https://www.morele.net/monitor-aoc-ag271qx-774712/
https://www.morele.net/monitor-asus-mg278q-877476/

Zwróć uwagę, że nie szastam pieniędzmi i nie mam cudownego źródełka. Więc jeśli mam coś wymieniać prócz monitora to pewnie bedzie to procesor w pierwszej kolejności. Karta graficzna kilka miesięcy później. Gdybym miał taki budżet to bym się nie bawił w wymiany, ale sprzedał obecnego kompa dołożył różnicę miedzy ceną nowego procka i grafy oraz ramu i kupił nowego pc-ta. Ale to pieśn przyszłości.
Dlaczego odradzasz mi 24" przy 1440p. Bo nadal nie rozumiem tej kwestii. Do 27" to tylko 3 cale i czy to tak wiele? Nie jestem przekonany.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

24 cale przy 2560x1440p wygląda po prostu słabo. 2560x1440p jest wręcz stworzone do 27 calowych monitorów.

Przekonywać Cię nie mam zamiaru, kupisz co chcesz. Natomiast jestem przekonany o tym, że jak się szarpniesz na te 27 cali to będziesz bardzo doceniał ten wybór. Magicznego źródełka to chyba nikt nie ma, nic samo z nieba nie spada ;) Jednak warto nawet dłużej poczekać i zebrać środki na sprzęt niż się pakować w 2560x1440p 24 cale.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Trudny wybór monitora [144Hz] [1440p] AOC AG241QG vs Dell S2417DG