Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Czy ktoś posiada, posiadał lub pracował na laptopie ASUS ROG Strix SCAR GL703GS?

Cytat

Procesor:Intel Core i7-8750H
Pamięć:16/32 GB
Dysk SSD M.2 PCIe:256 GB
Dysk FireCuda SSHD SATA:1000 GB
Grafika:NVIDIA GeForce GTX 1070
Typ ekranu: Matowy, LED, IPS, 17", 144MHz

Parametrami laptop zachwyca. Czytałem jednak recenzje w internecie i często spotykam skrajne opinie. Wychwalające sprzęt pod niebiosa (zwłaszcza z powodu na ekranu oraz parametrów) jak i krytykujące laptop z powodu m.in temperatur na obciążeniach oraz problemami z pracą systemu. Znalazłem też oponie które mówiły, że laptop jest rewelacyjny właśnie z powodu niskich temperatur jak na podzespoły które się w nim znajdują.

Laptop wykorzystywałbym głównie do pracy na programach do obróbki video i foto + okazjonalnie do gier. Dlatego też zależało mi na 17" + IPS + 144MHz. 
Uprzedzę zapewne niektóre osoby - MacBook odpada ? Nie trawie tych maszyn oraz produktów spod znaku jabłuszka ?

Komputer stacjonarny (ze względu na mój tryb życia) odpada.

Jeśli nie wyżej wspomniany ASUS to jestem otwarty na sugestie i propozycje innych modelów w przedziale cenowym 8000zł~:).
Zastanawiałem się nad HP Omen 17 ale ten posiada gorszą matrycę. Posiada za to Thunderbolt 3 - pytanie tylko czy jest on tak bardzo potrzebny. 

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź :) 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

@FxJ Na chwilę obecną jestem chyba bliżej wersji z AMD mimo, że nigdy nie miałem z tym producentem doczynienia. 

Tutaj porównania

CPU

Intel i7 8750H vs AMD Razen 7 2700

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8750H-vs-AMD-Ryzen-7-2700/m470418vs3957

GPU

Nvidia GTX 1070 vs RX Vega 56
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1070-vs-AMD-RX-Vega-56/3609vs3938

Jeśli ceny są porównywalne to według testów bardziej opłacalne i przyszłościowe w tym przypadku są podzespoły AMD 

Edytowane przez FxJ