Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim.

Proszę o pomoc w wyborze laptopa ?

[1] Dla kogo: kobieta, 20+, 
[2] System: z systemem Windows lub bez
[3] Wielkość: najlepiej 14 (może być większy ale przy wadze poniżej 2 kg)
[4] Dyski: SSD
[5 a] Kwota: 3300 zł. Może być więcej (max 4000 zł) jeśli laptopy w tej półce nie spełnią wymagań dot. wagi i możliwości pracy w SolidWorks. Nowe albo powystawowe.

[5 b] Jak długo użytkowany: jak najdłużej. Inne komputery: Obecnie mam od 5 lat Dell Inspiron 15R (i5) - spisywał się świetnie dopóki nie zalałam go kawą, teraz SolidWorks przy prostych złożeniach się zawiesza, nie wykrywa baterii, więc musi być cały czas podłączony do gniazdka, w dodatku ten laptop jest dla mnie za ciężki.

[5 c] Kiedy zakup: Nie spieszy mi się. Może być teraz ale mogę też poczekać max do lutego/marca.
[6] Wykonanie: najlepiej aluminiowa obudowa (wykonanie mojego Della mi odpowiadało)
[7] Matryca: bez znaczenia
[8] Gdzie używany: dom, uczelnia (mimo że ma być przenośny to nie kieruję się długością możliwej pracy, jeśli mam wybierać między dobrą baterią, a niską wagą to wybieram zdecydowanie wagę), tylko w Polsce
[9] Gry: nie

[10] Programy i zastosowanie: AutoCAD, SolidWorks (nie musi chodzić super szybko ale oczekuję, że nie będzie się zacinał/wyłączał na złożeniach, projektowanie ok. raz na miesiąc, złożenia średnio 50 elementów), nauka programowania (Java), internet, praca biurowa

[11] Wymagania specjalne: waga najlepiej 1,7 kg (max 2 kg)
[12] Osobiste preferencje: brak 
[13] Aktualnie rozpatrywane modele: 

Lenovo IdeaPad 320S-14IKB (81BN006XPB)

Zalety: Ten model mnie zadowala pod względem ceny, wagi, procesora i dysku SSD. Myślę, że RAM8GB spokojnie mi wystarczy.

Wady: Zastanawiam się czy grafika GF 920MX nie będzie mi sprawiała problemów przy pracy w SolidWorks. Może w tej cenie warto wybrać lepszą grafikę i do tego procesor i7 2-rdzeniowy lub i5 ? Czy 4-rdzeniowy procesor i7 będzie przydatny jeśli nie zamierzam grać w gry? Obawiam się też jakości wykonania laptopów LENOVO.

Zastanawiałam się jeszcze nad tymi modelami:

HP Pavilion 15-cc594nd (2GR86EAR)

HP Pavilion 15-cc105nt (2PR71EAR)

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Zastanawiałam się jeszcze nad tymi modelami:

HP Pavilion 15-cc594nd (2GR86EAR)

HP Pavilion 15-cc105nt (2PR71EAR)

Cytat

Pochodzenie: Importowany / Remarketed

To są odnowione laptopy (po serwisowe) z 2017 r.

Cytat

Lenovo IdeaPad 320S-14IKB (81BN006XPB)

Tyle że ogranicza cię ilość RAM jedynie jeden slot i zamontowane 8GB RAM (brak opcji dołożenia, jedynie wymiana).

Cytat

dopóki nie zalałam go kawą, teraz SolidWorks przy prostych złożeniach się zawiesza, nie wykrywa baterii

Powinnaś po zalaniu od razu dać do serwisu by wyczyścili w myjce ultradźwiękowej

ASUS VivoBook S14 S410 i5-8250U/16GB/256GB/Win10

ASUS VivoBook S15 S510UN-16 i5-8250U/16GB/1TB/Win10

Są też w konfiguracji z 8GB RAM (2x4GB też brak opcji dołożenia) - wiec sugerowałbym jednak kupić od razu z 16GB.

Jak by pracował za głośno możesz użyć takiego programu np.

Edytowane przez FxJ