Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Student, 21; osoba prywatna - bez rat.
[2] Mam Windowsa z uczelni, być może postawię obok tego Linxua.
[3] 15,4" - 15,6". Waga raczej nie jest istotna.
[4] Generalnie preferowałbym SSD na system i HDD na inne pierdoły, ale mogę później dokupić SSD.
[5 a] Maksymalnie 3600 zł, jeśli byłoby naprawdę warto dołożyć te 100-200 zł to mogę się zastanowić, ale przyjmijmy, że 3600 zł to maksymalna kwota jak na razie. Laptop tylko nowy, nie mam zaufania do odnowionych etc. Podkładka chłodząca - jeśli byłaby warta uwagi i w miarę niedroga, chętnie zerknę.
[5 b] Około 3,5 roku, zanim skończę studia. Posiadam również PC, ale z racji studiów zaocznych nie jestem w stanie go ze sobą wozić.
[5 c] Do końca miesiąca, im szybciej tym lepiej.
[6] Obchodzę się ze sprzętami bardzo delikatnie, ale jakość wykonania/wytrzymałość też jest dla mnie ważna. Nie oczekuję najwyższej wydajności (nie te pieniądze), ale balansu jakość/osiągi.
[7] Preferuję FullHD i matową matrycę, w miarę możliwości IPS.
[8] Głównie w hotelu/łóżko i na uczelni.
[9] Czasem zagram w BF4/BF1, Path of Exile, CS:GO, LoL - nie są to myślę górnolotne tytuły, raczej średnie/wysokie wymagania. Do najmocniejszych tytułów mam PS4.
[10] Najczęściej korzystam z Visual Studio z Resharperem (które przy dużych projektach potrafi zamulić przy ładowaniu na moim aktualnym PC), Adobe Lightroom/Photoshop/Premiere, reszta to raczej multimedia/praca biurowa typu Office itp.
[11] Im więcej portów tym lepiej, za podświetlaną klawiaturę też bym się nie obraził.
[12] Brak.
[13] Aktualnie rozpatruję dwa modele:

Przy czym podobno Dell ma lepszą gwarancję door2door, której nie naruszają osobiste modyfikacje typu otwarta obudowa, dołożony RAM, dysk etc (informacje otrzymałem od znajomego z ME, nie jestem ich pewien). Nie wiem jak jest w kwestii chłodzenia.. Teoretycznie HP jest tańszy, ma więcej RAMu i dysk SSD, zastanawia mnie tylko "jakość" tych dołożonych komponentów ("konfiguracja rozbudowana przez x-kom").

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Ten HP Pavilion Power jest teraz do kupienia poniżej 3000zł w dwóch wersjach w promocji ready2play w x-kom :

https://inspiracje.x-kom.pl/ready2play

zostanie na dodatkowe akcesoria.

Z 15,6", ale małych i lżejszych jest jeszcze MSI GF63, z tym, że nie ma klawiatury numerycznej:

MSI GF63 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (GF63 8RC-040XPL)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Aktualnie rozpatruję dwa modele:

HP Pavilion Power i5-8300H/16GB/240+1TB GTX1050 (5-bc402nw)

Daruj sobie dopiero Pavilion Gaming jest jako taka ale najlepiej Omen od HP (2018), ale tych Pavilion Power radzę unikać.

HP Omen 15-DC0012NW (4TW17EA) I5-8300H 8GB 1000GB GF-GTX1050TI W10 - jak byś załatwił sobie voucher. Na razie mało jest konfiguracji i nie ma jeszcze bez systemu.

Cytat

Podkładka chłodząca - jeśli byłaby warta uwagi i w miarę niedroga, chętnie zerknę.

Wpierw zrób undervolting.

Cytat

podobno Dell ma lepszą gwarancję door2door, której nie naruszają osobiste modyfikacje typu otwarta obudowa, dołożony RAM, dysk etc

W każdym z procesorem i5-8300H / i5-8400H możesz dołożyć RAM czy dysk SSD M.2, wszyscy producenci pozwalają na takie operacje.

Cytat

zastanawia mnie tylko "jakość" tych dołożonych komponentów ("konfiguracja rozbudowana przez x-kom")

RAM dokładają zwykle dedykowany tek by działał z fabrycznie montowaną kością.

Cytat

Wygląda całkiem w porządku, no i Premium Care to fajna sprawa. Dźwięk faktycznie dobry? 

Całkiem udany, no i mamy lepsze matryce montowane niż na zachodzie - link.

Skoro wolisz bez systemu to obecnie jedna z najsensowniejszych opcji dla ciebie. Delle i Acery np. wszystkie będą z systemem.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (81FV00VWPB) - nowy tu nie wiem jaka jest matryca

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (81FV00HWPB) - tu jest z lepszą IPS

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00W0PB) - tu jest z lepszą IPS

Samsung 970 EVO 250GB - plus dokupujesz taki dysk SSD M.2 (PCIe NVMe).