wojtuq Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Hej zastanawiam się nad kupnem jednego z tych trzech laptopów poniżej, czytałem wiele recenzji i opinii i jak dla mnie każdy wypada bardzo podobnie, ale hmmm, no który wybrać. Może jest ktoś na forum, kto ma któryś z tych laptopów z taką samą konfiguracją albo mocniejszą w sensie więcej ramu lub większy dysk. I może powiedzieć sam coś na ich temat jak się sprawuje. Na czym mi zależy to wydajność, kultura pracy, długi czas działania na baterii, niskie temperatury przy max. obciążeniu, najlepsza matryca z tych trzech jak i najlepsze nagłośnienie plus klawiatura musi być wygodna przy graniu czy nawet pisaniu na niej oraz szybka karta sieciowa. MSI GE73 8RF HP OMEN 17-an111nw lub an109nw ASUS ROG GL703GS Myślałem jeszcze nad ACER Predator Helios 500 z tego co czytałem oraz oglądałem wypada najlepiej z tych wszystkich ale cena jest o wiele za wysoka. Edytowane 23 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Grzegorz Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Każdy z tych Heliosów 500 mieści się w budżecie: https://www.mediaexpert.pl/produkty.html?query=predator+helios+500+ryzen&szukaj=1 ... no prawie. Cytuj
wojtuq Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź ale AMD odpada tylko na intelu Cytuj
wojtuq Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Pomoże mi ktoś w wyborze? Cytuj
Grzegorz Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Jak poczytasz testy i to forum (co pewnie już zrobiłeś) to piszą, że MSI ma bardzo dobre chłodzenie (chociaż Asus nie ustępuje bardzo), jak dla mnie MSI ma też najlepszą klawiaturę do pisania (to laptopy nie z mojej bajki, ale co do klawiatury to jestem w 100% przekonany bo próbowałem we wszystkich przez dłuższą chwilę. Oczywiście mogą to być moje osobiste preferencje, niekoniecznie obiektywne). Jeśli chodzi o czas pracy na baterii, to nie wiem czy w takich potworach jest co porównywać jak ich obciążysz, a o nagłośnieniu nic nie jestem w stanie napisać. Co do matrycy to na x-kom piszą, że wszystkie mają większą częstotliwość odświeżania, ale tylko MSI i Asus bardzo krótki czas reakcji (3ms). Ponadto, jak wejdziesz na stronę Asusa, to możesz przeczytać, że jest to: "17,3" matowy ekran IPS Full HD (144Hz), 3ms, 72%NTSC, 99%SRGB, 78%Adobe RGB" a więc szerokie kąty widzenia i bardzo dobre pokrycie palety barw. Nie wiem jak jest w tym MSI, ale matryca chyba TN, jakkolwiek zbierająca też niezłe opinie. Do sprzedaży wchodzi powoli (chyba już w jakimś sklepie widziałem ofertę) MSI GE75 z matrycą IPS 144Hz, 3ms, o wąskich ramkach: https://pl.msi.com/Laptop/GE75-Raider-8RX/Overview Co do wydajności (w czym?) to wydaje mi się, że dowolny z tych Heliosów 500 z desktopowymi Ryzenami o 6 lub 8 rdzeniach będzie wydajniejszy od wszystkich trzech, do których się przymierzasz, no i chłodzenie ponoć ma dobre. Poza tym chyba mają one 4 gniazda na kości RAM, więc w sumie możesz wrzucić 64GB (pewnie w trybie czterokanałowym). Cytuj
wojtuq Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Szczerze skłaniam się przy MSI, tylko teraz cenowo wychodzą bardzo drogo gdzie co śmieszne trzy dni temu były do max 500zł tańsze. Co do hp ponoć mają kijowe nagłośnienie i klawiatura jest nie za fajna ale cena jest kusząca poniżej 8tyś. Co do asusa tak samo wcześniej był tańszy teraz jest droższy. Nie wiem czemu ale jakoś nie jestem przekonany do AMD i czytałem parę recenzji jak i oglądałem to helios na amd miał problemy w grach Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Cytat Heliosów 500 mieści się w budżecie Są dwa z procesorami Intela i GTX 1070 oraz z AMD Ryzen i Radeonami Vega 56 Cytat Dzięki za odpowiedź ale AMD odpada tylko na intelu https://www.purepc.pl/notebooki/test_acer_helios_500_amd_ryzen_7_2700_i_radeon_rx_vega_56 Aby na pewno, a widziałeś ten test? Cytat ale tylko MSI i Asus bardzo krótki czas reakcji (3ms) Na to nie patrzymy, bo to "GTG" czyli takie marketingowe brednie, jak ma poniżej 8ms to już jest super. Acer Helios 500 i7-8750H/16GB/256+1000/Win10 GTX1070 - aktualnie ich trochę brakuje. MSI GE75 8RF-032PL Raider się ostatnio pojawiły Edytowane 23 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi