Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, kolega chce w końcu zmienić swój stary sprzęt który kaszle nawet na włączaniu worda. O tyle że nie może zdecydować się na przedział cenowy i podał mi dwa, 2600 oraz 3100 zł, potem wybierze na podstawie różnicy cena-moc.

1) 2600 zł
2) 3100 zł

Kiedy planujesz dokonać zakupu?

• W przeciągu tygodnia

Czy będziesz składał samodzielnie?

• Nie, razem z montowaniem od morele

Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)?

• Żadnych systemów ani peryferiów

Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

• Głównie gry, wiele zadań jednocześnie, kart, programów itp

Jaką rozdzielczość i odświeżanie (60Hz czy więcej) posiada Twój monitor?

• FHD 60Hz

Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

• Niewykluczone, ale możemy założyć że nie ma na to nacisku

Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

• Nie

Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

• Ewentualnie kiedyś o dodatkowy ram czy dysk, jeśli teraz nie zmieści się w budżecie

Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność.

• Wydajność

Wymagania dodatkowe np. obudowa z oknem pleksi lub szklanym.

• SSD na system + HDD minimum 1TB, jeśli nie będą drogie to nawet 2/3 TB, koniecznie już z obudową i napędem CD (gotowy do systemu)

Jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce lub za granicą napisz.

• Koniecznie na Morele

Patrząc na ceny intela podejrzewam, że zestaw będzie z Ryzenem. Widziałem w tych cenach 4/4 i 6/12. A jeśli chodzi o kartę to nie wiem, na początku myślałem nad 1050 Ti ale od czerwonych są podobne wydajniejsze karty w ten cenie, RX 570? Coś takiego. Wiem że to dwa zestawy w jednym poście ale pewnie dużo nie będą się różnić, a nie chce pisać dwóch tematów. 
Dziękuję za pomoc!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Cytat

Wydajność

Procesor AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz, 16MB, BOX (YD2600BBAFBOX)

Płyta główna MSI B450M BAZOOKA

Pamięć Patriot Viper 4 DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL16 (PV48G300C6K)

Dysk Toshiba P300 - (HDWD110UZSVA)

Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W (SPC164)

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black (SPC177)

Karta graficzna MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC, 8GB, DL-DVI-D/HDMI*2/DP*2/ATX (RX 580 ARMOR 8G OC)

= 3088,63 zł | https://www.morele.net/inventory/info/14a789db/

https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx8200-240g-pcie-x4-nvme-asx8200np-240gt-c-4072880/

Ale najlepiej by było kupić wpierw SSD 240GB M.2 NVMe (zamiast HDD) a później dokupić i podłączyć sam dysk HDD.

https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-860-evo-500gb-sata3-mz-76e500b-eu-1773653/

Ewentualnie tańsze ale pojemniejsze SATA.

Cytat

jeśli nie będą drogie to nawet 2/3 TB

Kosztem procesora czy grafiki? Nie wiem jak wy ale ja mam w PC tylko dyski SSD już, HDD są tylko na dane.

Edytowane przez FxJ