Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję za około miesiąc zakupić monitor do laptopa, będzie mi służył głównie do pomocy na studia, rzadziej gier.

Moje wymagania:

- około 24 cali

- IPS

- 16:9

- matowy

- FullHD

- 60 Hz

- DisplayPort (super jakby w zestawie dołączony był kabel)

- jakby dało radę to cienkie ramki, ale nie jest konieczne

Planuję na ten cel wydać do 550 zł, ale jestem w stanie dołożyć ewentualnie te dodatkowe kilkadziesiąt złoty, jeśli będzie warto.

Co do marki nie mam wymagań, bo się nie znam, ale myślałem coś o AOC lub iiyjama.

Co możecie polecić w tej specyfikacji?

Opublikowano

A teraz zacząłem się zastanawiać, czy jest sens inwestować w monitor z DP. Pewnie jako zwykły użytkownik nie zauważę różnicy z HDMI.

Coś w podobnej cenie ale bez DP jesteś w stanie zaproponować? No chyba, że jednak jak brać to tylko z DP.

Opublikowano
Cytat

Pewnie jako zwykły użytkownik nie zauważę różnicy z HDMI.

Zauważysz, podłącz pod HDMI (1,4) i DP i sam zobaczysz.

Cytat

No chyba, że jednak jak brać to tylko z DP.

Dla mnie to standard już, zresztą mam droższe monitory i wszystkie po DP podłączone.

Cytat

Coś w podobnej cenie

AOC 24V2Q (75hz) - 529zł

LG 24MP59G-P (75hz) - 598zł

iiyama XUB2493HS  - 689zł

Te tańsze nie mają VESA, lub zasilacz jest zewnętrzny (nie wbudowany)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A zaglądałeś do działu "SKLEPY I GIEŁDA"?

Cytat

AOC I2490VXQ

AOC 24V2Q

Który byście bardziej polecali ?

Tego pierwszego, jest pod każdym względem lepszy poza jednym, 24V2Q ma odświeżanie matrycy 75Hz ale nawet nie ma wbudowanego zasilacz (będzie się werlał pod biurkiem).

Są jeszcze inne z 75Hz:

Acer B247Ybmiprx - morele / x-kom

iiyama XUB2493HS-B1 - morele / x-kom

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Nie zaglądałem, ale z tego co teraz widzę, to tylko promki do morele, a ja stawiałbym na xkom ?

Żeby nie miał zewnętrznego zasilacz to musi mieć wejście AC, dobrze rozumiem?

Sam już nie wiem co wybrać, bo każdy poleca co innego i ciężko się zdecydować.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Teraz tak mówisz, a będziesz chciał kiedyś mieć wolne miejsce na biurku ? Na OLX można używany tanio odstać.

Cytat

po czym poznać czy jest zasilacz wewnętrzny

Po wejściu zasilającym na obudowie.

Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Po wejściu zasilającym na obudowie.

?

Zamawiając monitor przez neta nie wszędzie dostępne są zdjęcia portów, więc to nic nie pomoże.

Dlatego pytałem, jak to wygląda w przypadku opisu portów. Na moje oko, AC- oznacza, że zasilacz w środku, bo podłączamy do monitora pełne 230 V.

Monitor chciałbym kupić nowy i żeby nie przedłużać tematu, jaki poleciłbyś model za +/- 550, ale max 600. Albo chociaż na jakiego producenta zwrócić uwagę, bo już mam mętlik w głowie, sam zastanawiałem się nad AOC - ale brak regulacji wysokości i chyba ma zewnętrzny zasilacz.

Warto brać coś z 75 Hz? Aż taka różnica jest?