Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Undervolting procesora  na przykładzie i7-7700HQ - przy użyciu AIDA64 i Intel Extreme Tuning Utility.

undervolting_multipliers.png

Poradniki:

Zalety:

• Niższa temperatura układu pod obciążeniem
  • Cichsza praca laptopa
  • Wyższe osiągi
  • Minimalizuje thermal throttling (można całkiem zlikwidować korzystając z Intel ETU)
  • Minimalnie dłuższa praca na akumulatorze

Przykładowo - można ustawić w przybliżeniu:

• i5-7300HQ / i5-6300HQ ➡️ -0,120 V
  • i7-7700HQ / i7-6700HQ ➡️ -0,135 V
  • i7-7820HK / i7-6820HK ➡️ -0,120 V

UWAGA:

• Aby efekt był stały program musi być odpalony wraz z systemem (dodany do autostartu).
  • Po undervoltingu otrzymujemy nieco wyższe taktowanie, a więc możemy otrzymać nawet nieco wyższą temperaturę układu bez obniżenia mnożnika (multipliers) dla 4/4 lub 6/6 aktywnych rdzeni procesora.

Zobacz też:

- Wymiana pasty w laptopie na liquid metal (Thermal Grizzly Conductonaut)

• reaction_title_1 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

Czy jak się robi ten undervolting to nie traci się gwarancji?

Nie, przecież nie podałem informacji uwaga robisz na własna rękę i stracisz gwarancje.

Cytat

I czemu producenci laptopów sami od razu tego nie robią?

Oni nawet z dopracowaniem BIOS-u często mają problem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Na około 5-10 max 15 min gry w Wiedźmina przez pomyłkę zamiast obniżyć napięcie o 0,140V to podniosłem je o tyle. Max temperatura CPU wyniosła 96Stopni. Procesor I7-8750H. Czy taka chwilowa pomyłka może się odbić negatywnie na żywotność procka? Czytałem że nawet podniesienie czy obniżenie o max wartość dopuszczalna przez program nie powinno mieć negatywnych konsekwencji bo te wartości są ograniczone przez zalecenia producenta, ale jednak wolę zapytać...

• 9 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 8.10.2020 o 12:18, Konrad1 napisał:

A wiecie może dlaczego u mnie w programie Intel Extreme Tuning Utility suwaki mam zablokowane i nie mogę wykonać Undervoltingu? Procestor to i7-10750H

Też tak mam na swoim i5-9300hf i nie wiem dlaczego tak jest. Ma ktoś jakiś pomysł?