Staszicu Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) [1] Laptop będzie przeznaczony dla osoby dorosłej. +45 lat, laptop będzie kupowany na firmę [2] Chciałbym aby laptop posiadał zainstalowany system operacyjny Windows 10 (mile widziane PRO jednak nie jest to punkt wymagany), [3] 14-15'. Waga nie jest istotna [4] Dysk SSD 512gb. Dodatkowy HDD nie jest priorytetem, właściciel posiada dysk sieciowy oraz dyski zewnętrzne. [5 a] Maksymalnie 5500 zł [5 b] Osoba dla której będzie kupowany laptop, będzie z niego korzystała bardzo długo (prawdopodobnie do krytycznej awarii lub śmierci urządzenia). Dlatego zależy mi na jakości urządzenia. [5 c] Laptopa zamierzam kupić w ciągu miesiąca, ale znając życie zapewne kupie go w przeciągu dwóch miesięcy. [6] Nie zależy mi na aluminiowej obudowie czy matrycy 4k, ale nie chciałbym aby laptop był wykonany z tandetnych materiałów. Idę w kierunku dobrze wykonanej serii biznesowej. [7] 1920x1080, matowa. [8] Głównie w domu na biurku. Laptop będzie podłączony do stacji dokującej/TB3/adaptera [...] Laptop będzie również zabierany na wyjazdy, jednak praca na nim w takim przypadku będzie ograniczona do kopiowania zdjęć z aparatu/telefonu, tworzenia materiałów w Office (Word, PowerPoint). Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie? Tylko w Polsce czy często wyjazdy zagraniczne (gwarancja międzynarodowa) [9] Laptop nie będzie wykorzystywany do gier. [10] - Właściciel urządzenia, będzie wykorzystywał laptopa do pracy z oprogramowaniem Office (Word, PowerPoint), - Podstawowe działania w oprogramowaniu CorelDraw (głównie dodawanie napisów, ewentualne poprawki ostrości, kolorów zdjęć), IrfanView - Skracanie/wycinanie materiałów wideo, zazwyczaj w jakości 480p/720p, czasami może się zdarzyć 1080p, - Praca o tematyce biurowej, [11] - Fajnie byłoby gdyby urządzenie posiadało port USBC wspierający TB3 dla stacji dokujących, jednak jeżeli nie będzie go posiadało, to znajdziemy jakaś alternatywę, - Oczywiście podświetlana klawiatura, - Matowa matryca, [12] Lubię markę Dell i szukam laptopa z pod ich szyldu, jednak jeżeli ktoś posiada jeszcze jakaś ciekawą alternatywę, to oczywiście chętnie się z nią zapoznam. [13] Wpadł mi w oko model Dell Latitude 7490 i7-8650U 16GB 512GB FHD 10Pro, cena zabójcza, ale jeżeli idzie za tym jakość wykonania i trwałość urządzenia, to jestem gotów go zakupić. Dell Latitude 7490 i7-8650U 16GB 512GB FHD 10Pro - 5390 zł Czy laptop z procesorem i7-8650u oraz zintegrowaną kartą graficzną umożliwi bezproblemowe podstawowe działania w programach graficznych oraz przycinanie materiałów wideo w jakości od 480p do 1080p? Edytowane 13 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Staszicu Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 W [8] punkcie nie usunąłem na końcu szablonu ankiety a niestety nie mogę już edytować. Ostatnie zdanie w tym punkcie (można zignorować ? "Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie? Tylko w Polsce czy często wyjazdy zagraniczne (gwarancja międzynarodowa)" Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 Cytat znając życie zapewne kupie go w przeciągu dwóch miesięcy To napisz w połowie stycznia ? DELL Latitude 7490 i5-8250U 16GB 512GB FHD 10Pro - 4690zł, ten byłby już wystarczający i zostanie sporo na stacje dokującą. https://i-tec.cz/pl/produkt/tb3hdmidock-7/ i-tec Thunderbolt 3 Dual 4K + PD TB3HDMIDOCK Cytuj
Grzegorz Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2018 Popieram FxJ, nie warto dopłacać za i7u. Wydajniejszy jest tylko przy krótkotrwałym obciążeniu, jeśli obciążysz go mocniej na dłużej to nie będzie różnicy w stosunku do i5u. Cytuj
Staszicu Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Omówiłem kwestię z przyszłym właścicielem laptopa. Po rozmowie i prezentacji modelu, pewne punkty uległy zmianie. Właściciel będzie posiadał dużo materiałów wideo na komputerze, które sporo ważą, dodatkowy dysk 1TB HDD to podstawa. Nie jest przekonany do matrycy 14'. Widziałem, że bardziej odpowiadały my matryce 15'. Musi do być Dell z gwarancją NBD Port TB3 jest wymagany Zastanawiam się nad modelem: Dell Vostro 7580 i7-8750H/8GB/240+1000/10Pro GTX1050Ti Jest to potężna stacja robocza, z 3 letnią gwarancją NBD. Gdyby w przyszłości pojawiły się inne projekty, które wymagają większej mocy, to laptop spokojnie poradzi sobie ze wszystkimi działaniami. Jest dostępny port TB3, więc może spokojnie podłączyć do niego wiele urządzeń bez zbędnej plątaniny kabli a przy tym urządzenie będzie ładowane. Co sądzicie na ten temat? Czy jest to dobry model (warty zakupu)? Ewentualnie biorąc pod uwagę powyższe zmiany, który model byście polecili? Edytowane 25 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Cytat dużo materiałów wideo na komputerze, które sporo ważą To niech pomyśli o dysku sieciowym albo od razu NAS. Dell Vostro 7580 i7-8750H/8GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti Dell Vostro 7580 i7-8750H/16GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti Radziłbym kupić z fabrycznym dyskiem SSD M.2 128GB A w przyszłym orku wymienić na dysk SSD M.2 (PCIe NVMe) np. ADATA XPG SX8200 480GB - cały czas tanieją ? https://laptopmedia.com/review/dell-vostro-15-7580-review-a-business-class-all-rounder/ https://www.tabletowo.pl/2018/10/21/recenzja-test-dell-vostro-7580/ Możesz też przejżeć recenzje Dell Inspiron G5 (5587) bo są identyczne. Edytowane 25 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Staszicu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Coraz bardziej jestem przekonany do tego Vostro 7580 i jeżeli zdecyduje się na zakup, to rzeczywiście wybiorę wersję z 128gb a po pewnym czasie (albo nawet i teraz) zakupie większy dysk. Zapoznałem się z nadesłanymi przez ciebie recenzjami. Zaniepokoiła mnie końcówka dotycząca gwarancji. Autor recenzji napisał, że laptop Vostro, posiada 3 letnią gwarancję D2D, skontaktowałem się z x-komem na chacie i poinformowali mnie, że Vostro posiada 3 letnią gwarancję NBD. Która wersja jest prawdziwa? Co sądzisz na temat zawiasu. Nigdy nie byłem zwolennikiem takiej konstrukcji, czy nie jest ona awaryjna? Czy po podłączeniu Vostro 7580 w konfiguracji i7 do stacji dokującej Dell TB16, laptop będzie ładowany? Spotkałem się kiedyś z opinią, że może być konieczne podłączenie dodatkowego zasilania do laptopa. Na oficjalnej stronie Della, nie znalazłem w specyfikacji informacji o wsparciu dla Vostro 7580. Czy ten laptop będzie współpracował ze stacją dokującą TB16? -aktualizacja Już znalazłem odpowiedź..https://topics-cdn.dell.com/pdf/vostro-15-7580-laptop_owners-manual3_en-us.pdf Cytat Thunderbolt 3 Type-C port does not support certain docking systems features The Vostro 15-7580 system do not support all of the Dell Docking solution features of the Dell Thunderbolt Dock TB16, Dell Dock WD15, Dell Universal Dock D6000, as well as third-party docking solutions features No to klops. Nie rozumiem w takim razie w jakim celu w opisie produktu, jest zamieszczona informacja o: Cytat [... Kolejnym plusem Vostro 7580 jest zaawansowana łączność. Dzięki szerokiej gamie różnych portów, w tym Thunderbolt™ 3 [...[ Skoro i tak nie można go do niczego pożytecznego wykorzystać? Po co w takim razie jest ten TB3 w Vostro 7580? Edytowane 25 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 Cytat Zaniepokoiła mnie końcówka dotycząca gwarancji. Pomyliło mu się, to jest NBD/OnSite. Cytat Co sądzisz na temat zawiasu. Mogli zrobić to jak zwykle na dwóch przez to jest troszkę bardziej chybotliwy na pewno, jedyne co możesz zrobić to wpisać "model + hinges" w google i czytać co piszą. Cytat No to klops. Dopytaj bo może chodzi o ładowanie przez USB-C. Cytuj
Staszicu Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Skontaktowałem się z Dellem w celu uzyskania dodatkowych informacji. Model Dell Vostro 7580 niestety odpada. Cytat Dzień dobry Jedyne Vostro, które wspiera stacje po USB – Type C to: 5370, 5471, 5481, 5581 (dwa ostatnie to nowe) Tylko w tych modelach jest: Data Transfer, Power Delivey, Display Port. W 7570/7580 jest tylko Thunderbolt™ 3 Port (USB 3.1 Gen 2 Type-C™ with support for 40 Gbps Thunderbolt and DisplayPort). Nie ma zasilania (Power Delivery). Pozdrawiam / Regards XYZ Customer Care Sr. Associate | Poland Dell | EMEA Dell Business Operations Szukam dalej. Znalazłem taki o to model:Dell Vostro 5471 i7-8550U/16GB/256+1000/10Pro R530 FHD Również posiada gwarancję biznesową NBD, podobno jest kompatybilny z Thunderbolt 3 oraz TB16 (przynajmniej takie informacje uzyskałem w wiadomości email). Co sądzisz na temat tego modelu, czy jest to dobry produkt, może ewentualnie poleciłbyś inne urządzenie Della spełniające powyżej podane wymagania.j Edytowane 27 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 Cytat Nie ma zasilania (Power Delivery). To oczywiste było dla mnie, bardzo niewiele laptopów ma ładowanie po USB-C. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_USB-C_Power_Delivery_chargable_laptops Cytat with support for 40 Gbps Thunderbolt and DisplayPort DisplayPort wspiera. A nawet zewnętrze stacje eGPU. Cytat może ewentualnie poleciłbyś inne urządzenie Della spełniające powyżej podane wymagania Szukałbym już jakiegoś Latitude w tej cenie. Cytuj
Staszicu Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 23 minuty temu, FxJ napisał: To oczywiste było dla mnie, bardzo niewiele laptopów ma ładowanie po USB-C. Tak z ciekawości, dlaczego tak niewiele laptopów posiada ładowanie po USB-C? ? Wydaje mi się, że jest to pewna wygoda. Nie jest to opłacalne, że tak mało producentów stosuje takie rozwiązanie? 25 minut temu, FxJ napisał: Szukałbym już jakiegoś Latitude w tej cenie. Szukałem, ale żaden z miarę nowych latitude, nie ma możliwości montażu dodatkowego dysku HDD a zakup 1TB SSD na chwile obecną jest wykluczony. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 Cytat dlaczego tak niewiele laptopów posiada ładowanie po USB-C? USB-C daje 60 W a zasilacze np. Dell G5 mają 180 W. Jak ktoś szuka mocnego procesora "H" i wydajnej grafiki to potrzebuje też mocnego zasilacza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi