Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

planuję przyspieszyć swojego laptopa i chcę dołożyć ssd. Szukam dysku głównie pod system i ewentualnie jakieś gierki. Wybrałem, można powiedzieć różne dyski i nie wiem który wyjdzie najbardziej przystępny cenowo jak i wydajnościowo.

ADATA XPG SX8200 240GB

ADATA XPG SX6000 128GB

Patriot Scorch PS128GPM280SSDR 128GB

HP EX900 120GB M.2

Ewentualnie był bym wdzięczny za podpowiedz innych modeli dysków. posiadam złącze PCIe3X4SS NVMe

Nie renderuję nic, ani nie przenoszę dużych plików, lecz jestem na inżynierskim kierunku studiów i kto wie czy w przyszłości nie bedzie to dużym plusem.

Z góry dziękuję. 

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Dysk SSD do HP Omen 15 (15-ax200nw/1DN07EA) early 2017
Opublikowano

Ziomek, już tłumaczę ?

Różnica w cenie jest, 149 zł i 275, ponieważ 128gb i 240 gb, oraz, CO WAŻNIEJSZE, PCI x2, a w tym lepszym x4, a to naprawdę duża różnica.

Bardziej się opłaca dołożyć 120 zł i mieć dobry, super szybki dysk o prawie dwa razy większej pojemności.

Opublikowano (edytowane)

A jeśli chcesz 120gb lub 128gb to poszukaj samsunga 970evo.

Jeśli już kupujesz dysk na złącze M.2 PCIe to znaczy, że jednak chcesz większe prędkości niż zwykłe SATA III ?

Edytowane przez Tomequ123
Zwykle na zwykłe *
Opublikowano
Cytat

Dlaczego? 

Budżetowa konstrukcja, patrz testy.

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_adata_xpg_sx6000_oto_dlaczego_dyski_m2_wypieraja_sata?page=0,16

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dysku_ssd_adata_xpg_sx8200_najszybszy_z_najtanszych?page=0,18

Cytat

A jeśli chcesz 120gb lub 128gb to poszukaj samsunga 970evo.

Zaczynają się od 250GB, mniejszych nie robią z tej serii.