Grimus23 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Chciałbym prosić o sprawdzenie poniższego zestawu. Wydaje mi się, że wszystko do siebie pasuje. Mój budżet to plus minus 9500 złotych wraz z monitorem i systemem. Rozdzielczość to 2k. Komputer będzie używany do gier, może jakiegoś renderingu. Z uwagi na nieproporcjonalne ceny Intela zdecydowałem się na Ryzena. Zestaw będzie na pewno kręcony. Procesor, grafika i być może RAM. Podane ceny zostały oparte na najpewniejszych cenach i sklepach. Zakupu mam zamiar dokonać w przeciągu najbliższego miesiąca. Procesor - AMD Ryzen 2700 - 1208 złotych Płyta główna - Gigabyte Aorus Ultra Gaming X470 - 670 złotych. Dysk SSD - Plextor PX-512M8PeG wersja 512 GB - na razie tylko on, w przyszłości dołoże twardziela 1TB na dane - 536 złotych. Chłodzenie - Scythe Mugen 5 Rev.B - 208 złotych. Obudowa - SilentiumPC Armis AR7 - nie potrzebuję okna, wydaje się być odpowiednio przewiewna. W razie czego mogę dokupić wiatraków/wentylatorów - 279 złotych. Windows 10 64 bit wersja BOX/USB - 539 złotych. RAM - G.Skill 2x8 GB 3200 MHz CL 15, dokładnie F4-3200C15D-16GVR - oparte na Samsung B-die - 709 złotych. PSU/Zasilacz - Seasonic 650 W Focus, dokładnie SSR-650FX - mam nadzieję, że wystarczy do kręcenia - 419 złotych. Monitor - 843 złotych. Karta graficzna - MSI RTX 2080 GAMING X TRIO - 3760 złotych. Pasta termoprzewodząca - Thermal Grizzly Liquid Metal - 35 złotych. Razem około 9206 złotych. W zasadzie nie jestetm tylko pewny co do mocy zasilacza. Za wszelkie sugestie dziękuję i jestem otwarty na dyskusję. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Cytat zdecydowałem się na Ryzena Warto dobrać dobre kości. Cytat dokładnie F4-3200C15D-16GVR - oparte na Samsung B-die - 709 złotych Te nie muszą być na B-die - wg. informacji z sieci. https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x470-gaming-pro-4101944/ Mógłbyś spokojnie kupić. https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-970-evo-500gb-pcie-x4-nvme-mz-v7e500bw-4160128/ Przy tych cenach dysków SSD nie warto kupować MLC wystarczy 3D TLC od samsunga, wystarczająco dobre są by 5 lat ciągłej pracy wytrzymać (24h na dobę). Cytuj
Grimus23 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Moje proponowane kości widnieją na obu tych listach, więc chyba są na B-Die. Co do płyty to nie satysfakcjonuje mnie chipset dźwiękowy. Jednak przy 1220+ jest duży wybór więc nie ma sensu w takim budżecie szukać gorszego. Dysk SSD zostanie plextora. Wolę mieć pewność co do trwałości kosztem prędkości. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Cytat więc chyba są na B-Die Cytat Q: What does it mean if a kit is listed, but tagged to not be B-Die exclusive? A: If a kit is tagged as b-die exclusive that means to my knowledge there is no other IC type possible on them = safe buy. With kits tagged as non-exclusive there is a chance you might get something else. So that risk is usually only worth it, if you can find a non-exclusive kit for a considerably lower price than any of the exclusives. Czyli że mogą być i z innymi. Cytat Jednak przy 1220+ jest duży wybór więc nie ma sensu w takim budżecie szukać gorszego. Jeśli nie masz żadnej karty dźwiękowej lub DAC-a. Edytowane 9 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Grimus23 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2018 W rzeczy samej. Do zamknięcia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi