Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Huawei MateBook D15 2018 - Disassemly / Teardown / Liquid Metal Repaste

Rekomendowane odpowiedzi

• FxJ zmienił(a) tytuł na Huawei MateBook D 2018 - Disassemly / Teardown
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry, dziękuję za polecenie tego forum

Zastanawia mnie takie pytanie, skoro laptop:

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150

Posiada dysk 1000 GB SATA 5400 obr., to czy w modelu:

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 MX150

Czy mogę dołożyć jeszcze dysk SSD na to "wolne miejsce" w modelu z 256SSD? Nie widzę tego w żadnym opisie...

Z tego co widać na filmiku, to jest puste miejsce pod HDD/SSD 2.5"
Tylko że jest potrzebna przejściówka?

Dziękuję

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie kupiłem z dyskiem na 256 Gb.

Dwa tygodnie - wszystko dobrze, laptop na poziomie, dobre wykonanie, lekki i cichy! Wreszcie bez większego obciążenia

wentylator się nie kręci w ogóle, właśnie to mnie przekonało do wyboru modelu z 256 Gb M.2 SSD, no i wolny slot na dodatkowy dysu?

Więc planuję zamówić przejściówkę, czyli kabel do podłączenia SSD, w środku go nie ma jak widać:

JHTwigt.png

pamięć RAM, dodam jeszcze 8Gb:

nMzhy6G.png

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

• reaction_title_1 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potwierdzam, ramka montażowa jest już w laptopie.

Kupiłem tylko taki kabelek aby podłączyć:

HDD Cable for Huawei Matebook D DD0G72HD001 10pin

Sprawdzałem z SSD, wszystko działa, teraz zostało kupić dobry SSD,

w sumie przegapiłem że istnieje już konfiguracja z 1Tb m.2 i cena około 3800 Zł,

teraz to celował bym w niego aby nie zawracać głowy z przejściowkami.

Pozdrawiam,

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wrzucam tutaj, bo nie znalazłem tematu bezpośrednio poświęconego Matebookowi D14 z Ryzenem.

W modelu z dyskiem 512GB owy dysk to Liteon CA3-8D512, czyli NVMe PCIe 3.0x4 o transferach 2900/1200/400 MB/s. To duża różnica w odniesieniu do modelu z 256GB SATA3 o transferach rzędu 500/380. Sam dość długo szukałem tej informacji i ani X-kom ani Media Markt czy Sferis nie były w stanie udzielić mi odpowiedzi. Idąc drogą logiki i wiedzy o tym jaki dysk 512GB lądował w modelu 15,6" dotarłem do osoby, która sprzedaje 14" wersję z 512GB dyskiem montowanym fabrycznie i poprosiłem o zrzut ekranu z modelem.

Informacje o dysku: http://www.liteonssd.com/m/Products/product.php?alias=CA3-NVME-M2-SERIES

• FxJ zmienił(a) tytuł na Huawei MateBook D15 2018 - Disassemly / Teardown / Liquid Metal Repaste
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Cytat

W jaki sposób można najbezpieczniej ściągnąć dół laptopa

Wspomagając się kawałkiem miękkiego plastiku, np. starej karty telefonicznej lub kredytowej.

Cytat

Czy aby odłączyć dysk HDD, należy pierw odłączać baterię? 

Tak, zdecydowanie.

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
On 3/19/2019 at 8:16 PM, Smilejarik said:

Zainstalowałem dodatkowo 1Tb SSD, wszystko działa, mam tak:

W8kOP5U.png

Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam

Hejka, tez mam tego laptopa i juz zamowilem przejsciowke z Aliexpressa dla SSD (2.5", SATA III), ale tez chce zwiekszyc wielkosc RAM, jaka opcja jest najlepsza? Czy nie bedzie zadnych problemow po dolaczeniu druga RAM do plyty glownej?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cześć,

Właśnie zakupiłem taki model - https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-huawei-matebook-d-15-2020-ryzen-5-3500u-8gb-256gb-ssd-vega-win10h

I teraz mam pytanie - czy do tego modelu też mogę dokupić HDD i ewentualnie pamięć tak jak pisaliście z modelem z 2018 roku?

Czy macie jakieś sugestie co do pamięci i dysku?

dzięki za odpowiedzi