Kisiel-PL Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Poszukuje laptopa (nowy) do multimediów, Internet, hobbystycznie photoshop i montaż w premiere pro, dlatego zależy mi na jasnej matrycy z dobrym odwzorowaniem kolorow oraz dobrymi kątami widzenia. Wielkosc od 15 cali wzwyż. Budżet 5000zł. Chciałbym aby w laptopie była dedykowana karta graficzna i procesor 8generacji, SSD na system oraz HDD na magazyn. Nie zależy mi jakoś super na graniu, ale jak odpale sobie jakiś tytuł na low to będzie oki, ale od grania mam konsole ? Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Zacznij od ankiety. Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 [1] Nowy laptop - budżet 5000zł. [2] Z windows [3] Rozmiar matrycy 15,4"- 15,6” / 17,3” typ powłoki obojętny i typ matrycy IPS [4] Obojętne [5] Zastosowanie laptopa: multimedia, internet i praca z grafiką, fotografią lub wideo, Photoshop, Premiere Pro [6] Jedyny komputer, więc chciałbym żeby na około 5 lat starczył. [7] Wymagania względem gier - posiadam konsolę do gier. [8] Wymagania specjalne: Dobre pokrycie kolorów Ogólnie myślę teraz nad Asus Vivobook Pro 15/17, ale u nas widzę tylko matrycę TN ? czyczy zamiast tego Vivobook S15 będzie ok? Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 Będzie podłączany do jakiegoś monitora? Bo obecnie matryce w laptopach pozostawiają sporo do życzenia przez wysokie ceny RAM-u, krat graficznych itd. Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/1TB/Win10X GTX1050 - te mają lepsze matryce montowane niż te w teście z notebookcheck.net DIsplayPort to obowiązkowe złącze dla każdego kto pracuje z grafiką, na HDMI tracimy sporo z prezentowanych kolorów. + dołożyć dobry dysk SSD M.2 (NVMe) na system i programy. Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe - 329zł Samsung 500GB 970 EVO M.2 2280 NVMe - 559zł Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 Może kiedyś monitor będę miał, ale obecnie ni3 ma na to miejsca, także wolałbym coś z w miarę dobrą matrycą, profesjonalnie się grafika nie zajmuje ale w ramach ćwiczeń chciałbym żeby kolory były dobre. Skąd info że lepsze matrycę niż w reckach na notebookcheck ? Bo myślałem też o tym lapku ale na tej stronce niezbyt dobre info na temat matrycy. Cytuj
Grzegorz Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 Według producenta, Asusy z serii ROG Strix GL503, ROG Strix GL703 oraz ASUS TUF Gaming FX705 powinny mieć matryce o całkiem dobrym pokryciu kolorów: https://www.asus.com/pl/Laptops/ASUS-TUF-Gaming-FX705/specifications/ https://www.asus.com/pl/Laptops/ROG-Strix-GL503/Tech-Specs/ https://www.asus.com/pl/Laptops/ROG-Strix-GL703/Tech-Specs/ Ten https://www.asus.com/pl/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-17-N705UD/specifications/ z ekranem FHD też powinien mieć podobną matrycę, ale jednak najsłabszą konfigurację i utrudnioną rozbudowę. Inne laptopy z pokryciem przestrzeni barw sRGB bliskim 100% będą raczej o połowę droższe niż zakładany budżet (mogłem jednak coś przeoczyć). Te podane przeze mnie powyżej też będą raczej w górnej granicy budżetu lub nawet lekko powyżej. Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 https://www.nieidealny.pl/forum/topic/3176-laptop-za-ok-3000-zł-na-studia-informatyczne/?do=findComment&comment=20088 Tutaj masz informacje, w tych Y530-15 jest BOE NV156FHM-N61 - 85,30 - 86.86% sRGB. W tym przedziale to całkiem akceptowalny wynik. Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki bardzo, jutro prawdopodobnie przyjdzie do mnie ten legion z xkomu. Jaki polecasz ssd do niego? Ten będzie ok: Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe ? I druga sprawa, czy mogę sam włożyć dysk bez utraty gwarancji? Edytowane 5 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 Cytat czy mogę sam włożyć dysk bez utraty gwarancji? Tak, możesz dołożyć samodzielnie. Cytat Jaki polecasz ssd do niego? 970 EVO za 329zł? Nic tylko brać ? 1 Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Wyczuwam ironię ? Edytowane 5 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 Nie przesadzaj, ja pamiętam jak ten dysk kosztował 448zł. 1 Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Czy jest szansa żeby jakoś przesłać obraz z konsoli do tego laptopa? Najlepiej przewodowo, bez utraty jakości i opóźnienia, ale może też być bezprzewodowo. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Tylko stremowanie z konsoli przez internet, laptop nie ma żadnego "wejścia" video tylko "wyjścia". 1 Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź. Kupiłem SSD, w jaki sposób zainstalować system na nim? Laptop ma jakiś wewnętrzny instalator ( bo kupiłem laptop z w10)? To mój pierwszy laptop, do tej pory zawsze stacjonarka u mnie była. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Pobierasz system w formie pliku ISO i przez program Rufus wgrywasz na pendriva (w trybie UEFI). Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Dzięki za pomoc. Dysk zamontowany, system postawiony, jednak martwi mnie jedna sprawa... Temperatury CPU. Podczas pobierania czegoś ze steama temperatury CPU rosną do ponad 90stopni, a wentylatory wchodzą na wysokie obroty. Poniżej screen z HWmonitor: Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zrób undervolting procesora (i przeszukaj forum po tym haśle). 1 Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Postanowiłem że kupię podkladke chłodzącą: Cooler Master NotePal U3 Plus (R9-NBC-U3PK-GP) Ma możliwość ustawienia wentylatorów, więc myślę że będzie ok. Pod spodem laptopa są tylko wloty tam gdzie są wiatraki chłodzące CPU i GPU. Rozumiem że w te wloty mam je ustawić, tak? Wentyle w lapku nie uszkodzą się jak będzie dawać na nie powietrze z innych wentylatorów (od podkładki) Edytowane 22 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2018 Możesz odpalić AIDA64 i monitorować RPM wentylatorów i czy są stałe czy wpadać będą w jakieś wibracje, na słuch powinieneś dać rade ustawić tak by było dobrze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi