Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Przymierzam się do zakupu laptopa. Jestem po przeczytaniu dziesiątek tematów i mam totalny mętlik w głowie, w związku z czym bardzo prosiłbym Was o pomoc.

Poszukuję sprzętu, który posłuży mi bezproblemowo przez 3-4 lata (nie chciałbym się w tym czasie martwić o serwis i doinwestowywanie).
Laptop będzie używany standardowo do przeglądania Internetu / muzyki / filmów. Oprócz tego Excel / R / SQL (bardziej nauka, niż jakieś wielkie bazy danych) oraz roomy pokerowe i program trackujący (PokerStars + PokerTracker). Jeżeli chodzi o gry - od tego mam konsolę, także laptop w praktyce w ogóle nie będzie pod tym kątem użytkowany. Interesuje mnie sprzęt z systemem operacyjnym w zestawie.

Zależy mi przede wszystkim na:
-bezawaryjności
-dobrej matrycy (Full HD IPS)
-dysku SSD (256GB w zupełności mi wystarczy)
-podświetlanej klawiaturze
-wysokiej kulturze pracy (mam tutaj na myśli niezacinanie się sprzętu)
-przyzwoitym chłodzeniu / głośności
-solidnej obudowie (jak najdalej od tanich plastików)
-przyzwoitym czasie pracy na baterii

Budżet maksymalny to 3000 zł (jeżeli warto, jestem skłonny te 200 zł dopłacić).

Do tej pory brałem pod uwagę Acer Aspire 5 (i5-8250U, 256GB SSD, 8GB RAM, MX130), ale tak naprawdę naczytałem się sporo średnich opinii o tym sprzęcie i sam zgłupiałem.

Dołączam wypełnioną ankietę:

[1] Laptop dla osoby pracującej, świeżo po studiach.

[2] Zainstalowany system operacyjny

[3] Matryca 15,4"- 15,6”

[4] Dysk SSD

[5a] Budżet 3000 zł (max. +/- 200 zł)

[5b] Czas użytkowania min. 3 lata

[5c] Zakup im szybciej, tym lepiej

[6] Tylko solidna obudowa (unikam słabej jakości plastiku)

[7] Matryca FULL HD IPS

[8] Sprzęt będzie użytkowany głównie w domu

[9] Gry o bardzo niskich wymaganiach (od tego mam PS4)

[10] Softy pokerowe, programy trackujące, SQL, R, Excel, edytory graficzne

[11] Wymagana podświetlana klawiatura, mile widziane dobre nagłośnienie

[12] Do tej pory użytkowałem Della - laptop osobisty i HP - laptop firmowy - pozytywne doświadczenia z obiema firmami, ale brak preferencji w kwestii marki

[13] Acer Aspire 5, HP Pavilion 15

[14] Inne istotne rzeczy napisane wyżej

Z góry dziękuję za wszystkie rady!
Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Może się to wydać śmieszne, ale całkowicie eliminuję tego Huaweia ze względu na brak podświetlanej klawiatury. Z doświadczenia wiem jak bardzo mi to przeszkadza i jest mi potrzebne. Może jakieś inne propozycje?

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Niezawodny laptop do internetu i pokera

Budżet 3000 zł (max. +/- 200 zł)

Z niezawodnych to nie bardzo, w zasadzie żaden biznesowy model nie łapie się z SSD w pułapie do ok 3500zł.

HP Pavilion 15 i5-8250U/16GB/256PCIe/W10/IPS MX150 - możesz tego spróbować załatwić taniej jeśli zadzwonisz i poprosisz o voucher.

ASUS VivoBook S15 S510UN i5-8250/8GB/256SSD/Win10 - ale brak mu IPS ma tylko EWV.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Prawdopodobnie zdecyduję się na tą ofertę. Budżet mocno w górę, ale chyba warto? Wszystko w tym laptopie (poza brakiem ssd, ale to na pewno w przyszłości zmienię) mi odpowiada.

O sprzedawcy sferis.pl nigdy nie słyszałem, ale rozumiem, że spokojnie można tam brać?

Opublikowano
Cytat

poza brakiem ssd, ale to na pewno w przyszłości zmienię

Jest slot M.2 wolny, dokładasz dysk NVMe np. Samsung 970 EVO 250GB.

Cytat

że spokojnie można tam brać?

Tak.

Nie wiem czy czytałeś wcześniejsze tematy i informacje o undervoltingu, jeśli nie to koniecznie doczytaj. Przy tak wydajnych procesorach to podstawa obecnie ?

Opublikowano
Cytat

czy warto czekać do grudnia / Black Friday, czy cena raczej sie nie zmieni.

Konkretne promocje będą tylko na re które się nie sprzedawały za dobrze, lepsze promocje okazjonalne są od producentów np.

Np. już teraz w wielu sklepach MateBook D ma wyższą cenę niż jeszcze dwa miesiące temu czyli 2699zł i 2999zł z dedykowaną.

https://www.nieidealny.pl/forum/forum/32-promocje-kody-rabatowe-voucher-cash-back/