Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Technikum 18 lat

[2] Nie musi być mam swój

[3] 15 wystarczy może być więcej. 

[4] Interesuje mnie konfiguracja SSD+HDD. Wiem, że sklepy dość dużo wołają za montaż takich dysków lecz nie wiem czy sam sobie z tym poradzę. SSD minimum 128 a najlepiej 200+ 

[5] laptop nowy, do 4100 max. Powinienem się wyrobić w 4000 ale te stówkę mogę dołożyć. Najchętniej wydałbym mniej. 

[5b] Chciałbym żeby mi posłużył minimum 4 lata. Wiadomo, że później do gier już nie starczy ale żeby nadal bez problemu śmigał w takich prostszych operacjach. Mam stacjonarny komputer który do gier służy ale nie zawsze mogę go mieć ze sobą. 

[5c] Najpóźniej do końca tego roku muszę kupić. 

[6] W tej cenie szukam jak najwyższej wydajności żeby tej mocy na trochę starczyło. 

[7] Myślę że FHD to standard więcej nie potrzebuję. Oczywiście matowa. Zewnętrzny monitor odpada, ewentualnie na potrzeby gier podłączenie do TV. 

[8] Głównie będzie używany w szkole, na wyjazdach. Czasem pewnie też w domu jak mi się nie będzie chciało wstać do biurka sprawozdań pisać. 

[9] Chciałbym żeby poradził sobie z grami typu LOL CSGO, Fortnite, Pubg, GTA V na wysokich, jak również w przyszłości z najnowszą forzą w "dobrych" detalach. 

[10] AutoCAD 3D, SolidEdge/Works, możliwy TiaPortal głównie w celach nauki. 

[11] brak 

[12] Nie mam jakichś sprecyzowanych wymagań co do wyglądu. Nie przeszkadza mi wygląd "gamingowy", chociaż elegancki też jest fajny(np.Y530)

[13] Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) +SSD 

MSI GV62 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (GV62 8RD-019XPL) +SSD

HP OMEN 17-an100nw (4TY02EA) +SSD

[14] Jestem otwarty na propozycję. Zastanawiam się co się bardziej opłaca 1050+16gb Ram czy 1050ti+8gb ? Czy ten procesor jest optymalnym wyborem czy coś innego w tej cenie da mi więcej? Czytałem że nie warto w 6 rdzeni inwestować do takiej karty. I jeszcze jedno. Czy dam radę sam dołożyć SSD skoro nigdy nie miałem z tym styczności? Czy lepiej pozostawić to w rękach sklepu żeby to dołożyli? A no i czy warto czekać na święta na jakieś przeceny? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Laptop do gier i szkoły jak i na wyjazdy

15 wystarczy może być więcej. 

Tylko 15,6" większe odpadają, do 17,3" potrzebujesz powiększony plecak.

Cytat

Wiem, że sklepy dość dużo wołają za montaż takich dysków lecz nie wiem czy sam sobie z tym poradzę

Dasz radę spokojnie, tylko kup odpowiedni śrubokręt precyzyjny do śrubek a nie do wkrętów.

Cytat

Zastanawiam się co się bardziej opłaca 1050+16gb Ram czy 1050ti+8gb ?

Chcesz grać w PUBG kupuj 1050Ti.

Cytat

czy warto czekać na święta na jakieś przeceny?

Tylko na te laptopy które słabo się sprzedawały będą promocje.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti

Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

Taki zestaw sobie zrób.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Nie ale też wygląda ciekawie tylko chciałem poznać opinię. Pewnie się zdecyduje na tego legiona ewentualnie na takiego

Acer Nitro 5 i5-8300H/8GB/256+1000/Win10 GTX1050Ti (NH.Q3LEP.007) 

Kwestia wyglądu zastanawiam się który mi bardziej będzie odpowiadał. Oba są ładne i takie samo wnętrze praktycznie. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

zastanawiam się który mi bardziej będzie odpowiadał

Acer ma dołożony jakiś tani dysk za 200zł, więc mało to opłacalne

DisplayPort przyda się szczególnie jak byś podpinał w przyszłości jakiś monitor WQHD lub 4K (daje lepsze kolory niż HDMI - widoczne lepsze) albo o odświeżaniu większym niż 100Hz.

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Trochę pomyślałem jeżeli chodzi o fundusze i plany mi się zmieniły. Chciałbym się zamknąć w kwocie 3k pln a zmienić sobie jeszcze kartę graficzną w stacjonarce. I teraz pytanie. Który z tych jest najlepszy? 

Lenovo Legion Y520 i5 + router E5573Cs

Lenovo Ideapad 330-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (81FK008JPB)

HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (15-bc402nw)

Edytowane przez FxJ