slavek56 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) [1] Student informatyki [2] Najlepiej brak, choć nie jest to konieczne [3] Zazwyczaj miałem 15.6, jestem gotowy zejść niżej [4] Prawdopodobnie dokupię NVMe, o ile będzie opcja kupna bez ssd w zestawie [5] około 5000, a jeżeli znajdę raty 0% to szacuję tak do 6500 [5 b] [ważny - nie pomijaj] Dell inspiron 7577, który zamierzałbym sprzedać (wyjaśnienie niżej) [5 c] [ważny - nie pomijaj] Możliwie jak najszybciej [6] Nie chcę za bardzo schodzić z wydajności procesora, który mam w Dellu. Wydajność przede wszystkim, estetyka to sprawa drugorzędna. [7] Zazwyczaj miałem matowe matryce. Będę podłączał laptopa pod monitor zewnętrzny [8] Myślę o zmianie laptopa, gdyż Dell jest dość ciężki, a zacząłem trochę więcej się przemieszczać (mieszkanie-praca-uczelnia-dom), a noszenie laptopa 2,8kg + spora ładowarka nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy [9] Brak. Poprzednim kryterium kupna była dobra grafika, jednakże od co najmniej pół roku w ogóle w nic nie grałem i raczej tego nie zmienię. [10] Visual Studio - praca, pozostałe IDE (głównie Intellij) na potrzeby projektów uczelnianych [11] brak [12] Poprzedniki: Lenovo y50-70, Dell Inspiron 7577. Bywałem sceptycznie nastawiony do starych HP (patrz Paviliony) [13] Myślałem o XPSie, ale powoli odchodzę od tego pomysłu. Obecnie zastanawiam się nad którymś z ZenBooków https://www.x-kom.pl/comparison/396723,433768,431005 Ogólnie, nie jestem pewien, czy opłaca mi się sprzedaż Della. Jestem z niego bardzo zadowolony, ale przestałem wykorzystywać potencjał grafiki, którą mam + jest dość ciężki, co zaczęło mnie denerwować, gdy większość dnia jestem poza mieszkaniem. Mam go 11 miesięcy i jestem bardzo z niego zadowolony. Kwestią wątpliwą jest to, czy w ogóle opłaca mi się ta sprzedaż i kupno nowego laptopa. Z ciężkim laptopem da się przeżyć. Kwota, którą przeznaczyłbym na nowego laptopa, jest związana z kwotą, za jaką sprzedałbym obecnego laptopa, chyba że wziąłbym nowego laptopa na raty - wtedy spora dopłata nie będzie mnie "boleć". Zastanawia mnie, dlaczego nowy ZenBook jest droższy o 1000zł od swojego poprzednika. Różnicą jest jedynie prześwit oraz inne rodzaje dostępnych złączy. Minusem tych laptopów jest to, że dostaję w zestawie dysk ssd oraz wlutowane 16gb ramu, a najlepszą opcją by było, gdybym porządny dysk sam dokupił teraz, a ram później rozbudował. Edytowane 27 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Cytat dlaczego nowy ZenBook jest droższy o 1000zł od swojego poprzednika O którym modelu mówisz? Cytat Mam go 11 miesięcy i jestem bardzo z niego zadowolony. Robiłeś undervolting ? ? Dell Vostro 5471 14' FHD i5-8250U 1TB 16GB W10 + np. Samsung 860 EVO 500GB Dell Latitude 5490 i5-8250U 8GB 256SSD FHD 10Pro ASUS Zenbook UX410UA-GV027T - Szary | 16GB (Wyprzedaż!) ASUS ZenBook UX410UA-GV422T - Grey - 16GB ASUS ZenBook UX410UA i7-8550U/16GB/512SSD/Win10 Lenovo ThinkPad A485 20MU000CPB W10Pro 2500U/8GB/256GB/INT/14.0 FHD/3YRS CI Przepłacanie za i7-8550U nie ma większego sensu, nie w ultrabookach. Edytowane 27 Października 2018 przez FxJ Cytuj
slavek56 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) UX331UAL oraz UX391UA - różnica w cenie naprawdę kosmiczna, praktycznie za nic Nie, nie robiłem undervoltingu. Nie widziałem takiej potrzeby, nie miałem żadnych problemów z throttlingiem w gta v, a w nic bardziej wymagającego nie grałem. Co prawda, wentylatory dają o sobie mocno znać przy obciążeniu... Ale raczej ciężko o połączenie wydajnego + cichego chłodzenia. Chyba najbardziej jestem przekonany do tych ZenBooków, które podlinkowałeś, skoro faktycznie nie warto brać i7-8550U. Za Della pewnie dostałbym 4k+, a ZenBooka wziąłbym sobie na raty z Allegro (komputronik ma wystawioną aukcję, identyczną do oferty z linku). ASUS S410UN i5-8250U 8GB 256SSD MX150 WIN10 - 3 249,00 zł ASUS ZenBook UX410UA-GV422T i5-8250 8GB 256SSD W10 - 3 899,00 zł Pierwsza opcja ma dodatkowo mx150 + jest tańsza. Kwestią do rozpatrzenia jest również to, czy lepiej obecnie brać 8gb ramu i dokupić za kilka miesięcy, czy jednak brać od razu 16gb. Z kolei, w podlinkowanym przez Ciebie ZenBooku z i7, różnica cenowa względem i5 z komputronika wynosi 500zł - za które otrzymujemy dwukrotnie większą pojemność dysku + lepszy procesor. Druga kwestia - w żadnej z tych ofert ZenBooków nie mam gwarancji producenta, lecz sprzedawcy... Nie będzie to wdepnięciem na minę? Zacząłem jeszcze przeglądać laptopy 15.6, które mają do 1.7kg. To wydaje się całkiem niezłą opcją: ASUS VivoBook R520UA - dokupuję własny ssd, a system biorę z uczelni. Edytowane 28 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Cytat różnica w cenie naprawdę kosmiczna , praktycznie za nic Zgadzam się ale dla nich to 1449 USD vs 1699 USD Cytat Nie, nie robiłem undervoltingu. Warto na to poświęcić chwilę, poprawie też osiągi. Cytat skoro faktycznie nie warto brać i7-8550U Gdyby były jakieś sensowne laptopy z Ryzen 5 PRO lub Ryzen 7 ale jeszcze brak. Cytat Pierwsza opcja ma dodatkowo mx150 + jest tańsza. Ale ma matrycę IPS nie EWV (nieco lepsza TN), lepszą jakość wykonania z jednego kawałka aluminium i pojemniejszą baterie. To juz taka klasa bardziej ultrabooków premium a S410 to tylko lekkie laptopy. Cytat nie mam gwarancji producenta, lecz sprzedawcy... Nie będzie to wdepnięciem na minę? Dokładają kość RAM i to dlatego taki zapis, nie ma to wpływu na gwarancje producenta. Cytat To wydaje się całkiem niezłą opcją: ASUS VivoBook R520UA Czysty plastik, już bardziej się opłaca dołożyć do pośredniego S510UN. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi