Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem laptop z dyskiem HDD. Włożyłem mu nowy dysk ssd o chciałem przeinstalowac na niego system. Ten jednak sam się instaluje na HDD i nie pyta mnie gdzie mam go zainstalować. Google mówi mi o ściąganiu obrazu ze strony Microsoftu tyle ze producent Lenovo dorzucił mi swoje programy np. McAfee. Przy ściąganiu systemu od Microsoft dostaje czysty system bez tego oprogramowania. 

Pomysły? 

Opublikowano

Wszedłem do Biosu i wybrałem żeby odpalił USB. Zainstalowałem system i właśnie instaluje sterowniki. Jak nie McAfee to czego używać? 

Nie wiem co to UEFI.

Nowy dysk ustawiłem w jakimś GPT. Dobrze ?

Da się zrobić recovery na dysku ssd żebym miał na przyszłość i nie musiał przez USB robić ?

Opublikowano

Powiem tak. Mam dosyć.

Po zainstalowaniu zrobiłem Windows update. Spora część aktualizacji nie powiodła się, ale zrobiem co się dało zresetowalem PC i na wszelkim wypadek wyszukałem jeszcze raz aktualizacji, ale nie znalazłem. 

Wchodzę na stronę nVidia, ściągam sterowniki, uruchamiam i błąd niezgodności systemu ?

Zainstalowalem plarforme nVidia ex-coś tam. Platforma ściągnęła mi sterowniki. Klikam prawy na pulpit i dupa nic nie ma.

Po milionach prób reinstall win usunąłem sobie recovery i jestem wkurzony. Miała być prosta sprawa a same problemy są

pomocy 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Po zainstalowaniu zrobiłem Windows update.

Pierwsze co to się instaluje sterowniki intela od chipsetu itp. Windows Update nie nadaje się do instalacji sterowników (wgrywa często uniwersalne od MS).

https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-y530-15ich/downloads

Cytat

Po milionach prób reinstall win usunąłem sobie recovery

Często można pobrać ze strony producenta.

Pobierałeś ze strony Microsoftu najnowszą i rufusem wgrywałeś na pendriva (instalacja w trybie UEFI)?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Cytat

Pierwsze co to się instaluje sterowniki intela od chipsetu itp. Windows Update nie nadaje się do instalacji sterowników (wgrywa często uniwersalne od MS)

Na internecie znalazłem inna opinie, ale spróbuje.

Cytat

Często można pobrać ze strony producenta.

Poszukam i napisze do supportu. Odezwę się w tym temacie jeszcze 

Cytat

Pobierałeś ze strony Microsoftu najnowszą i rufusem wgrywałeś na pendriva (instalacja w trybie UEFI)?

Pobrałem Media Creation Tools i samo zapisało system na przenośnym hdd. Instalowałem przez BIOS tzn. wybrałem żeby najpierw uruchomił się usb i tak zaczęła się instalacja.

Opublikowano

Zrobiłem reinstall według instrukcji, wgrałem sterowniki od Lenovo i potem Windows update. Niestety cały czas jak pobieram sterowniki pojawia mi się informacją o niezgodności systemu. Dodam że z oryginalnym Windowsem jaki dostałem na początku nie miałem tego problemu. 

Jakieś pomysły? 

Opublikowano
Cytat

Polecasz wszystko stamtąd pobrać czy tylko chipset?

Instaluje się wszystkie sterowniki a nie losowo.

https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/support/detect.html

Możesz jeszcze pobrać.

Cytat

NVIDIA VGA Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y530-15ICH

24.21.13.9827_WHQL

11 Oct 2018

NVIDIA VGA UI Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y530-15ICH

3.14.0.139_0822

23 Aug 2018

Intel VGA Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y530-15ICH

23.20.16.5017_WHQL_4ID

23 Aug 2018

Cytat

Niestety cały czas jak pobieram sterowniki pojawia mi się informacją o niezgodności systemu.

Przy których?

https://www.facebook.com/groups/laptop.nieidealny.plk/- tutaj mozesz jeszcze napisać.

Opublikowano

Tak 2x raz sam wybrałem raz automatycznie. Nawet Nvidia experience pobierała i tez jej się zdarzyło wyświetlić informacje o niezgodności. Nie mam już pomysłu dlaczego tak jest. 

Dodatkowo gdy gra sporadycznie obraz ścina się na 2 sec. Nie wiem dlaczego tak jest na systemie od Lenovo tego nie miałem. Pomysły?