Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Najlepiej nowy laptop, kwota 4000-4500zł (choć może być i trochę więcej, chciałbym go wziąć na raty).

[2] Może być Windows, ale nie musi.

[3] Rozmiar matrycy TYLKO i wyłącznie 17.3, matowa, na reszcie się nie znam czy potrzeba dopłacać do IPS czy może lepiej do odświeżania 120Hz/144Hz.

[4] Nie sprecyzowane, głównie będzie na ładowarce, jako stacjonarny.

[5] Przeglądanie internetu, filmy, YouTube, gry: LoL i CS:GO, aczkolwiek jak znajdzie się czas, chciałbym spróbować czegoś świeżego jak GTA, Fifa, Need For Speed itd.

[6] Użytkowany będzie długo, z uwagi na to, że bardzo rzadko zmieniam sprzęty, chciałbym go zastąpić obecnie już prawie 10letnim PCtem ?

[7] Jak w pkt. 5. Choć fajnie jakby te gry poszły na dobry detalach ?

[8] Tutaj nie wiem, chyba to co w standardzie jest teraz w laptopach, HDMI, USB 3.0, czytnik kart itd.

[9] Wydaję mi się, że najlepiej przemawiają do mnie marki ASUS, ACER, DELL i jako tako MSI. Chciałbym, aby w razie jakiś awarii była dobra gwarancja ? Do tego conajmniej 8GB RAM, choć wole chyba od razu dopłacić i mieć 16GB, co do dysków obowiązkowo chce SSD+HDD tylko nie wiem, czy lepiej od razu tak kupić i mieć możliwość (bez utraty gwarancji) dołożenia SSD.

Opublikowano

Dokładnie, mógłbyś podłączyć nawet jakiś monitor 120-144Hz pod DisplayPort lub HDMI 2.0 ?

Cytat

Do tego conajmniej 8GB RAM, choć wole chyba od razu dopłacić i mieć 16GB

Nie radzę ci teraz kupować laptopa z więcej niż 8GB, bo mocno przepłacasz, kości są bardzo drogie, poczytaj o wykrytej zmowie cenowej.

Opublikowano

A musisz kupić z 16GB RAM? Możesz ale 300zł za 8GB to porażka. Zawsze możesz dokupić i dołożyć, nie ma z tym żadnego problemu - nie stracisz gwarancji.

Cytat

czy potrzeba dopłacać do IPS czy może lepiej do odświeżania 120Hz/144Hz.
Laptop domowy, czasami do gier

Matryce z odświeżaniem >100Hz kupuje się do gier FPS do reszty IPS. Z tego co napisałeś lepiej IPS.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16GB/1000/Win10 GTX1050 + dysk SSD M.2

Dell Inspiron G3 3779 i5-8300H/8GB/1TB+128GB/GTX1050Ti/Win10 - 4299 zł z fabrycznym dyskiem SSD 128GB

Acer Helios 300 i5-8300H/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti + dysk SSD M.2

Acer Helios 300 17.3 i5 8GB 1TB Win10 GTX1050Ti + dysk SSD M.2

HP OMEN 17-an100nw (4TY02EA) + dysk SSD M.2

HP OMEN 17-an100nw (4TY02EA) - 16GB + dysk SSD M.2

ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe)
http://zwarty.pl/p421186
http://zwarty.pl/ASX8200NP240GT

Omena można trochę taniej wyrwać.

Opublikowano
Cytat

Trochę nie jestem ufny co do lapków HP

HP robi dobre tylko biznesowe ZBooki, ProBooki i EliteBooki a z gamingowych własnie przyzwoite Omeny.

Cytat

Który z tych laptopów tak naprawdę jest wart kupna?

Zawsze lepiej kupić lepszą grafikę kosztem RAM-u i dysku SSD - te zawsze możesz dokupić, dysk za miesiąc-dwa, RAM za kolejne dwa np.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że w żadnym laptopie nie stracę gwarancji dokładając SSD i RAM? Także, trzeba się zastanowić który z tych wybrać ?

ACER Predator Helios 300 PH317-52-724R NH.Q3EEP.006 i7-8750H/8GB/128GB SSD+1TB/GTX1050Ti/Win10H
Czy ten laptop wygląda lepiej niż te powyżej? Chodzi mi o wydajność, ekran itd. ?
Lub ten:
ASUS ROG Strix GL703GE i7-8750H/8GB/1TB 1050Ti (GL703GE-GC024)
Jakoś bardzo ufam firmie ASUS nie wiem czemu ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

nie stracę gwarancji dokładając SSD i RAM?

Oczywiście że nie stracisz.

Cytat

Czy ten laptop wygląda lepiej niż te powyżej?

Bardzo podobnie, wszystkie mają matryce IPS

Cytat

Chodzi mi o wydajność, ekran itd. ?

Takie same podzespoły, ta sama wydajność z czego tutaj 6 rdzeniowy procesor jest zbędny a lepsze było by i5 + GTX 1060 nawet MaxQ.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Saxiw napisał:

A jak z jakością wykonania tych laptopów Dream Machines? Chłodzenie itd.? Jak z gwarancją?

Z tego co mi wiadomo to mają jakieś autorskie chłodzenie (lepsze heatpipe’y) i gwarancję door2door.

Sprzęt wydaje się być fajny , mój kolega ma i nie narzeka

Co do matryc 120/144hz to przy sprzęcie za 4-5k nie warto w to inwestować , lepszy będzie IPS

Edytowane przez magisterinżynier991
Opublikowano (edytowane)

Czyli chłodzenie ok, gwarancje też. Generalnie myślałem nad tymi laptopami, bo cenową stoją całkiem fajnie, jedynie nigdy takiego na oczy nie widziałem i nie wiem jak z jakością wykonania czy nie trzeszczy nic itd, spasowanie idealne?
A jeszcze coś na temat laptopów Hyperbook mogę się dowiedzieć?

Odnośnie Dream Machines czy duża jest różnica, jakoś odczuwalna pomiędzy serią G a serią GS? Bo cena na pewno ?
Czym różnią się te laptopy między sobą? Do każdego można dorzucić HDD? Jeden widzę, że posiada 2xSSD a czym innym bo cena rozbieżna:
https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1060-17pl49-16-gb-ram-512-gb-ssd-4683455/
https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1060-17pl31-16-gb-ram-500-gb-m-2-4029193/
https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1060-17pl32-4862239/
https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1060-17pl49-16-gb-ram-512-gb-m-2-pcie-256-gb-ssd-4683509/

Edytowane przez Saxiw
Opublikowano
Cytat

jakością wykonania tych laptopów Dream Machines

Której serii ? ? To są kadłubki Clevo są lepsze i gorsze konstrukcyjnie.

Cytat

A jeszcze coś na temat laptopów Hyperbook mogę się dowiedzieć?

Też te same kadłubki Celvo.

Cytat

autorskie chłodzenie (lepsze heatpipe’y) i gwarancję door2door

A ten z grupy co wysłał swojego i już miesiąc czeka aż wróci z serwisu głównego (Niemcy).

Cytat

jakoś odczuwalna pomiędzy serią G a serią GS?

Plastik vs częściowo aluminiowa obudowa - tak widać.

Cytat

Do każdego można dorzucić HDD?

Tylko jeśli slot 2,5" jest wolny.

Opublikowano

Siema,

Wiec tak jesli chodzi o ogolne wrażenie i to laptopy od Dream Machines prezentują się dobrze seria G to cały kadłubek wykonany z tworzywa sztucznego, czarny plastik, ale to tyczy się serii G 15" taka jaka ja mam mianowicie G1060-15pl32 natomiast 17" juz są mieszane z aluminium. Co do serii GS to prezentuja sie bardzo ładnie, duzo lepiej niż seria G  ale tez mają w podstawowej wersji mocniejsza karte bo startuja od 1060 a G od 1050. Dodatkowo GS ma lepsze chłodzenie z racji że obudowac jest cieńsza ma dodatkowy slot na ssd, z tego co wiem to każdy model DM ma wejście w zalezności od modelu na 1-2 SSD, 1-4 RAM ,1-2 HDD ale nie pamietam które. 

Te co wybrałeś są akurat w morele źle zdjecia dobrane 1 i 4 model to 15" a te w śreodku do 17 a w linka są że wszytski 17 " mają jakis bład na stronie. 

Wszytsko zalezy czy interesuje cię wieksza matryca czy tez nie. Ja osobiscie wole mniejsze modele ale 17 prezentuje sie też ładnie. Przejdz się do morele lub namisz do DM czy nie mozna zobaczyć u nich na zywo to się sam przekonasz.

Opublikowano

Raczej nie będę kombinować, ze względu na to jak długo u mnie sprzęt wytrzymuję, wolę sprawdzone konstrukcję i postawię na Acer Predator Helios 300.
Tylko jeszcze mam pytanko co będzie bardziej wydajne, i powiedzmy dłużej służyć, gdyż kolejna ewentualna wymiana 6-8lat :)
i7 7700HQ + GTX 1060 6GB + 16GB RAM   czy   i7 8750H + GTX 1050 Ti 4GB + 16GB RAM.

Opublikowano

Przy moim użytkowaniu chłodzenie będzie wystarczające, do tego 500 kosztuję jakby nie patrzeć 2x tyle a bebechy od AMD - nie zdzierżę, po prostu nie szanuję ich co by to nie było.

Dlatego ponawiam pytanie z postu wyżej odnośnie wydajności.

Opublikowano
Cytat

a bebechy od AMD - nie zdzierżę, po prostu nie szanuję ich co by to nie było.

A z czego wynika w nowych Ryzenach słabość nad poprzednikami ? ? Widziałeś może te testy? W zasadzie to czekamy aż wydadzą je w 10nm wtedy będą to właściwie nowe procesory next genowe.

Opublikowano (edytowane)

Ja rozumiem, że są dobre po prostu co by to nie było nie lubię AMD, ot co. Zresztą nie potrzebna konwersacja, gdyż ten laptop kosztuję ponad 8k zł ?

Czy po prostu może mi ktoś odp na pytanie:

Możecie mi powiedzieć co będzie najbardziej wydajne:

1) i7-7700HQ + GTX 1060 6GB + 16GB RAM,
2) i7-8750H + GTX 1050 Ti 4GB + 16GB RAM,
3) i5-8300H + GTX 1050 Ti 4GB + 16GB RAM,
4) i5-7300HQ + GTX 1060 6GB + 16GB RAM.

Laptop miałby służyć 6-8lat.

Edytowane przez FxJ