marecki Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Witam, szukałem laptopa, który spełni kilka moich wymagań: -koniecznie bez systemu -możliwość podłączenia dwóch zewnętrznych monitorów jednocześnie (najlepiej gdyby dało się mieć 2 zewnętrzne i włączony ekran laptopa; czyli 3 ekrany full HD) -mocne bebechy (na przyszłość + niewykluczone, że będę używał np. programu PioSolver gdzie przyda się mocny procesor) Po wstępnym rozeznaniu wygląda na to, że będę wybierał pomiędzy tymi modelami: ASUS ROG Strix GL703GE i7-8750/16GB/240SSD+1TB Dream Machines G1050Ti-17 i7-8750H/16GB/480+1TB GTX1050Ti MSI GP73 i7-8750H/16GB/1TB GTX1060 Niekoniecznie w tej konfiguracji, tą sobie dobiorę już mniej więcej sam. Chodzi mi o porównanie modeli. Pamiętam, że rok temu były podobne Asusy z Ryzenem 7 i zostały dość szybko wycofane. Powierzchownie najlepszy stosunek jakości do ceny wydaje się mieć DM, ale nie mam kompletnie pojęcia czy te Clevo są solidne czy tandeta. Laptop będzie służył głównie do zastosowań biurowo-multimedialnych, w gry będę grał mało, 1050Ti wystarczy. Większość czasu będę pracował na zewnętrznym monitorze, a dźwięku słuchał na słuchawkach więc na jakości ekranu i głośników mi aż tak nie zależy. Jeden monitor mam na HDMI, drugi na DVI więc pewnie będę chciał go podłączyć przez jakąś przejściówkę DVI->miniDP czy coś w tym stylu. Także w skrócie: 1) Który będzie najbardziej solidny? Są między nimi jakieś duże różnice warte odnotowania (jak już wspomniałem, nie patrząc na konfigurację)? 2) Posiadam też dysk SSD Crucial BX100 SATA i nie wiem czy lepiej go przełożyć ze starego PC czy kupić laptopa od razu z SSD, orientujecie się co za dyski wkładają w xkomie? 3) Jeżeli ktoś ma do polecenia jakiś inny model spełniający wymagania, albo wie gdzie można kupić taniej to chętnie wysłucham propozycji ? Pozdrawiam Edytowane 18 Października 2018 przez FxJ Cytuj
swiru Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Rzeczywiście najlepszy stosunek jakości do ceny mają laptopy Clevo. Wykonanie jest porównywalne do laptopów innych marek, producent nadąża za trendami a niższa cena jest spowodowana praktycznie zerowymi wydatkami na marketing. Proponuje do ww. listy dodać hyperbooka:https://www.hyperbook.pl/n87s/ W sklepie można kupić gotową konfigurację:https://www.morele.net/laptop-hyperbook-n87s-n87s-17-7311-4831638/ - i7-8750H - GeForce GTX 1050 Ti - 8 GB ram i wolny slot Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Cytat ale nie mam kompletnie pojęcia czy te Clevo są solidne czy tandeta Tych tańszych radze unikać też przez serwis. Cytat Posiadam też dysk SSD Crucial BX100 SATA i nie wiem czy lepiej go przełożyć ze starego PC czy kupić laptopa od razu z SSD, orientujecie się co za dyski wkładają w xkomie ADATA XPG SX8200 240GB - x-kom / morele Teraz się montuje dyski PCIe NVMe M.2, więc tego Cruciala możesz na OLX wystawić. Wkładają różne, takie jakie mają na stanie trzeba pytać. MSI GP73 i7-8750H/8GB/128+1TB/Win10 GTX1050Ti w tej samej cenie co Asus a z lepszym chłodzeniem (i fabrycznym dyskiem SSD), dopiero GL703GM ma lepsze ale wszystkie z systemem już wyszły. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi