Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam laptopa do projektowania 3D na studia dla dziewczyny. Chciałbym abyśmy zamkli się w kwocie 3750zł. Posiadam 250zł ale gdzieś kiedyś wyczytałem że lepiej SSD zamówić osobno i go sobie wmontować ewentualnie zlecić to sklepowi żeby nie dostać jakiegoś słabego noname'a (ewentualnie wyprowadźcie mnie z tego błędu). Zastanawiałem się nad lenovo legion i acer aspire bodajże 7. Obydwa laptopy z i5-8300H i GTX1050 na pokładzie i 8GB ramu. Od razu mówię że lenovo odpada z góry ze względu na swój wygląd i doznane już przeżycia z tą marką. Acer wygląda fajnie. Teraz wyczytałem że jest promocja 300zł w X-KOMie na laptopa Acer Nitro i dlatego zakładam też ten temat bo już nie mam pojęcia co wybrać... 

Drugie pytanie. Laptop będzie służył do projektowania w takich programach jak: AutoCAD, PS i nieznany mi 3DS max... Co do tego ostatniego mam wątpliwości. Nigdzie nie mogę znaleźć jaką potrzebuję grafikę ten program. I dlatego liczę na Waszą pomoc.

Chciałbym abyśmy z zakupu, a szczególnie moja dziewczyna byli zadowoleni w 100%. Wiem, że budżet nie powala, zdaje sobie sprawę z tego, ale cóż nic już nie zmienimy...

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Dopiero teraz zauważyłem ankietę, przepraszam

[2] Laptop ma być bez systemu
[3] Waga raczej nie istotna, 15.6
[4] SSD tak jak wyżej
[5 a] Jeśli będą jakieś gadżety po rabacie to rozważe propozycje

[5 b] Zamierzamy go używać jak najdłuzej

[5 c] Laptop zamierzam kupić jak najszybciej max 2 tygodnie
[6] Fajnie jakby trzymał się "kupy" i w miarę wyglądał ale jednak wydajność>wygląd
[7] Raczej matowa, fhd
[8] Studia, dom, biurko
[9] Gry - rzadko, a nawet 0

[10] Programy - tak jak napisałem AutoCAD, PS i inne do projektowania 3D o których akurat mi nie wiadomo, i ten nieszczęsny 3DS max o którego boję się najbardziej

[11] Brak jakiś wymagań specjalnych
-
[13] Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop do projektowania 3D [do 3750zł]
Opublikowano (edytowane)
Cytat

wyczytałem że lepiej SSD zamówić osobno i go sobie wmontować

To najlepsza opcja, tym bardziej że ostatnio dyski SSD naprawde potaniały.

Cytat

Posiadam 250zł ale gdzieś kiedyś wyczytałem że lepiej SSD zamówić osobno

Dysk 250GB?

Cytat

w sumie fajny na plus że 17

Dla dziewczyny jako mobilny laptop? Niestety ale od razu skreśl wszystkie 17,3" jeśli ma być mobilny. Możesz poczekać aż się pojawia 15,6" odpowiedniki.

Cytat

Nigdzie nie mogę znaleźć jaką potrzebuję grafikę ten program. I dlatego liczę na Waszą pomoc.

GTX 1050 / 1050Ti z 4GB GDDR5 + 16GB RAM + SSD na system i programy (250GB) do nauki wystarczy.

Cytat

Teraz wyczytałem że jest promocja 300zł w X-KOMie na laptopa Acer Nitro

Acer Nitro 5 i5-8300H/8GB/240+1000/Win10 GTX1050 FHD - tu ma 2x4GB RAM więc bardzo ciężko rozbudować do 16GB bo nie można dokupić jednej kości.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - najlepiej od razu 2x8GB a dołożyć dysk, można się przemęczyć np. 2 miesiące i kupić po nowym roku lub na jakichś promocjach ale i tak są tak tanie jak jeszcze nigdy wcześniej.

ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe) - x-kom / morele

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050

Możesz jeszcze jednak przemyśleć nowego Legiona

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

Zaciekawił mnie ten MSI i będziemy myśleć nad wszystkimi. Co do dysku ta adata się sprawdzi? Nie będzie problemu z gwarancją jeśli sam to zamontuje(jakieś plomby gwarancyjne itd) ?

I czy ten dysk będzie pasował do wszystkich tych trzech laptopów tzn Lenovo legion, Acer aspire 7 i ww. MSI? Bo ostatnio na forum wyczytalem że ludzie kupują dyski na m2 z nvme gdzie laptopy tego nie obsługują i muszą odsyłać 

Opublikowano

Padło na tego MSI bo jednak kusi ceną i nawet wersja z 16gb pamięci RAM mieści się w budzecie. 

Jaki dysk polecicie do tego laptopa? Do tych 300 już +/- 50zl chciałbym już jutro wszystko zamówić 

I ostatnia rzecz czy mogę sam dołożyć ten dysk? Nie będzie żadnego problemu z gwarancją?