Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Nadszedł czas na wymianę obecnego sprzętu, ale im dłużej szukam tym bardziej jestem niezdecydowany dlatego potrzebuję pomocy.

[1] Pracujący student, 24lata. Laptop może być za gotówkę, ale gdyby była opcja rat 0% to też chętnie skorzystam ?
[2] Windows nie jest mi potrzebny. Na co dzień korzystam z Linuxa
[3] 14-15'6, waga raczej <2kg
[4] SSD, im więcej tym lepiej 
[5 a] Na laptopa chcę przeznaczyć do 5000zł. 
[5 b] Raczej na dłużej. Nie wymieniam zbyt często sprzętu. Z obecnego laptopa korzystam od ~5lat
[5 c] Myślałem żeby dokonać zakupu jak najszybciej, ale jakoś nic ciekawego obecnie nie widzę na rynku.
[6] W tej cenie liczyłbym na aluminiową obudowę i baterię. Grafika nie jest zbyt istotna.
[7] Full HD, matowa matryca, wolałbym IPS, ale TN też przejdzie
[8] Głównie dom, ale będę go też musiał czasami zabierać ze sobą
[9] Raczej nie gram w gry. W najbliższej przyszłości planuję jednak trochę to zmienić i kupić konsolę. Laptop do gier nie jest mi potrzebny
[10] IntelliJ, Eclipse, VMware. Od czasu do czasu wirtualna maszyna z Windowsem i Visual Studio. Do tego cały czas w tle Spotify, Chrome i Thunderbird. Czasami jakiś film.
[11] Do laptopa będzie podłączona bezprzewodowa klawiatura i mysz oraz zewnętrzny monitor. W najbliższych tygodniach chcę kupić drugi monitor dlatego dobrze byłoby gdyby laptop posiadał dwa złącza video, ale dopuszczam też opcję zakupu dodatkowej przejściówki USB-C -> HDMI
[12] Do tej pory korzystałem ze stacjonarki, którą jakiś czasu temu porzuciłem na rzecz laptopa (HP Probook 450 G1 i5-4200m, 12GB RAM, 120GB SSD + 500GB HDD). Na co dzień korzystam też ze służbowego Della Latitude 5480 i mam całkiem pozytywne odczucia co do tego sprzętu. Co do dodatkowych preferencji to wolałbym unikać gamingowych stylizacji i plastikowych obudów.
[13] 

ThinkPad E580 i5-8250u

MSI PS42 i7-8550u

MSI GF63 i7-8750h

Vivobook Pro 15 i7-8750h
[14] Jak widać rozstrzał w moich wyborach jest spory. Szczerze mówiąc nie wiem jakiego sprzętu szukać. Trochę martwią mnie te procesory niskonapięciowe i5-8250u i i7-8550u, które pchają teraz praktycznie do każdego laptopa. Moje zastosowania dla sprzętu nie są jakieś ekstremalne więc może moje przeczucia są błędne i taki procesor w zupełności mi wystarczy? Wybrałem też jeden gamingowy model MSI ze względu na niską wagą i przyzwoite podzespoły, a przy tym nie aż tak krzykliwy design jak w innych przypadkach. Pomóżcie coś wybrać ? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Myślałem żeby dokonać zakupu jak najszybciej

Pod koniec roku jakoś wyjdzie Y730-15 aluminiowy lepszy odpowiednik Y530.

Cytat

Na co dzień korzystam też ze służbowego Della Latitude 5480
... mam całkiem pozytywne odczucia co do tego sprzętu

Z procesorem "U" 2 rdzenie czy "HQ" 4 rdzenie?

Cytat

zewnętrzny monitor

FHD czy WQHD?

Cytat

W najbliższych tygodniach chcę kupić drugi monitor

To możesz sobie jak najbardziej skorzystać z promocji od morele

Cytat

Wybrałem też jeden gamingowy model MSI ze względu na niską wagą i przyzwoite podzespoły

Tyle że ma jeden slot na RAM, wyjdzie podobny model do niego 

https://www.msi.com/Laptop/P65-CREATOR-8RX

https://www.msi.com/Laptop/P65-CREATOR-8RX/Specification

A z serii bardziej gamingowej z wydajnym procesorem i HDMI +mDP + dysk NVMe

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/1TB GTX1050

Samsung 500GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

+ rejestracja w Lenovo Premium Care

+ undervolting procesora

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.10.2018 o 21:25, FxJ napisał:

Pod koniec roku jakoś wyjdzie Y730-15 aluminiowy lepszy odpowiednik Y530.

Y530 bardzo mi się podoba, ale jednak jest trochę za duży i za ciężki ?

Z procesorem "U" 2 rdzenie czy "HQ" 4 rdzenie?

HQ

FHD

Obecnie mam 22' FHD. Chcę kupić kolejny 24' FHD i za jakiś czas wymienić 22 na 24

Zapowiada się bardzo fajny sprzęt, ale z tego co widzę jest to kopia MSI GS65, który znacząco przekracza mój budżet ?

Kusi mnie też ten Latitude 5491 Dell. Jedyny minus jest taki, że w tej cenie mógłbym mieć coś z o wiele lepszymi podzespołami, ale z nieco słabszą jakością wykonania. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem jeszcze jedną ciekawą propozycję Dell Latitude 5480 z i7-7820HQ. Jeśli dobrze zrozumiałem to sprzęt jest nowy, z gwarancją Della, ale pochodzi z wyprzedaży za granicą. Czy nie będzie w razie czego problemów z gwarancją w Polsce? 

Edytowane przez FxJ