marcin3 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Hej. Nadszedł czas na wymianę obecnego sprzętu, ale im dłużej szukam tym bardziej jestem niezdecydowany dlatego potrzebuję pomocy. [1] Pracujący student, 24lata. Laptop może być za gotówkę, ale gdyby była opcja rat 0% to też chętnie skorzystam ? [2] Windows nie jest mi potrzebny. Na co dzień korzystam z Linuxa [3] 14-15'6, waga raczej <2kg [4] SSD, im więcej tym lepiej [5 a] Na laptopa chcę przeznaczyć do 5000zł. [5 b] Raczej na dłużej. Nie wymieniam zbyt często sprzętu. Z obecnego laptopa korzystam od ~5lat [5 c] Myślałem żeby dokonać zakupu jak najszybciej, ale jakoś nic ciekawego obecnie nie widzę na rynku. [6] W tej cenie liczyłbym na aluminiową obudowę i baterię. Grafika nie jest zbyt istotna. [7] Full HD, matowa matryca, wolałbym IPS, ale TN też przejdzie [8] Głównie dom, ale będę go też musiał czasami zabierać ze sobą [9] Raczej nie gram w gry. W najbliższej przyszłości planuję jednak trochę to zmienić i kupić konsolę. Laptop do gier nie jest mi potrzebny [10] IntelliJ, Eclipse, VMware. Od czasu do czasu wirtualna maszyna z Windowsem i Visual Studio. Do tego cały czas w tle Spotify, Chrome i Thunderbird. Czasami jakiś film. [11] Do laptopa będzie podłączona bezprzewodowa klawiatura i mysz oraz zewnętrzny monitor. W najbliższych tygodniach chcę kupić drugi monitor dlatego dobrze byłoby gdyby laptop posiadał dwa złącza video, ale dopuszczam też opcję zakupu dodatkowej przejściówki USB-C -> HDMI [12] Do tej pory korzystałem ze stacjonarki, którą jakiś czasu temu porzuciłem na rzecz laptopa (HP Probook 450 G1 i5-4200m, 12GB RAM, 120GB SSD + 500GB HDD). Na co dzień korzystam też ze służbowego Della Latitude 5480 i mam całkiem pozytywne odczucia co do tego sprzętu. Co do dodatkowych preferencji to wolałbym unikać gamingowych stylizacji i plastikowych obudów. [13] ThinkPad E580 i5-8250u MSI PS42 i7-8550u MSI GF63 i7-8750h Vivobook Pro 15 i7-8750h [14] Jak widać rozstrzał w moich wyborach jest spory. Szczerze mówiąc nie wiem jakiego sprzętu szukać. Trochę martwią mnie te procesory niskonapięciowe i5-8250u i i7-8550u, które pchają teraz praktycznie do każdego laptopa. Moje zastosowania dla sprzętu nie są jakieś ekstremalne więc może moje przeczucia są błędne i taki procesor w zupełności mi wystarczy? Wybrałem też jeden gamingowy model MSI ze względu na niską wagą i przyzwoite podzespoły, a przy tym nie aż tak krzykliwy design jak w innych przypadkach. Pomóżcie coś wybrać ? Edytowane 14 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2018 Cytat Myślałem żeby dokonać zakupu jak najszybciej Pod koniec roku jakoś wyjdzie Y730-15 aluminiowy lepszy odpowiednik Y530. Cytat Na co dzień korzystam też ze służbowego Della Latitude 5480 ... mam całkiem pozytywne odczucia co do tego sprzętu Z procesorem "U" 2 rdzenie czy "HQ" 4 rdzenie? Cytat zewnętrzny monitor FHD czy WQHD? Cytat W najbliższych tygodniach chcę kupić drugi monitor To możesz sobie jak najbardziej skorzystać z promocji od morele Cytat Wybrałem też jeden gamingowy model MSI ze względu na niską wagą i przyzwoite podzespoły Tyle że ma jeden slot na RAM, wyjdzie podobny model do niego https://www.msi.com/Laptop/P65-CREATOR-8RX https://www.msi.com/Laptop/P65-CREATOR-8RX/Specification A z serii bardziej gamingowej z wydajnym procesorem i HDMI +mDP + dysk NVMe Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/1TB GTX1050 Samsung 500GB 970 EVO M.2 2280 NVMe + rejestracja w Lenovo Premium Care + undervolting procesora Cytuj
marcin3 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Dnia 14.10.2018 o 21:25, FxJ napisał: Pod koniec roku jakoś wyjdzie Y730-15 aluminiowy lepszy odpowiednik Y530. Y530 bardzo mi się podoba, ale jednak jest trochę za duży i za ciężki ? Dnia 14.10.2018 o 21:25, FxJ napisał: Z procesorem "U" 2 rdzenie czy "HQ" 4 rdzenie? HQ Dnia 14.10.2018 o 21:25, FxJ napisał: FHD Obecnie mam 22' FHD. Chcę kupić kolejny 24' FHD i za jakiś czas wymienić 22 na 24 Dnia 14.10.2018 o 21:25, FxJ napisał: https://www.msi.com/Laptop/P65-CREATOR-8RX Zapowiada się bardzo fajny sprzęt, ale z tego co widzę jest to kopia MSI GS65, który znacząco przekracza mój budżet ? Kusi mnie też ten Latitude 5491 Dell. Jedyny minus jest taki, że w tej cenie mógłbym mieć coś z o wiele lepszymi podzespołami, ale z nieco słabszą jakością wykonania. Edytowane 15 Października 2018 przez FxJ Cytuj
marcin3 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Znalazłem jeszcze jedną ciekawą propozycję Dell Latitude 5480 z i7-7820HQ. Jeśli dobrze zrozumiałem to sprzęt jest nowy, z gwarancją Della, ale pochodzi z wyprzedaży za granicą. Czy nie będzie w razie czego problemów z gwarancją w Polsce? Edytowane 15 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2018 Cytat Pochodzenie Outlet DELL New Raczej odnowiony, przepakowany. Cytat Czy nie będzie w razie czego problemów z gwarancją w Polsce? O ile go zarejestrujesz lub przeniesiesz gwarancje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi