Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Student informatyki 19 lat, prywatnie
[2] Mam licencje na Windowsa, więc nie potrzebuję. Będę korzystał z Ubuntu, Windows dla mnie jest tylko systemem zapasowym
[3] 15,6", ale z braku może być 14.1" Lżejszy = lepszy
[4] Mam SSD własne, więc wystarczy mi najtańsza opcja dyskowa (po prostu go sobie podmienię).
[5] Do 4100 zł. Nowy/używany/poleasingowy/z zagranicy, jeśli gwarancja będzie na warunkach UE
[5 b] 3 - 5 lat. Mam starego Della D630 (którego obecnie używam) i komputer (i5/GTX660) z którego raczej rzadko korzystam
[5 c] Mogę teraz
[6] Najważniejszy czas pracy na baterii i waga. Mniej, ale też ważne - matryca
[7] FHD, zdecydowanie nie TN
[8] Dom, politechnika, raczej tylko w pomieszczeniach
[9] Gwint i CS:GO na minimalnych, w natywnej rozdzielczości
[10] Visual Studio (C++), Netbeans (Java) i to co na studiach informatycznych
[11] Brak
[12] Brak
[13]

- Xiaomi Mi Notebook Pro - brak w PL. Z Chin w przypadku gwarancji, albo brak, albo trzeba do Chin odsyłać
- Acer Swift 3 SF315 - niska waga, nie za głośny, świetny czas na baterii. Czyli niby wszystko czego potrzebuję, ale nie dostępny w sklepach (jedynie na niemieckim Amazonie go widziałem). Ktoś wie czemu?
- Acer Swift 3 SF314 - j.w., niestety tylko 14.1"
Co myślicie o nim? OUTLET ACER Swift 3 i5-8250 8GB 256SSD MX FHD Win

[14] Wydaje mi się, że i5-8250U i MX150 do moich potrzeb zdecydowanie wystarczy. Wiem, że laptop z takim CPU i GPU można kupić w niższej cenie, ale będzie to laptop na studia, więc ważna jest dla mnie waga i bateria za co mogę dopłacić.

Piszcie wszystko co może coś wnieść do tematu.
Z góry dzięki.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Mam SSD własne

A konkretnie?

Cytat

Co myślicie o nim?

Podaj jeszcze raz link

Cytat

Czyli niby wszystko czego potrzebuję, ale nie dostępny w sklepach

Z ryzenami na razie jakoś nie ma bardzo dobrych laptopów chociaż same procesory są nawet wydajniejsze od intela.

Cytat

Student informatyki

Cytat

ważna jest dla mnie waga i bateria za co mogę dopłacić

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/16GB/256SSD/Win10

A nie myślałeś żeby kupić ZenBooka i dołożyć kość RAM 8GB żeby mieć łącznie 16GB w Dual Channel?

https://www.komputronik.pl/product/461536/asus-zenbook-ux410uf-gv025t-grey.html

https://www.komputronik.pl/product/473770/asus-zenbook-ux410uf-gv025t-grey-16gb.html

Do Gwinta i Hearthstone dedykowana grafika nie jest w ogóle potrzebna.

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-vivobook-pro-15-n580gd-e4052t-i5-8300h-8gb-256gb-ssd-gtx1050-win10-zloty

https://redcoon.pl/laptopy-i-tablety/laptop-asus-vivobook-pro-15-n580gd-e4052t-i5-8300h-8gb-256gb-ssd-gtx1050-win10-zloty

No chyba że jednak pójdziesz w wydajność kosztem pracy na baterii i matrycy, nie mają matryc IPS a EWV (TN) ale można zawsze wymienić.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, że chciało Ci się czytać mój wywód ?

GOODRAM IRDM PRO 240GB, na SATA jeśli o to pytasz

OUTLET ACER Swift 3 i5-8250 8GB 256SSD MX FHD Win

1 godzinę temu, FxJ napisał:

A nie myślałeś żeby kupić ZenBooka i dołożyć kość RAM 8GB żeby mieć łącznie 16GB w Dual Channel?

Dołożenie RAM-u nie jest absolutnie problemem (co on tam ma? czy przypadkiem 8GB 2133MHz SO-DIMM nie kosztuje jakieś 300zł? (chociaż nie muszę od razu kupować, a jak już będę potrzebował)), ale 14" to tak...

Ale rozumiem, że inaczej się nie da...

Do Gwinta i Hearthstone dedykowana grafika nie jest w ogóle potrzebna.

Jesteś pewien? Gwint nie należy do najlepiej stworzonych gier jeśli chodzi o optymalizację... Na desktopowej i5 i GTX 660 na max. FHD nie działa jakoś oszałamiająco. No i jeszcze CS.

Co do Zenbook-a z grafiką, to początkowy budżet wynosił 3400zł, więc i tak już o 800 zł przesadziłem.

No chyba że jednak pójdziesz w wydajność kosztem pracy na baterii i matrycy, nie mają matryc IPS a EWV (TN) ale można zawsze wymienić.

Wolę te pierwsze dwa, GTX 1050 na pewno nie potrzebuję.

A jak już Zenbook z grafiką to nie lepiej ten ASUS ZenBook UX430UN i5-8250U/8GB/512SSD/Win10 MX150 - 150 zł, a MX150 nie opłaca się dopłacić?

Co myślisz o tych, bo cena podejrzanie niska, a nie mogę znaleźć haczyka:

ASUS Zenbook UX410UF i5-8250U 8GB 250SSD MX130 W10

ASUS ZenBook UX410UF i5-8250 MX130 SSD512G 8GB W10

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

GOODRAM IRDM PRO 240GB

To możesz śmiało do ZenBooka zamontować jako drugi dysk (2,5").

Cytat

co on tam ma? czy przypadkiem 8GB 2133MHz SO-DIMM nie kosztuje jakieś 300zł?

8GB wlutowane plus jeden wolny slot, 2133MHz lub 2400MHz zalerznie od partii.

Cytat

ale 14" to tak...

Z wąskimi ramkami więc wygląda lepiej.

Gwint to żaden problem.

Cytat

więc i tak już o 800 zł przesadziłem

SSD zawsze na OLX możesz wystawić ?

Cytat

A jak już Zenbook z grafiką to nie lepiej ten

Ma 8GB RAM tylko, nie ma opcji dołożenia drugiej.

Cytat

a nie mogę znaleźć haczyka

Co najwyżej są ze starszej partii.

Opublikowano
14 minut temu, FxJ napisał:

Jeśli kupię laptoka z grafiką to swoją 660 sprzedaję, więc trochę pieniędzy wróci.

2 minuty temu, FxJ napisał:

Ma 8GB RAM tylko, nie ma opcji dołożenia drugiej.

Jak rozpoznać, który ma, a który nie ma?

2 minuty temu, FxJ napisał:

Co najwyżej są ze starszej partii.

A czymś starsze partie mogą być gorsze?

6 minut temu, FxJ napisał:

8GB wlutowane plus jeden wolny slot, 2133MHz lub 2400MHz zalerznie od partii.

DDR3L?

Niee, nie chcę wydawać tyle pieniędzy na laptopa. Możesz napisać jakieś jego minusy. Dla mnie to za dużo pieniędzy, a bardzo mi się spodobał. Mały, lekki, dobra bateria, dedykowana grafika, naprawdę ładny wizualnie.

Nie ma czegoś tańszego?

Opublikowano

W sumie na część pytań mogę już sobie odpowiedzieć. Niestety nie da się edytować postu.

16 godzin temu, FxJ napisał:

Z tego co widzę jest tam Sandisk X400, czyli napęd gorszy od IRDM PRO, więc nawet nie włączając laptopa mogę go wyjąć i sprzedać jako nowy. Znalazłem, że M.2 wspiera NVMe, więc za jakiś czas mogę kupić np. M8PeGN. Tylko na ilu liniach PCIe te M.2 siedzi? Tego nie mogę znaleźć.

16 godzin temu, Donkrzawayan napisał:

UX410 ma, UX430 nie ma?

15 godzin temu, Donkrzawayan napisał:

DDR3L?

DDR4

Opublikowano (edytowane)
Cytat

UX430UN ma tlyko wlutowaną, po specyfikacji na stronie sklepu, producenta, testach.

Cytat

A czymś starsze partie mogą być gorsze?

Mogą mieć starszy BIOS wgrany np. Oraz innego producenta HDD/RAM itp.

Cytat

DDR3L?

DDR4 oczywiście.

Cytat

Możesz napisać jakieś jego minusy

https://www.notebookcheck.net/Asus-ZenBook-UX430UN-i7-8550U-GeForce-MX150-Laptop-Review.289492.0.html

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-UX430UN.291282.0.html

Cena bo to ultrabooki premium, brak ładowania prze z USB-C, klawiatura mogła by być trochę lepsza - link

https://youtu.be/V6hYPZXtlK0 - żeby zmniejszyć ilość obrotów wentylatora

Można też zrobić undervolting żeby oprawić temperaturę w stresie i zwiększyć osiągi.

Cytat

Tylko na ilu liniach PCIe te M.2 siedzi?

N580GD na pewno na 4x

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, FxJ napisał:

Cena bo to ultrabooki premium, brak ładowania prze z USB-C, klawiatura mogła by być trochę lepsza

Z tym pierwszym się zgadzam. To drugie - to byłoby moje pierwsze urządzenie na USB-C, a obecnie korzystam z 11.-letniego laptopa. Trzecie - z tego co czytałem nie jest jakoś źle.

Zacząłem jeszcze myśleć nad kupieniem poleasingowca za jakieś 1300 zł (tylko czy wytrzyma te min. 4h godziny działania na baterii z jakimiś środowiskami programistycznymi i przeglądarką), a za resztę zrobić obecny PC bardziej użytecznym. Ale to znowu trzeba żonglować dwoma urządzeniami.

Tak źle i tak niedobrze..

Jest jeszcze tańszy Huawei Matebook D i5-8250U+MX150, cięższy, ale nadal poniżej 2kg, długi czas na baterii, ale krótszy niż Zenbooka, oba sloty RAMu są dostępne, nie tak piękny, ale po wyglądzie nie będę kupował elektroniki. No i 15,6" Co o nim myślisz?

Edytowane przez Donkrzawayan
Opublikowano

Jak już poleasingowy to gdzieś gdzie mógłbym go osobiście obejrzeć np. AMSO w Katowicach. Ale czy wytrzymają one te 4h bez zasilania z zewnątrz? Bo z tego powodu boje się je kupić -  nie wiadomo jak ten laptop był wcześniej traktowany. No i ta waga...

Opublikowano
Cytat

Dlaczego go nie poleciłeś?

W tej półce cenowej brylują ZenBooki zresztą po co mam to mówić jak już widać że w x-kom je wykupili.

Kompromisy, brak podświetlenia klawiatury, brak RJ45 (brak przejściówki w zestawie), brak USB-C.

Opublikowano
15 minut temu, FxJ napisał:

brak podświetlenia klawiatury

Należę do pokolenia, które nie ma już problemu, gdzie na klawiaturze jest jaki przycisk 

16 minut temu, FxJ napisał:

brak RJ45

W proline są po 40 zł pewnie podobnej jakości 

Więc załóżmy, że zmniejszył mi się budżet do max. 3400 zł. Co byś mi polecił? 

Opublikowano
Przed chwilą, FxJ napisał:

Bardziej chodziło mi o podświetlenie w nocy zamiast zapalania lampki nocnej.

Właśnie o to mi chodziło - nie potrzebuję widzieć przycisku, żeby wiedzieć do czego służy. 

GTX 1050 będzie dla mnie solidnym overkillem, już MX150 nim jest. Więc ten Matebook wydaje się dobrą opcją za sporo mniejsze pieniądze 

Opublikowano
Dnia 15.10.2018 o 23:50, FxJ napisał:

A ja mówię żeby "wzroku" nie męczyć, przez podświetlenie wyłącznie matrycy.

Na to, że podświetlenie klawiatury zastąpi w pewnym stopniu lampkę nocną bym nigdy nie wpadł. Wydawało mi się, że te podświetlenia w klawiaturach to takie bardziej ozdoby i praktycznego zastosowania poza widocznością klawiszy w nocy to nie może mieć. W sumie nigdy nie miałem podświetlanej klawiatury, ani nie używałem laptopa z takową.

Czyli już podsumowując.

W przedziale 3000-4400 zł najbardziej godnymi uwagi są Asus Zenbook UX410UF i Huawei Matebook D?

Różnice między nimi:

Opublikowano

Nie da się edytować przypadkowo wrzuconego postu, więc tworzę kolejny

Czyli już ostatecznie podsumowując.

W przedziale 3000-4400 zł z i5U, MX130/MX150 i 8GB (jeśli nie da się później dołożyć to 16GB) najbardziej godnymi uwagi są Asus Zenbook UX410UF i Huawei Matebook D?

Różnice między nimi:

Asus Zenbook UX410UF               Huawei Matebook D

waga              1.4 kg                                                     <1.9 kg

czas z IDE i przeglądarką na baterii (najprawdopodobniejszy średni)

8 h                                                            7.5 h

rozmiar         14.1"                                                        15.6"

matryca        IPS (bez PWM)                                   IPS (bez PWM)

grafika          MX130                                                   MX150

RAM              1lutowany, 2.wolny                            2.wolne

RJ45                                                          brak RJ45

USB-C                                                       brak USB-C

podświetlenie klawiatury                   brak podświetlenia

ekran            bardzo dobry                                        nie za dobry

chłodniejszy                                           cieplejszy

cichszy                                                     głośniejszy

To wszystko, czy o czymś zapomniałem?

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Przepraszam jeżeli za bardzo Ci zamieszam, ale z takich co się w budżecie mieszczą i ważą poniżej 2kg to masz jeszcze mocnego i wydaje się solidnie wykonanego MSI GF63:

MSI GF63 8RC-040XPL

MSI GF63 i5-8300H/16GB/1TB GTX1050

lub równie solidnie (albo nawet lepiej) wykonanego Thinkpada, z bardzo dobrą klawiaturą do pisania:

Lenovo ThinkPad E485 R5 2500U/14FHD/8GB/256SSD/Int/W10Pro (20KU000NPB)

ostatnio wyszedł do niego nowy BIOS i laptop chyba całkiem dobrze sobie radzi.

Z tym, że tu bateria raczej pozwoli na 4-5 godzin pracy.

A może całkiem po kosztach pójść:

Huawei MateBook D Ryzen 5 256GB

tylko tu chyba RAMu nie powiększysz?

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
3 godziny temu, Grzegorz napisał:

Przepraszam jeżeli za bardzo Ci zamieszam

MSI GF63

Z tym, że tu bateria raczej pozwoli na 4-5 godzin pracy. 

Nie bój się, nie zamieszasz. Wcześniej napisałem

Dnia 15.10.2018 o 23:16, Donkrzawayan napisał:

GTX 1050 będzie dla mnie solidnym overkillem, już MX150 nim jest.

A 4h działania to absolutne minimum. Nie chcę ryzykować może 4, może 5, a może 3.

Więc czy są jeszcze jakieś laptopy pasujące do moich wymagań, albo w różnicach z wcześniejszego postu zapomniałem czegoś istotnego?

Opublikowano
Cytat

Battery life isn’t great… around 4 hours give or take.

Cytat

While idling i only managed to get about 3-4 hours of battery life on linux, compared to Windows’ 6 hours.

Więc nie za bardzo interesujące. Nawet jak teraz ma te powyżej 4 godziny to za rok, za dwa będzie to nie za fajnie wyglądać...

Nawet jak w Lenovo najłatwiej pewnie będzie o nową baterię.

Jak to jest z bateriami wbudowanymi w laptop, gdzieś takie sprzedają?

Opublikowano

Tutaj ktoś kupił MSI GF63 i pisze, że bateria trzyma grubo powyżej 5 godzin, przy podstawowym używaniu. Zapytaj może coś Ci odpisze więcej. Te 7-8 godzin z Asusa i Huawei to nie czasem przy ekranie na 30% jasności, albo coś w tym stylu?

Tu z kolei był zakup Asusa, może nowy użytkownik już przetestował i się doświadczeniami podzieli z Tobą i z nami?

• reaction_title_1 1
Opublikowano
18 godzin temu, Donkrzawayan napisał:

Jak to jest z bateriami wbudowanymi w laptop, gdzieś takie sprzedają?

Wszędzie tam gdzie zwykłe, nie ma wbudowanych (wklejonych), są tylko zabudowane.

Cytat

Nawet jak teraz ma te powyżej 4 godziny to za rok, za dwa będzie to nie za fajnie wyglądać...

W rok może 10% stracić zależnie od ilości cykli.

Opublikowano
17 godzin temu, Grzegorz napisał:

Te 7-8 godzin z Asusa i Huawei to nie czasem przy ekranie na 30% jasności, albo coś w tym stylu?

Ten Asus ma wysoką jasność maksymalną, więc nawet 30% to nie będzie dużo? Mówimy o pomieszczeniach, gdzie głównym źródłem światła jest to sztuczne.

Może metodyka testów była zła w recenzjach jakie czytałem, za bardzo się nie znam. Wkleję linki oceńcie sami.

https://www.notebookcheck.net/Huawei-MateBook-D-53010BAJ-8250U-MX150-Laptop-Review.322856.0.html

Cytat

Users can expect about 7 hours and 45 minutes hours of WLAN use with a screen brightness of 150 nits and the balanced profile active.

https://pclab.pl/art78418-5.html

Cytat

Matebook D został wyposażony w akumulator o pojemności 43 Wh, wystarczającej na 8 godzin przeglądania internetu lub o 30 minut dłuższe oglądanie filmów.

https://www.mobimaniak.pl/263644/test-asus-zenbook-ux410/section/1/

Cytat

Przy jasności ustawionej na poziomie 120 cd/m2 (około 40% maksymalnej luminacji) liczyć mogłem z reguły na cztery do pięciu godzin pracy bez ładowarki.

Ale nie wiadomo do końca co on tam robił.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/asus-zenbook-ux410uq-gv031t-test/strona/27876.html

Cytat

Realny czas pracy jest oczywiście znacznie krótszy, ale wciąż robi wrażenie - 8-9 godzin, to w zupełności wystarczy, aby pracować na nim cały dzień poza biurem, z dala od źródła zasilania.

https://laptopmedia.com/review/asus-zenbook-ux410uq-review-zenbooks-speciality-power-portability-reasonable-pricing/

Cytat

Great endurance on the web browsing test – 566 minutes (9 hours and 26 minutes).

Dnia 17.10.2018 o 15:18, Donkrzawayan napisał:

czas z IDE i przeglądarką na baterii (najprawdopodobniejszy średni)

8 h                                                            7.5 h

17 godzin temu, Grzegorz napisał:

Te 7-8 godzin z Asusa i Huawei to nie czasem przy ekranie na 30% jasności, albo coś w tym stylu? 

@FxJ mógłbyś się do tego ustosunkować?