Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

[1] Kwota przeznaczona na zakup: 3500 - 4150 ( i to by była raczej max)

[2] Laptop nowy/używany: Nowy 

[3] Rozmiar matrycy :  15.6 matowy

[4] Główne zastosowanie : Internet/Filmy/Gry tj, Wiedźmin 3, BF1 itp

[5] Miejsce użytkowania : Mieszkanie

[6] Wymagania specjalne : Dobre chłodzenie które zapobiegnie nadmiernemu grzaniu, podłączenie dodatkowego monitora (monitorów)

[7] Osobiste preferencje : Może cos z MSI albo HP OMENa

[8] System operacyjny : Może być bez 

[9] Własna propozycja : 

MSI GV62 (8RD-019XPL) 8RD-096XPL
HP Omen 15-ce010nw (2CQ97EA)

Przybliżę sprawę. Laptop miał by mi służyć jako druga stacja do gier, ponieważ posiadam stacjonarkę w domu.  Ale na zimę przenoszę się do mieszkania bliżej miejsca pracy i tachanie za sobą jednostki robi się już powoli uciążliwe i porostu jest mi jej szkoda. Przeglądając forum znalazłem wątek na temat tego ze szkoda łączyć i7 z 1050. I teraz moje pytanie brzmi czy lepiej wziąć i5 7mej albo 8mej generacji (np. 8300H) do tego 1050 Ti czy jednak i7 (np 7700HQ ) z 1050/1050ti. Chodzi mi o to żeby najlepiej wykorzystać włożone pieniądze bo jeśli w momencie gdy i5 z 1050Ti bedzie porównywalna z do i7 z 1050 (lub Ti) (bo karta będzie trzymać procesor) to po co przepłacać ze tak powiem   Ale z drugiej strony nie chce utopić i np 3.9k gdzie dokładając 2 stówy miał bym juz i7 z 1050Ti ( opierając sie na przykładzie tego OMENA, a gdzieś jeszcze słyszałem o promocji HP Cashback ale nie wiem czy jeszcze obowiązuje )
Mam nadzieje ze przybliżyłem temat  Liczę na odzew i pozdrawiam  ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

To nie nasza ankieta ?

Cytat

Dobre chłodzenie które zapobiegnie nadmiernemu grzaniu

Obecnie warto zrobić undervolting dla procesorów Coffee Lake-H, to obniży temperatura a nawet minimalnie poprawi osiągi.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti

Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

= 4158zł

DELL Inspiron 15 G5 5587 i5 8G 1060 128+1TB W10 (1060 MaxQ) - 4295zł ale trzeba by sprawdzić 

Cytat

I teraz moje pytanie brzmi czy lepiej wziąć i5 7mej albo 8mej generacji (np. 8300H) do tego 1050 Ti czy jednak i7 (np 7700HQ ) z 1050/1050ti.

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są niewiele wydajniejsze od i7-7700HQ.

Do grania kupuj jak najbardziej wydajną grafikę, żadnego z tych procesorów nie będzie ograniczać nawet GTX 1060 (bottleneck).

Cytat

bo karta będzie trzymać procesor - to po co przepłacać ze tak powiem

Zbytnie analizujesz, Ti jest wydajniejsza i do grania to koniecznie tą.

Cytat

dokładając 2 stówy miał bym juz i7 z 1050Ti

Tyle że do grania to 6 rdzeniowy procesor potrzebuje minimum GTX 1070. Oczywiście tu chodzi tylko o kwestie gier.

Cytat

gdzieś jeszcze słyszałem opromocji HP Cashback ale nie wiem czy jeszcze obowiązuje

Tak jeszcze obowiązuje.