Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, poszukuje laptopa zgodnie z kryteriami poniżej... Zastanawiam się nad czyms takim, ( link podam na dole). Warto teraz kupić, czy lepiej poczekać na jakieś spadki cen, ewentualnie premiery jakichś nowych podzespołów? 

[1] mężczyzna, 24 lata
[2] może być bez systemu
[3] 15,6'' lub 17"
[4] zdecydowanie ssd, minimum 256 gb, najlepiej 512gb może bez HDD ewentualnie kupię przenośny dysk na dane, zależy mi aby komputer działał w miarę cicho. 
[5] max 6500
[5b] na najbliższe kilka lat
[5c] do 2 miesięcy, ale wolałbym w miarę szybko. Jeśli warto poczekać to poczekam 
[6] najlepiej aluminiowy
[7] matowy full HD 
[8] Praca w delegacji, rzadko dom
[9] Fortnite, GTA V
[10] przeglądarka, firmy, Microsoft Office 
[11] podświetlana klawiatura, matowa matryca, dysk ssd, jakość wykonania, minimum 16gb ramu

Mysle o tych:

1. ASUS Strix GL703GM i7 16G 240+1TB 1060 120Hz Win10
  2. MSI GE73 RGB i7-8750H GTX1060_6 SSD480G 16GB 120Hz

Wolałbym tego Asusa ale bez tych dodatków. Niestety nigdzie nie znalazłem sklepu żeby oferowali samego laptopa...

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

[3] 15,6'' lub 17"

[8] Praca w delegacji

Ale bardziej preferujesz 17,3" jako że będziesz korzystał po pracy z niego?

Cytat

Wolałbym tego Asusa ale bez tych dodatków

Nie są od sklepu dorzucane tylko od producenta.

Cytat

zdecydowanie ssd, minimum 256 gb, najlepiej 512gb

Dysk SSD najlepiej samodzielnie dobrać.

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/16G/1T/W10 - 6299zł

ADATA 480GB M.2 PCIe XPG SX8200 - 469zł

= 6768zł

Samsung 500GB 970 EVO M.2 2280 NVMe - 609zł

Koniecznie zrób undervoling procesora, żeby obniżyć temperaturę procesora i podnieść wydajność.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Tzn chce czasem w coś zagrać a na 15” to tak średnio dlatego decyduje się na 17”. Instalacja dysku da się samemu czy trzeba komuś oddać? 

Dobry wybór Asus? Czy lepiej coś od MSI w tej cenie?

Opublikowano
Cytat

Instalacja dysku da się samemu czy trzeba komuś oddać? 

Jasne że dasz radę samemu.

Cytat

tyle się naczytałem o serwisie lenovo, ze ani tego przez ułamek sekundy nie wziąłem pod uwagę

Przenieśli już serwis do Polski z Niemiec. Ps zobacz sobie akcje Premium Care.

To tak tylko tak w ramach wyjaśnień.

https://www.komputronik.pl/product/546454/msi-ge73-raider-rgb-8re-491xpl-480gb-ssd-16gb.html

To na pewno jakieś tanie dyski SSD.

Cytat

Dobry wybór Asus? Czy lepiej coś od MSI w tej cenie?

https://www.notebookcheck.net/MSI-GE73-8RF-Raider-RGB-i7-8750H-GTX-1070-Full-HD-Laptop-Review.309006.0.html

https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Strix-GL703GM-Scar-Edition-8750H-GTX-1060-FHD-120-Hz-Laptop-Review.309052.0.html

To konkurencyjne modele w tej samej półce cenowej, ze względu na cenę (bez systemu) możesz MSI kupić bo Asusów od pewnego czasu bez systemu nie można dostać (studenci pewnie wykupili).

Opublikowano (edytowane)

Tez wkleiłeś te MSI z komputronika... Czyli lepiej wziąć Asusa niż tego MSI z linka + dokupić ram i dysk?

Wiesz co sprawdzałem już te rzeczy ale widzę, ze nikt tego za bardzo nie kupuje także pewnie dlatego to dorzucają....

ale masło maślane pisze, przepraszam ?

Edytowane przez SStory
Opublikowano

Ok, dziękuje bardzo za ta informacje. Rozmawiałem z jedna osoba i pisała, ze trzeba zostawić na hdd windowsa tak jak oni zainstalowali a drugiego zainstalować na ssd jeśli się dokupi i dołoży. W razie czego żeby było tak jak oni zainstalowali... czyli to jest nieprawda?

Opublikowano

Już się dowiedziałem od sklepu, wszystko jasne. FxJ mam jeszcze pytanie... Czy można wyrzucić hdd zainstalować 2xssd i połączyć je w raid 0 żeby pracowały z 2 razy większa wydajnością?

Opublikowano
Cytat

czyli to jest nieprawda?

Jak będzie potrzeba to mogą sami wgrać recovery i zainstalować - nie musisz trzymać systemu na HDD oraz partycji recovery. Możesz ale nie musisz.

Cytat

Czy można wyrzucić hdd zainstalować 2xssd i połączyć je w raid 0 żeby pracowały z 2 razy większa wydajnością?

Nie ma takiej potrzeby, jak kupujesz dysk NVMe to i tak procesory (ilość linii PCIe) stanowią już powoli wąskie gardło.

Chcesz wyższą wydajność kup RAM CL15 (2x8GB) bo fabrycznie są montowane CL19.

https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-hyperx-impact-ddr4-sodimm-8gb-2666mhz-cl15-hx426s15ib2-8-1115189/

https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-hyperx-impact-ddr4-sodimm-2x8gb-2666mhz-cl15-hx426s15ib2k2-16-1115186/

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop do gier 6000, max 6500...