tyras Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) Witam, proszę o oceny - dodatkowo proszę o szczegółową argumentacje podczas odpowiada najbardziej zależy mi: - wydajność wszystkich podzespołów - wydajność w grach - opinie o SSD i HDD danych firm - problematyczność z gwarancją/reklamacją - żywotność / trwałość laptopa - jak wydajne chłodzenie / cisza / głośno - kompatybilność wszystkiego / desing - może całkiem coś innego proponujesz? jak tak to co? specyfikacja - link - w gre wchodzi jedynie przekątna 17,3 ASUS ROG Strix GL703GS i7 16GB 256+1TB GTX1070 FHD MSI GE73 Raider RGB 8RF-418PL Edytowane 2 Października 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 Cytat opinie o SSD i HDD danych firm Wsadzane dyski są dyskami OEM od różnych producentów o podobnych parametrach, nikt ci nie zagwarantuje że wszystkie będą mieć ten sam model. To samo tyczy się też kości RAM (producenta). Cytat wydajność wszystkich podzespołów W obu są identyczne podzespoły (grafika Cytat desing A to już kwestia indywidualna, w MSI szczotkowane aluminium a w Asusie carbon Cytuj
Grzegorz Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 Wydaje się, że w MSI jest lepsza klawiatura. Jak trochę popróbowałem to wydała się znacznie bardziej responsywna niż ta w Asusie, poza tym w Asusie dziwnie i trochę niewygodnie, przynajmniej jak dla mnie, umieszczone są klawisze strzałek. Cała część numeryczna ma też za wąskie klawisze i przy szybkim "klepaniu" liczb trudno się trafia w odpowiednie cyfry. Ale to ma znaczenie tylko jeśli dużo piszesz, przy graniu pewnie żadne. Jeśli chciałbyś kupić uboższą wersję i sam rozbudować np. dyski lub pamięć to z kolei w Asusie będzie to chyba łatwiejsze. Tam jest taka klapka serwisowa i po odkręceniu jednej śrubki masz dostęp do jednej kości RAMu oraz obu dysków. W MSI trzeba zdejmować cały spód, a na jednej ze śrub jest nalepka gwarancyjna, niby wszędzie piszą, że nie utracisz gwarancji jak ją zdejmiesz, ale zawsze lepiej napisać do serwisu maila z zapytaniem czy rzeczywiście tak będzie. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2018 Cytat na jednej ze śrub jest nalepka gwarancyjna, niby wszędzie piszą, że nie utracisz gwarancji jak ją zdejmiesz Bardziej informacyjna że nikt nie miał dostępu do podzespołów, chociaż dokładanie dysku SSD M.2 i RAM to codzienność w x-kom inaczej nie mieli y tylu konfiguracji na stanie. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Oba bardzo podobne i zależnie co byśmy porównywali po kolei to raz Asus wypad lepiej a raz MSI. Prawdopodobnie ja stawiałbym na Asusa ze względu na całe oprogramowanie ROG. ASUS ROG GL703GS i7 16GB 256+1TB GTX1070 - 8299zł z outletu po wymianie głośnika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi