Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Student 22 lata. Zakup laptopa za czystą gotóweczkę bez żadnych ubezpieczeń. Preferowany sklep x-kom.
[2] Zależy mi na tym, aby laptop był już z wgranym Windowsem 10, którego cena ma uwzględniać zakup. 
[3] Rozmiar matrycy najmniej 15,6”, a sama waga nie ma dużego znaczenia. Ważne aby nie był zbyt duży, zależy mi na trochę zgrabniejszych gabarytach.
[4] Myślałem nad dyskiem SSD minimum 256 gb + 1000gb HDD (Wcześniej miałem jakiś randomowy dysk HDD, komputer zacinał się nawet używając przeglądarki więc zależy mi na wygodzie i szybkim podróżowaniu po cyber świecie). Laptop nie musi posiadać napędu DVD.
[5 a] Cenowo od 3000 do 4000zł. Górna granica nie podlega negocjacjom nawet o 50-100zł.

[5 b] Chciałbym aby wytrzymał minimum 5 lat.  Wszelkie extra gadżety i akcesoria są mi zbędne.

[5 c] Przewidywany zakup: drugi tydzień października.
[6] Ważne jest dla mnie z jakiego materiału wykonana jest obudowa. Miałem doświadczenia z takimi, które potrafiły pękać i tego chcę uniknąć. Laptop będzie używany na baterii tylko do nauki na uczelni. Natomiast w domu będzie ciągle podłączony do zasilania, użytkowany także do nauki i okazyjnych gier.
[7] Matryca 1920 Zastanawiałem się nad IPS. Nie rozważam pracy na zewnętrznym monitorze, ale port HDMI być musi.
[8] Miejsce używania to 95% biurko w domu lub w bibliotece.

Tylko w Polsce
[9] Średnie wymagania: Fifa 18, Counter-Strike: GO, Fortnite, 

Duże wymagania: GTA IV (średnie, wysokie), Battlefield 4

Fajnie aby to było też bardziej przyszłościowe, żebym za te 3 lata także mógł pograć w nowe produkcje. 

[10] Nic skomplikowanego. Programy do pisania itd. posiadam, więc nie potrzebuję.

[11] -
[12] - Ważne, aby nie był to laptop o wyglądzie typowo Gamingowym, ma być po prostu w miarę prosty, ładny i schludny.
[13] - Dell Inspiron G3 i5-8300H/8GB/256+1000/Win10 GTX1050
[14] Od komputera wymagam procesora I5, ram minimum 8 gb (z możliwością samodzielnego dołożenia. Czy nie za mało?!), grafika jak wyżej. Grafika gtx1050 Wydaje! mi się najlepsza i najbardziej rozsądna w tej cenie. Nie wiem jak jest do końca z samą marką, awaryjnością DELL. Co myślicie o procesorze?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

[4] Myślałem nad dyskiem SSD minimum 256 gb

Cytat

[1] Student 22

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)?

Cytat

Fajnie aby to było też bardziej przyszłościowe, żebym za te 3 lata także mógł pograć w nowe produkcje. 

Najlepiej minimum GTX 1050 Ti lub lepsza.

Cytat

Co myślicie o procesorze?

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ, wiec spokojnie wystarczą.

Cytat

z możliwością samodzielnego dołożenia. Czy nie za mało?!

Radzę się skupić na wydajnym procesorze, a SSD dokupić, tak samo jaki RAM dzięki temu spokojnie laptop wystarczy ci na kilka lat.

Bez systemu - zakładając że z uczelni masz za free.

Cytat

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti

RAM w jednej kości, złącze DisplayPort pod nawet dobrej klasy monitor EIZO/NEC (HDMI wymięka przy takiej rozpiętości tonalnej kolorów).

ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe) ~ 300zł - x-kom / morele
Samsung 960 EVO 250GB (MZ-V6E250BW) ~ 350zł - x-kom

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-860-Evo-500GB-vs-Adata-XPG-SX8200-NVMe-PCIe-M2-240GB/m428560vsm480586

Wpierw radzę dokupić dysk SSD M.2 bo już teraz są wyjątkowo tanie a cały czas tanieję za to RAM nadal dosyć drogi i dopiero od przyszłego roku powinien być realnie widocznie tańszy.

• reaction_title_1 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę przełożyłem temat zakupu laptopa na inny termin bo brakowało mi czasu. Dowiedziałem się, że mój kierunek nie ma darmowych systemów w ramach "Microsoft Imagine Premium". Mimo wszystko mniejsza już o system. Przyjmijmy, że jestem w stanie dać na laptopa 4000 + windows. Kolejna sprawa tyczy się dysku SSD, przeczytałem cały wpis, artykuł i jestem w stanie zakupić osobno dysk SSD. Mam tylko pewne obawy, które tyczą się 1. Montażu dysku - czy będę w stanie zrobić to sam? Czy będę musiał robić to u jakiegoś fachowca? Może jednak zrobi mi to sam sklep za opłatą? 2. Gwarancja na sprzęt - czy nie ryzykuję tutaj w pewnym stopniu jej utratą? Jak to wszystko będzie wyglądać? 3. Ram - instalacja, gwarancja? Podobnie jak w pytaniu numer dwa.

Opublikowano
Cytat

Montażu dysku - czy będę w stanie zrobić to sam?

Tak, patrz filmik na dole.

Cytat

Może jednak zrobi mi to sam sklep za opłatą?

Na 100%.

Cytat

czy nie ryzykuję tutaj w pewnym stopniu jej utratą?

Nie, dokładając RAM albo SSD nie stracisz gwarancji. Zresztą powinieneś co kilka miesięcy przedmuchać kompresorem.

• reaction_title_1 1