FxJ Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) Spokrewnione modele Następca modelu: - Mniejszy model: - / większy model: GL72 6QD Poprzedni model: - Podobny model: Acer V5-591G, Lenovo Ideapad 700-15, inne warianty z serii: MSI GL62 6QC (940MX), MSI GL62 6QF (960M) Informacje ◦ https://www.msi.com/Laptop/GL62-6QD.html Testy i recenzje ◦ YouTube (indonezyjski) iPEMMZCHANNEL ◦ YouTube wnętrze i omówienie oprogramowania Instrukcje ◦ ... Zalety i wady Plusy + Klawiatura od SteelSeries + Głośniki w systemie 4.0 z opcją Nahimic Audio Enhancer + Obsługa do 32GB RAM (dwa sloty) + Obsługa dysków M.2 NVMe PCIe + Nagrywarka DVD - kosztem chłodzenia + Złącze miniDisplayPort (v1.2) + Karta sieciowa w standardzie AC Minusy - Karta graficzna wyposażona tylko w 2GB VRAM GDDR3 - brak wersji 4GB - Bardzo ograniczony rozmiar chłodzenia Uwagi ◦ Tylko jeden wentylator do chłodzenia grafiki i procesora ◦ Po zakupie wgraj najnowszy bios i zaktualizuj sterowniki - ze strony producenta ◦ Posiada plombę (warranty sticker) gwarancyjną na spodzie laptopa, ale można ją naruszyć bez obawy o utratę gwarancji. MSI pozwala na modyfikacje urządzenia pod kątem wymiany/dołożenia dysków HDD/SSD oraz pamięci RAM. Tylko uszkodzenia mechaniczne nie będą podlegać naprawie gwarancyjnej. Podstawowe warianty tego modelu (objaśnienie) GL62 6QD-038XPL MSI GL62 i7-6700HQ/8GB/1000 GTX950M FHD | 16GB | 32GB GL62 6QD-253XPL MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB/ GTX950M 2GB FHD | 16GB | 32GB GL62 6QD-011XPL MSI GL62 i7-6700HQ/8GB/1000 GTX950M FHD | 16GB | 32GB 950M z pamiecią GDDR5 GL62 6QE-1807XPL MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB GTX950M FHD Jeśli potrzebujesz pomocy z oznaczeniami lub wyborem wersji napisz w tym wątku. Źródło: https://youtu.be/LgaYi_V9o-k(Technopat) 2.1.2017 Edytowane 2 Marca 2017 przez FxJ Cytuj
Momarek Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 "Uwagi◦ Po zakupie wgraj najnowszy bios i zaktualizuj sterowniki - ze strony producenta" na stronie msi nie ma produktu serii GL, wiec jak mam zaktualizowac sterowniki i BIOS ze strony producenta? Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 https://www.msi.com/Laptop/support/GL62-6QD.html#down-bios Jak to nie ma ;) ? Cytuj
Momarek Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 A to przepraszam, ale szukalem i nie moglem znalezc i mam jeszcze jedno pytnanie.Czy aktualizacja BIOSU bedzie samoistna ze strony producenta czy bede musial aktualizowac z pedriva sam, czy moze nie bedzie zadnej aktualizacji?prosilbym o wyjasnienie bo jestem zielony w tym temacie. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Wszystko robi program od MSI, jeśli masz najnowszy to cie o tym poinformuje i nie wgra nic. Cytuj
Momarek Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Dziekuje bardzo za odpowiedz.I musze pochwalic forum szybkie i trafione informacje. Cytuj
Vertisan Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam, Posiadam owy laptop i wydajnościowo jestem zadowolony jednak z czym jest problem - wentylatory. Nie ważne co robię - nawet jak podziwiam pulpit - to cały czas pracują ponad 3000RPM. Czy to jest normalne czy może trafił mi się felerny egzemplarz? Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Od jak dawna masz ten model? Przedmuchiwałeś go ostatnio z kłaczków kurzu które zassał wentylator? Programami typu Fan Speed możesz regulować szybkość obrotową, wgrania najnowszego biosu i innych aktualizacji ze strony producenta jest pomocne. Cytuj
dardaw2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2016 @Vertisan Ja mam wersje GL62 6QC i ten sam problem. Wentylator nie schodzi poniżej 3300 RPM, nawet na zimnym komputerze (dopiero uruchomiony). Zainstalowałem program od MSI: Silent Option, lecz regulacja obrotów nie działa poniżej 3300 RPM. Mogę go co najwyżej całkowicie wyłączyć przy jakiejś tam temperaturze, lecz od pewnego poziomu wentylator się włączy i zasuwa z 3300 RPM. Inne programy do regulacji obrotów wogole nie działają... Screen z programu: Tutaj obszerny temat na forum MSI: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=255972.0 Fajnie byłoby ustawić 1500 lub 2000 RPM, które byłoby mało słyszalne, a wystarczająco chłodziło komputer. Idzie coś z tym zrobić, bo komputer jest spoko, ale jak tak będzie dalej, to korzystam z prawa do zwrotu i to oddaje go do XKOM. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2016 https://forum-en.msi.com/index.php?action=dlattach;topic=255972.0;attach=23913;image Możesz dać eksport? Czy w twojej wersji go nie ma? Ja bym sprawdził w plikach programu na pewno można ręcznie ustawić. Poza tym są programy nie tylko od producenta jak Speed Fan ;) Cytuj
dardaw2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zobacz wyżej. U mnie ten program wygląda trochę inaczej i nie mam możliwości zrobić importu i exportu. Inne programy typu speedfan, nawet nie wykrywają wentylatora, nie mówiąc o możliwości zmiany jego obrotów. Chyba że, oprócz instalacji trzeba coś jeszcze zrobić aby to działało? Programem mogę zmienić wartość na np. 10 czy 30% lub dowolną inna wartość, lecz nie zmienia to prędkości wentylatora. Wentylator kręci się z prędkością 0%, 50% (~3300 RPM) i >50%. Cytuj
littlevikink Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Witam forumowiczów :) Od paru dni jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką gl62 6qf i o ile parametry faktycznie są zadowalające, o tyle komputer strasznie muli od pierwszego uruchomienia (wgrany oryginalnie win10).. przy czym po prostu długo myśli przy otwieraniu czegokolwiek, nawet głupiego Chrome. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2017 https://www.msi.com/Laptop/support/GL62-6QF.html#down-bios Musisz po zakupie zaktualizować sterowniki do najnowszych, wgrać najnowszy bios oraz uruchomić Windows Update by pobrał wszystkie aktualizacje zamiast pobierać ja po trochu. Rozumiem że kipiałaś wersje bez dysku SSD na złączy M.2? Cytuj
Pixel96 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Witam, mogę gdzieś kupić nowe chłodzenie pasujące do tego modelu? Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 A uszkodziłeś wentylator? Wpisz w google nr części lub "chłodzenie + model" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi