Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spokrewnione modele

Następca modelu: -

Mniejszy model: - / większy model: GL72 6QD

Poprzedni model: -

Podobny model: Acer V5-591G, Lenovo Ideapad 700-15, inne warianty z serii: MSI GL62 6QC (940MX), MSI GL62 6QF (960M)

Informacje

https://www.msi.com/Laptop/GL62-6QD.html

Testy i recenzje

YouTube (indonezyjski) iPEMMZCHANNEL

YouTube wnętrze i omówienie oprogramowania

Instrukcje

◦ ...

Zalety i wady

Plusy

+ Klawiatura od SteelSeries

+ Głośniki w systemie 4.0 z opcją Nahimic Audio Enhancer

+ Obsługa do 32GB RAM (dwa sloty)

+ Obsługa dysków M.2 NVMe PCIe

+ Nagrywarka DVD - kosztem chłodzenia

+ Złącze miniDisplayPort (v1.2)

+ Karta sieciowa w standardzie AC

Minusy

- Karta graficzna wyposażona tylko w 2GB VRAM GDDR3 - brak wersji 4GB

- Bardzo ograniczony rozmiar chłodzenia

Uwagi

◦ Tylko jeden wentylator do chłodzenia grafiki i procesora

◦ Po zakupie wgraj najnowszy bios i zaktualizuj sterowniki - ze strony producenta

◦ Posiada plombę (warranty sticker) gwarancyjną na spodzie laptopa, ale można ją naruszyć bez obawy o utratę gwarancji. MSI pozwala na modyfikacje urządzenia pod kątem wymiany/dołożenia dysków HDD/SSD oraz pamięci RAM. Tylko uszkodzenia mechaniczne nie będą podlegać naprawie gwarancyjnej.

Podstawowe warianty tego modelu (objaśnienie)

GL62 6QD-038XPL MSI GL62 i7-6700HQ/8GB/1000 GTX950M FHD | 16GB | 32GB

GL62 6QD-253XPL MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB/ GTX950M 2GB FHD | 16GB | 32GB

GL62 6QD-011XPL MSI GL62 i7-6700HQ/8GB/1000 GTX950M FHD | 16GB | 32GB

950M z pamiecią GDDR5
GL62 6QE-1807XPL MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB GTX950M FHD

Jeśli potrzebujesz pomocy z oznaczeniami lub wyborem wersji napisz w tym wątku.

post-5-0-13194900-1467544058_thumb.jpgpost-5-0-24113600-1467544055_thumb.jpg

post-5-0-13256700-1467544052_thumb.jpgpost-5-0-52536800-1467544056_thumb.jpg

post-5-0-88419400-1467544053_thumb.jpg

Źródło: https://youtu.be/LgaYi_V9o-k(Technopat)

2.1.2017

Edytowane przez FxJ
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
"Uwagi

◦ Po zakupie wgraj najnowszy bios i zaktualizuj sterowniki - ze strony producenta"

na stronie msi nie ma produktu serii GL, wiec jak mam zaktualizowac sterowniki i BIOS ze strony producenta?

Opublikowano

A to przepraszam, ale szukalem i nie moglem znalezc i mam jeszcze jedno pytnanie.
Czy aktualizacja BIOSU bedzie samoistna ze strony producenta czy bede musial aktualizowac z pedriva sam, czy moze nie bedzie zadnej aktualizacji?
prosilbym o wyjasnienie bo jestem zielony w tym temacie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Posiadam owy laptop i wydajnościowo jestem zadowolony jednak z czym jest problem - wentylatory. Nie ważne co robię - nawet jak podziwiam pulpit - to cały czas pracują ponad 3000RPM.

Czy to jest normalne czy może trafił mi się felerny egzemplarz?

Opublikowano

@Vertisan

Ja mam wersje GL62 6QC i ten sam problem. Wentylator nie schodzi poniżej 3300 RPM, nawet na zimnym komputerze (dopiero uruchomiony). Zainstalowałem program od MSI: Silent Option, lecz regulacja obrotów nie działa poniżej 3300 RPM. Mogę go co najwyżej całkowicie wyłączyć przy jakiejś tam temperaturze, lecz od pewnego poziomu wentylator się włączy i zasuwa z 3300 RPM. Inne programy do regulacji obrotów wogole nie działają...

Screen z programu:

Beztytulu_annqpsr.png

Tutaj obszerny temat na forum MSI: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=255972.0

Fajnie byłoby ustawić 1500 lub 2000 RPM, które byłoby mało słyszalne, a wystarczająco chłodziło komputer.

Idzie coś z tym zrobić, bo komputer jest spoko, ale jak tak będzie dalej, to korzystam z prawa do zwrotu i to oddaje go do XKOM.

Opublikowano

Zobacz wyżej. U mnie ten program wygląda trochę inaczej i nie mam możliwości zrobić importu i exportu.

Inne programy typu speedfan, nawet nie wykrywają wentylatora, nie mówiąc o możliwości zmiany jego obrotów.

Chyba że, oprócz instalacji trzeba coś jeszcze zrobić aby to działało?

Programem mogę zmienić wartość na np. 10 czy 30% lub dowolną inna wartość, lecz nie zmienia to prędkości wentylatora. Wentylator kręci się z prędkością 0%, 50% (~3300 RPM) i >50%.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Od paru dni jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką gl62 6qf i o ile parametry faktycznie są zadowalające, o tyle komputer strasznie muli od pierwszego uruchomienia (wgrany oryginalnie win10).. przy czym po prostu długo myśli przy otwieraniu czegokolwiek, nawet głupiego Chrome. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...