Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Acer Nitro 5 - wentylatory (wiatraki) pracują na pełnych obrotach, wszystko dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,
zakupiłem sobie wczoraj laptopa Acer Nitro 5 z i5-8300h oraz gtx 1050Ti, 8gb RAM z dyskiem HDD (dysk SSD dopiero kupię). Na starcie był wyposażony w system Win10.
Liczyłem się z tym, że laptop będzie chodził głośniej przy bardziej wymagających operacjach, ale troszkę jestem przestraszony.
Ilekroć włączę grę to wentylatory zaczynają pracować na pełnych obrotach i jest to bardzo głośne. Jest opcja CoolBoost w aplikacji Acer Quick Access i sprawa wygląda tak, że gdy wentylatory głośno pracują i jak tak jakby włączam i wyłączam tą opcję to one momentalnie się zatrzymują po czym po 2-4sekundach znów pracują na pełnych obrotach. Czy to normalne czy coś może być nie tak?
Jedyne co zrobiłem po zakupie i pierwszej konfiguracji to zaktualizowałem to co było w Windows Update+sterowniki karty graficznej.
Mi osobiście to nie przeszkadza, sam laptop i jego podzespoły się nie grzeją, ale w akademiku nie będę sam w pokoju i gdybym w wolnej chwili będę chciał coś popykać to nie wiem jak zareagują moi współlokatorzy.

Opublikowano
4 godziny temu, FxJ napisał:

Dysk nie jest czasem obciążony na 100% wtedy? Taki błąd "systemowy'.

https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/drivers

Nitro 5 AN515-52 - pobierz najnowszy bios i firmware (jeśli jest).

Dysk nie jest obciążony w 100%, jest lekko obciążony, ale zauważyłem, że w momencie kiedy wiatraki przyspieszają to procesor ma 100% na jakąś chwilkę.
Sterowniki aktualne. Słyszałem, że w grach potrafi bez problemu osiągać 55dB. Nie wiem ile on ma, ale jest głośny już po uruchomieniu gry aż do jej wyłączenia.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o ACERA, to po pierwsze nie ma powodów do paniki, sugeruję jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś na początek zarejestrować się na stronie producenta https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/home podając nr. SNID laptopa i pobrać sterowniki jak i aplikację "Nitro Sense" którą należy przeinstalować po zakupie sprzętu właśnie pobierając ją ze strony producenta warto także wejść w zakładkę BIOS/Firmware oraz zaktualizować do najnowszej dostępnej. A tak w ogóle, jeśli aktualizacje sterowników i aplikacji nie pomagają, sprawdź, czy aby coś nie obciąża Ci komputera bez Twojej wiedzy...bo głośna praca wentylatorów często bywa sygnałem, że jakiś "syf" znacznie obciąża system, jak i podzespoły, radzę rozpatrzeć problem głośnego chłodzenia także w takich kategoriach, a z doświadczenia wiem, że jeśli chłodzenie pracuje, a my praktycznie nie wykonujemy nic, co mogłoby znacznie obciążać sprzęt...to coś z pewnością obciąża ten sprzęt za nas.

A tak z innej beczki?

Decydując się na mobilny i wydajny sprzęt, trzeba liczyć się z tym, że nie należy on do najcichszych pod wyższym obciążeniem, a to z racji czysto fizycznych ograniczeń, z jakimi borykają się różni producenci. Doczekawszy się w końcu ery gdzie termin "Laptop Gamingowy" nabrał pełnowartościowego znaczenia, ciągle problematyczne jest dla inżynierów, aby upchnąć idealnie cichy układ chłodzenia w ograniczonej przestrzeni pod coraz to bardziej wydajne podzespoły, które wraz ze wzrostem wydajności osiągają coraz to większe temperatury, to jest fizyka i nie można jej przeskoczyć. Skoro kupujemy laptopa do gier i cenimy mobilność, to trzeba iść na kompromis, jakim jest akceptacja generowanego hałasu przez układy chłodzenia. Niestety laptop to nie Desktop, w którym możemy zrobić upgrade Coolera, aby było ciszej. Jesteśmy skazani na chłodzenie, jakie zaoferował nam producent danego sprzętu, to jest nie do obejścia.  Pozdrawiam.

Edytowane przez showtek_82