kefireczek Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 Siemanko, zakupiłem sobie wczoraj laptopa Acer Nitro 5 z i5-8300h oraz gtx 1050Ti, 8gb RAM z dyskiem HDD (dysk SSD dopiero kupię). Na starcie był wyposażony w system Win10. Liczyłem się z tym, że laptop będzie chodził głośniej przy bardziej wymagających operacjach, ale troszkę jestem przestraszony. Ilekroć włączę grę to wentylatory zaczynają pracować na pełnych obrotach i jest to bardzo głośne. Jest opcja CoolBoost w aplikacji Acer Quick Access i sprawa wygląda tak, że gdy wentylatory głośno pracują i jak tak jakby włączam i wyłączam tą opcję to one momentalnie się zatrzymują po czym po 2-4sekundach znów pracują na pełnych obrotach. Czy to normalne czy coś może być nie tak? Jedyne co zrobiłem po zakupie i pierwszej konfiguracji to zaktualizowałem to co było w Windows Update+sterowniki karty graficznej. Mi osobiście to nie przeszkadza, sam laptop i jego podzespoły się nie grzeją, ale w akademiku nie będę sam w pokoju i gdybym w wolnej chwili będę chciał coś popykać to nie wiem jak zareagują moi współlokatorzy. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Cytat Ilekroć włączę grę to wentylatory zaczynają pracować na pełnych obrotach Dysk nie jest czasem obciążony na 100% wtedy? Taki błąd "systemowy'. https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/drivers Nitro 5 AN515-52 - pobierz najnowszy bios i firmware (jeśli jest). Najlepiej jak byś wgrał na czysto system i koniecznie w trybie UEFI jeśli na SSD instalujesz. Cytuj
kefireczek Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 4 godziny temu, FxJ napisał: Dysk nie jest czasem obciążony na 100% wtedy? Taki błąd "systemowy'. https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/drivers Nitro 5 AN515-52 - pobierz najnowszy bios i firmware (jeśli jest). Dysk nie jest obciążony w 100%, jest lekko obciążony, ale zauważyłem, że w momencie kiedy wiatraki przyspieszają to procesor ma 100% na jakąś chwilkę. Sterowniki aktualne. Słyszałem, że w grach potrafi bez problemu osiągać 55dB. Nie wiem ile on ma, ale jest głośny już po uruchomieniu gry aż do jej wyłączenia. Cytuj
kefireczek Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Procesor wysoko pracuje Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2018 A odpalałeś program Acera do sterowania? Warto zrobić undvolting procesora. Cytuj
showtek_82 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Jeśli chodzi o ACERA, to po pierwsze nie ma powodów do paniki, sugeruję jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś na początek zarejestrować się na stronie producenta https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/home podając nr. SNID laptopa i pobrać sterowniki jak i aplikację "Nitro Sense" którą należy przeinstalować po zakupie sprzętu właśnie pobierając ją ze strony producenta warto także wejść w zakładkę BIOS/Firmware oraz zaktualizować do najnowszej dostępnej. A tak w ogóle, jeśli aktualizacje sterowników i aplikacji nie pomagają, sprawdź, czy aby coś nie obciąża Ci komputera bez Twojej wiedzy...bo głośna praca wentylatorów często bywa sygnałem, że jakiś "syf" znacznie obciąża system, jak i podzespoły, radzę rozpatrzeć problem głośnego chłodzenia także w takich kategoriach, a z doświadczenia wiem, że jeśli chłodzenie pracuje, a my praktycznie nie wykonujemy nic, co mogłoby znacznie obciążać sprzęt...to coś z pewnością obciąża ten sprzęt za nas. A tak z innej beczki? Decydując się na mobilny i wydajny sprzęt, trzeba liczyć się z tym, że nie należy on do najcichszych pod wyższym obciążeniem, a to z racji czysto fizycznych ograniczeń, z jakimi borykają się różni producenci. Doczekawszy się w końcu ery gdzie termin "Laptop Gamingowy" nabrał pełnowartościowego znaczenia, ciągle problematyczne jest dla inżynierów, aby upchnąć idealnie cichy układ chłodzenia w ograniczonej przestrzeni pod coraz to bardziej wydajne podzespoły, które wraz ze wzrostem wydajności osiągają coraz to większe temperatury, to jest fizyka i nie można jej przeskoczyć. Skoro kupujemy laptopa do gier i cenimy mobilność, to trzeba iść na kompromis, jakim jest akceptacja generowanego hałasu przez układy chłodzenia. Niestety laptop to nie Desktop, w którym możemy zrobić upgrade Coolera, aby było ciszej. Jesteśmy skazani na chłodzenie, jakie zaoferował nam producent danego sprzętu, to jest nie do obejścia. Pozdrawiam. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez showtek_82 Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2018 Warto zrobić undervolting, szczególnie procesora to sporo obniża maksymalną temperature układu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi