Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Laptop ma być dla studenta, który w domu ma dobrego PC ale codziennie w jedną stronę dojeżdża 1h pociągiem na uczelnię i plan ma rozwalony od 7 do 19.

[2] Mam dostęp do Windowsa z uczelni.

[3] Od 14 do nawet 15,6 cala. No właśnie przez cały dzień będę go nosił w plecaku więc chciałbym żeby był lekki.

[4] SSD 256GB i nic więcej nie potrzebuje.

[5] Widełki to tysiąc w każdą stronę więc 3000-5000PLN. Chciałbym go używać przez ok. 4lata i potem już czeka go kurz. Planuję go kupić do listopada.

[6] Chciałbym coś pomiędzy dobrą kulturą pracy, a kompaktową wielkością.

[7] Do rozdzielczości nie mam sprecyzowanych wymagań, matryca matowa.

[8] Będę go używał na kolanach w pociągu i w ławkach na uczelni w obu miejscach mam dostęp do gniazdka więc dobra bateria nie jest potrzebna.

[9] Chyba wybór sprowadza się do tego żeby pociągnął AutoCada oraz miło byłoby zagrać w Lola bez spadków poniżej 60fps.

[10] Nigdy nie miałem laptopa i nie wiem czego mogę się spodziewać. W oko wpadły mi:

ASUS ZenBook UX430UN i7-8550U/16GB/512SSD/Win10 MX150 (UX430UN-GV027T)

ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/8GB/256SSD/W10 (N580GD-E4068T)

Asus ZenBook Pro

Lenovo Ideapad

tutaj martwią mnie procesory z "u"

Lenovo Legion Y530-15

ASUS Vivobook

ale te są z kolei cięższe.

Czy taki ZenBook to dobry pomysł czy po odpaleniu czegoś zaraz wyjdzie zużycie CPU 100% i odpali się chłodzenie w pełnej krasie?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

ZenBooki maja zbyt intensywne obroty ustawione ale można z tym łatwo sobie poradzić.

Cytat

1h pociągiem na uczelnię i plan ma rozwalony od 7 do 19

To najlepiej ultrabooka tak by wytrzymał te 7-9 godzin ba baterii.

Wybierałbym między modelem bez dedykowanej z 16GB RAM i z dedykowaną MX130 (podkręcana 940MX) i MX150 (o wiele lepsza i super energooszczędna).

ASUS ZenBook UX410UA-GV422T - Grey - 16GB

ASUS ZenBook UX410UF-GV025T - Grey - 16GB

ASUS ZenBook UX430UN i7-8550U/16GB/512SSD/Win10 MX150 (UX430UN-GV027T)

Opublikowano

Dzień dobry,

MSI GF63 jest nie taki bardzo duży, a do tego dosyć lekki jak na 15,6", no i ma trochę mocniejszą specyfikację. W cenie do 5000 to jest tego do wyboru do koloru :-) Ale nie wiem jaka to jakość wykonania i na ile pozwala bateria.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przemyśl sobie:

1. Jak działa licencja akademicka na programy Autodesku? Będziesz je mógł zainstalować na dwóch komputerach, swoim stacjonarnym i tym nowym laptopie? Bo jak nie będziesz mógł to pozostaje Ci jeden komputer do pracy, albo stacjonarny albo laptop.

2. Czy będziesz zmuszony jednak mimo wszystko do pracy na laptopie ponieważ dojeżdżasz codziennie godzinę na 7 rano, a wracasz do domu po 20? Wtedy pracował będziesz w przerwach na ławce itp., a laptop musi zapewnić Ci komfort pracy, poprzez odpowiedni zapas mocy i wielkość ekranu (w pracy z aplikacjami typu CAD jest to istotne).

3.Jakie oprogramowanie będziesz używał na swoim kierunku studiów i jakie są jego wymagania systemowe (rozumiem, że będziesz miał dostęp do najnowszych edycji oprogramowania)?:

https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-AutoCAD-2019-including-Specialized-Toolsets.html

https://knowledge.autodesk.com/support/civil-3d/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Civil-3D-2019.html

https://knowledge.autodesk.com/support/inventor-products/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Inventor-2019.html

https://knowledge.autodesk.com/support/robot-structural-analysis-products/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Robot-Structural-Analysis-Professional-2019.html

https://uk.mathworks.com/support/sysreq.html

Podejrzewam, że nie tylko AutoCAD będzie używany. Jeśli jest to jakaś inżynieria lądowa, budownictwo to pewnie jeszcze Civil, Revit, Robot. Jeśli jakaś mechanika to Inventor i Robot. Wszystkie te aplikacje wymagają mocnego procesora i dużo RAMu, a co drugi z nich dedykowanej karty graficznej. Dołączy do tego zapewne Matlab lub coś podobnego, a i innych programów CAD i do różnorakich analiz nie zabraknie. A jeszcze ta lola, cokolwiek to jest :-) Czy aby na pewno wystarczy Ci 256GB przestrzeni dyskowej? Dyski SSD tracą wydajność jeśli są bardzo zapełnione, może jednak rozwiązanie z jednym większym lub dwoma dyskami będzie lepsze?

Ja osobiście myślę, że 256GB może być za mało, ale nie wiem który wariant jest lepszy, czy 480-512GB w jednym dysku SSD, czy 240-256GB w SSD i 1TB HDD - może ktoś podpowie.

Pozdrawiam,

P.S. Tak czy siak wybrałbym MSI GF63 (może nawet z i7, jeśli jest do tego laptopa odpowiedni i nie będzie się grzał za bardzo - może ktoś coś podpowie) z odpowiednim dyskiem, a za to co zostanie z tych 5000zł kupiłbym plecak miejski z kieszenią na laptopa porządnej firmy. Zapłacisz za niego 350-500zł, ale będziesz zadowolony z komfortu noszenia i pakowności, a te 0,5kg większej wagi GF63 nie zrobi wtedy różnicy. Marki: Deuter, Osprey, Gregory, Love Alpine. Tylko idź do dobrego sklepu, niech Ci pozwolą przymierzyć kilka różnych z obciążeniem i wypakowanych (ale nie wypakowanych i obciążonych gazetami czy workami, tylko niech włożą do środka coś cięższego), wtedy zobaczysz który będzie Ci najbardziej odpowiadał pod względem dopasowania do sylwetki i stabilności na plecach.