nihomme Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) [1] Kobieta - 25 lat, najlepiej jeżeli będzie na raty 0%. [2] Tak, z zainstalowanym systemem Windows 10. [3] 15,6 [4] SSD + opcjonalnie jeżeli będzie miał HDD (ew. możliwość o rozszerzenie) [5a] Max 3200 zł - laptop nowy. [5 b] Jak najdłużej, jedyny laptop w mieszkaniu. [5 c] Jak najszybciej [6] - [7] Matryca matowa [8] Głównie dom biurko - łóżko. [9] Nie gram. [10] Autocad (2D/3D), MicroStation - 3D CAD - zawodowo [11] Matowa matryca [12] - [13] Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150 Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/12GB/240SSD+1TB/Win10 (tylko, że to 15'') [14] Laptop głównie przeznaczony do użytku domowego - internet, filmy, muzyka. Jednak co jakiś czas, kilka razy w tygodniu będę potrzebować włączyć AutoCad/MicroStation i popracować w tym środowisku. Edytowane 20 Września 2018 przez FxJ Cytuj
swiru Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 Hej, ja proponuję laptopa z i7 kartą nVidii:https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-320-15ikb-81bg00n7pb-1806450/ Cytuj
nihomme Opublikowano 20 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Cześć, Dziękuję za odpowiedź. Czy w Twojej propozycji brak dysku ssd nie odbije się na prędkości zapisywania projektów i pracy z samym autocadem? I dlaczego akurat ten lenovo, a nie na przykład huawei z mojego postu? Cytuj
Grzegorz Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Dzień dobry, Jako, że to jest mój pierwszy wpis, Witam Ciebie i pozostałych członków społeczności. Mam już swoje lata i nie przywykłem do pisania na forach więc mam nadzieję, że nie popełniłem żadnego błędu na samym początku i nie złamałem żadnego regulaminu (który jest w przygotowaniu :-). Otóż stoję przed podobnym dylematem jak Ty. Też potrzebuję laptopa do AutoCAD w 3D i Revit, który będzie używany tylko okazjonalnie (raczej, kilka razy w miesiącu niż w tygodniu, a więc nawet rzadziej niż w Twoich wymaganiach). Jestem dopiero na początku swoich poszukiwać, ale wieczorami pogrzebałem w różnych miejscach w sieci i być może coś uda mi się doradzić, lub chociaż sprowokować dyskusję osób bardziej kompetentnych w temacie ode mnie. W tej chwili posiadam komputer stacjonarny, już chyba 6-cio letni i dobrze przykurzony. Z tego co udało mi się odszukać w sieci to procesor ma wydajność na poziomie obecnych core i3-7xxxU, oraz kartę graficzną dedykowaną GeForce z 1GB własnej pamięci, o wydajności podobnej jak zintegrowane karty Intela HD620. Do tego 4GB pamięci RAM, pewnie jakiejś wolnej, nie wiem. Nie wiem czy w ogóle ma sens takie porównanie, ale tak obrazowo sobie dedykuję. Tak, jak pisałem powyżej, pracuję czasem w AutoCAD, do tej pory były to raczej niewielkie rysunki 2D, powiedzmy, że jakiś przekrój budynku, czy kawałek mapy terenu o powierzchni 1ha, coś w tym stylu. Z takimi obiektami nie było problemu, ale jest to AutoCAD 2012, który jak popatrzysz sobie na wymagania, to nie ma prawie żadnych prócz mocnego procesora: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-AutoCAD-2012.html Gorzej w 3D, chociaż z prostym obiektem w postaci krawędziowej, czy jakieś tam kilka brył, też nie ma problemu (zaznaczam, że rysunek mało skomplikowany, z większymi i bardziej złożonymi nie miałem do czynienia do tej pory). Ale kiedy przyszło uporać się z chmurą punktów ze skaningu to zaczęły się problemy. Były to obiekty wcale nie duże, kubatura porównywalna do wielkości domu jednorodzinnego i chmura punktów mocno już przerzedzona (pliki na dysku zajmowały po 20 - 40MB, wiem, że są do tego inne programy, które lepiej sobie z tym radzą, ale taka była potrzeba). Zmiana widoku np. góra-dół to po kliknięciu polecenia to kilkadziesiąt sekund do właściwego wyświetlenia widoku. O obracaniu "na żywo" w ogóle nie było mowy. To wersja 2012, a mój komputer spełnia jej wymagania (no może procesor mógłby być odrobinkę mocniejszy). Niedawno musiałem też otworzyć plik z rysunkiem mapy (taka geodezyjna, kilkanaście warstw, pokrywała obszar kilku ha), plik był w wersji 2018 lub 2019, nie pamiętam, w każdym razie zainstalowałem darmową przeglądarkę Autodesku, która sobie z tym poradziła. Przeglądarka sobie poradziła, ale mój komputer nie i to chyba był gwóźdź do jego trumny. Zmiana skali czy przesuwanie rysunku mocno się zacinało, jeśli pracujesz w CAD i do tego jeszcze na małym monitorze to będziesz z tego cały czas korzystać. Z pozostałymi podstawowymi pleceniami nie było problemu, bo i chyba być nie powinno. Jak spojrzysz na wymagania najnowszej wersji to są już konkretne: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-AutoCAD-2019-including-Specialized-Toolsets.html Nie wiem jak Microstation, w 2D trochę pracowałem, a w 3D nigdy. Myślę, że sytuacja przedstawiałaby się podobnie. Masz też wpis dotyczący CADa od osoby o pseudonimie Sawpel w inny wątku na tym forum: "Widziałem UHD 620 w akcji, radzi sobie, ale ma takie lekkie przeskoki. Ja wiem, że to w pracy przeszkadzać nie będzie, ale takie małe mikrozwiechy potrafią jak się człowiek spieszy doprowadzić do szewskiej pasji. Na dodatek radzi sobie teraz, za 2 lata wyjdą nowe programy i już niewiadomo jak sobie z nimi poradzi. Nie mówię, że UHD 620 jest kijowe, ale poczułbym się bezpieczniej mając dedykowaną kartę." - nie wiem której wersji AutoCADa używał i nie wiem, którą planujesz zainstalować na swoim nowym komputerze i do czego konkretnie używać, ale jak przejrzysz różne zasoby to profesjonalni użytkownicy zalecają kompletowanie sprzętu w tej kolejności: 1. Jak najmocniejszy procesor. Ponoć lepiej jakby był jak najszybszy na jednym wątku, AutoCAD nie wykorzystuje na razie wielowątkowości (co pewnie nie znaczy, że nie zacznie w przyszłości). 2. Jak najwięcej szybkiej pamięci RAM (w wymaganiach dla wersji 2019 masz minimum 8GB,a zalecane 16GB - w sieci raczej nie schodzą poniżej 32GB :-). 3. Dysk SSD - tu pojemność w zależności od potrzeb. 4. Karta graficzna dedykowana (oczywiście Quadro lub Radeon Pro, ale bardzo polecane są też GTX 1070 i 1060). Piszesz, że ten laptop będzie używany tylko kilka razy w tygodniu do CADa, ale jednak komercyjnie i w 3D, więc ja na Twoim miejscu, żeby te kilka razy w tygodniu nie pluć sobie w brodę i nie psioczyć na robotę (za którą zapłacą jak rozumię) to z Twoich propozycji wybrałbym zdecydowanie Huawei z kartą MX150. Nie wiem czy łatwo się go otwiera, ale masz tam jedno wolne gniazdo na drugie 8GB RAMu w razie czego. Z tego co się dowiedziałem to laptopy z Ryzenami mają całkiem dobrą grafikę zintegrowaną (o wydajności na poziomie Geforce 940, czy MX130), ale muszą mieć RAM w Dual Channel żeby osiągnąć dobre wyniki - może to: HP ENVY 15 X360 RYZEN 5 16G 1T+256 RADEON FHDT W10 - tyle, że "sprzęt pochodzi z wyprzedaży producenta". Ryzen 5 i Vega 8 są właściwie tak samo wydajne jak Ryzen 7 z Vega 10. Z Asusów to może te (nie wiem czy łatwo je rozbudować, więc konfiguracje takie już w miarę optymalne jak dla posiadanego budżetu): ASUS VivoBook R520UF i5-8250/16GB/256SSD/Win10 ASUS VivoBook R520UF i5-8250U/16GB/240SSD+1TB/Win10 ASUS VivoBook 15 F542UQ i5-8250U/16GB/240SSD+1TB/Win10 Ale ja osobiście, jeśli chodzi o zastosowania CAD, to mocno zastanowiłbym się nad: https://www.x-kom.pl/p/375417-notebook-laptop-156-msi-pl62-i7-7700hq-8gb-1tb120ssd-win10x-mx150.html ze względu na procesor. To takie moje, może nieco przydługie przemyślenia. Mam nadzieję, że w miarę dobrze się czytało i trochę pomogłem (ja dopiero zaczynam się rozglądać :-) Są tu znacznie bardziej kompetentni ode mnie w sprawie komputerów, więc może dorzucą swoje 3 grosze ? Pozdrawiam, Edytowane 20 Września 2018 przez FxJ Cytuj
swiru Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 8 godzin temu, nihomme napisał: Cześć, Dziękuję za odpowiedź. Czy w Twojej propozycji brak dysku ssd nie odbije się na prędkości zapisywania projektów i pracy z samym autocadem? I dlaczego akurat ten lenovo, a nie na przykład huawei z mojego postu? Na małym SSD raczej dużo projektów nie zapiszesz. Huwawei jest bardzo fajny, śmiało można się na niego decydować. Po prostu przesłałem alternatywę żebyś miała z czego wybierać :) Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Cytat a mój komputer spełnia jej wymagania Orientacyjne minimalne lub zalecane. Cytat AutoCAD nie wykorzystuje na razie wielowątkowości (co pewnie nie znaczy, że nie zacznie w przyszłości). Wykorzystuje ale nie cały czas tylko przy tych funkcjach które tego wymagają. Cytat tylko, że to 15'' Wszystkie trzy to 15,6" Cytat 3D CAD - zawodowo To ja się dziwię że ogranicza budżet do 3200, niech dobrze przemyśli. Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ. Dell Inspiron G3 i5-8300H/8GB/256/Win10 GTX1050 Dell Inspiron G3 i5-8300H/16GB/256/Win10 GTX1050 Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD Cytuj
Grzegorz Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Ja też polecam zwiększyć budżet. Jeśli poważne projekty w 3D CAD to te konfiguracje zaproponowane powyżej przez FxJ to takie minimum, zwłaszcza na jak najdłużej. Jeśli sprzęt nie będzie już później rozbudowywany to wziąłbym od razu maksymalną opcję z 16GB RAM, dyskiem SSD 240-256 na system i programy (z tego co udało mi się wyczytać, to te dyski tracą wydajność wraz z procentem zapełnienia) oraz 1TB HDD na kopię zapasową i dane, ale to o tysiąc więcej niż przewidziane: Dell Inspiron G3 i5-8300H/16GB/256+1000/Win10 GTX1050 Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/240+1000/Win10 GTX1050 FHD Poza tym, jeżeli laptop będzie używany tylko w domu to można się mocno zastanowić nad 17,3". Komfort pracy w CAD będzie większy. Pozdrawiam Edytowane 22 Września 2018 przez FxJ literówka Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Cytat to wziąłbym od razu maksymalną opcję z 16GB RAM A przynajmniej 8GB RAM w jednej kości tak by można było dokupić kolejną i zamontować i nie martwić się np. 2x4GB które trzeba trzymać do końca gwarancji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi