Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Witam od dłuższego czasu szukam laptopa i nie wiem jaki wybrać. Mój budżet wynosi 4 tyś lecz może być on większy max o 200 zł  jeżeli będzie warto, laptop będzie służył mi jako nawigacja w ciężarówce od czasu do czasu, będę na nim oglądał filmy oraz renderował własne filmy na yt, czasem również zagram w jakąś grę najczęściej CS:GO. Moje propozycje które upatrzyłem są następujące:

Lenovo Ideapad 700-17 i7/16GB RAM/SSD 128GB+dysk 1TB/GF940M/Win10
ACER Aspire V Nitro VN7-791G i5-4210H/8GB RAM/HDD 1TB/GTX960M
Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/8GB/1000 FHD GTX960

Może Wy polecicie mi coś lepszego.

Opublikowano

Ideapad 700-17 sądzę że będzie bardzo nieporęczny ze względu na 17" no i jakościowo bardzo słabo, nie wiem czego używasz do renderowania ale jeśli chcesz sie wspomóc GPU (CUDA) to 940M to słaby układ.

VN7-791G z i5-4210H - nie dostaniesz nowej sztuki, to może być jakiś używany, importowany lub naprawiany (refurbished, leżaki magazynowe) gdyż ten model ma już niemal 2 lata (zależnie od daty produkcji) - 4-ta generacja Intel Core a obecna to już 6-ta.

Dell Inspiron 7559 nawet niezły ale w Dellu płacimy głównie za serwis DND (naprawa na miejscu) doczytaj w recenzjach które podlinkowałem. Nie jestem tylko pewien czy gwarancja jest międzynarodowa ale możesz spytać Dell Polska na FB.

A co ja bym osobiście obecnie polecił Acer VN7-592G doczytaj tutaj wszystkie recenzje, obsługuje dyski M.2 SATA i NVMe i ma jedną z najlepszy obecnie stosowanych matryc patrz test notebookcheck np. 

Opublikowano

IdeaPad 700 jest jak dla mnie osobiście zbyt słabo wykonany by brać go na poważnie pod uwagę tym bardziej że nie będzie to u ciebie typowy domowy laptop.

VN7-792G (17,3") to to samo co VN7-592G (15.6″) a różnica to szerokość obudowy i wielkość matrycy, zmieścili tez nagrywarkę w nim.

Dell to serwis, bez żadnej dopłaty (rozszerzanie gwarancji) naprawia ci go wszędzie, ale to się obija na wydajności podzespołów. 

Opublikowano

Ja ci mogę wskazać jedynie wady i przekazać wiedzę którą posiadam :) Za to wiem że Lenovo jest zawsze tańsze i osobiście dokupował byk wydłużoną gwarancję producenta dla bezpieczeństwa.

Opublikowano

Dla mnie tak, tego samego zdania są portale branżowe. Jesteś obecnie w dobrej sytuacji bo w razie jak by ci się nie spodobał z jakiejś przyczyny lub trafiła się jakaś uszkodzona/wadliwa fabrycznie sztuka to masz ustawowe 14 dni na zwrot przy zakupie przez internet.

Opublikowano

Witam :)

Małe odświeżenie tematu :)

Zaplanowany budżet do 5300 bo i tak na raty :)

Wymagania sprzętowe napewno muszą zawierać:

-dysk ssd (fajnie jak by się udało z transferem 2,2 gbs ale to nie wymóg)

-dysk hdd min 1T

-ram min 16 i fajnie gdyby to już było na DDR4

-podświetlana klawiatura

Marki, które biorę pod uwagę to: Dell, Lenovo, Asus

Obecnie na necie znalazłem:

Opcja 1:

https://www.x-kom.pl/p/263912-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7559-i7-6700hq-16gb-1000-fhd-gtx960.html

plus dokup dysku ssd 256gb lub 512gb :) ale martwi mnie ta ciemna matryca FHD. Widziałem go na żywo i myślałem że za tą kasę będzie dużo lepszy obraz....

Opcja 2:

https://www.x-kom.pl/p/268340-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7559-i7-6700-16-2561000-gtx960-uhd.html#specification

Ekranu nie widziałem jeszcze. Mam zamówionego do oglądania na koniec tygodnia. Ale czy kiedykolwiek użyję matrycę dotykową i oraz mega duża rozdzielczość, która napewno nigdy nie będzie wykorzystana przeze mnie :)

Jestem naprawdę otwarty na propozycję gdyż osobiście bym wolał Asus ale jakoś trudno mi znaleźć jakiś naprawdę fajny model. Powyższe modele mają RAM na DDR3 :/ więc słabo...

Bardzo ważna rzecz: laptop nie może mieć problemów z wirtualizacją.

Przeznaczenie: tworzenie grafik pod strony internetowa, pisanie stron, oglądanie filmów, gry od czasu do czasu ale napewno nie w znaczeniu podążania za najnowszymi tytułami :)

Bardzo proszę o pomoc :) mam jeszcze ok.2 tyg na zakup, a nie chcę wydać bez sensu pieniędzy....

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ten Dell nie obsługuje dysków M.2 PCIe NVme, mógłbyś zamontować tylko Samsung 850 EVO 500GB

Ekrany 4K (UHD) są raczej dla masochistów, co do RAM mają bardzo podobne osiągi bardziej chodzi tu o pobór energii a w Dellu to nie problem z taką baterią.

Dużo RAM i procesor wielowątkowy i kilka maszyn wirtualnych nie stanowi problemu.

ASUS UX501VW (15,6") seria Zenbook Pro - to jest dopiero ciekawy Asus

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Fakt mega ciekawy ten model :-) ale wróćmy do realiów :-) gdyż jego cena pkus rozszerzenie gwarancji wchodzimy na poziom 7k. Raczej jednak tak po nocnych przegladach różnych modeli wolałbym się zamknąć tak do tej 6k ale juz z dłuższą gwaracją co daje ok 5.2k na lapka. Czy polecisz jakiś fajny model Asus'a? Nie musi być aż tak wypasiony ale jednak Asus :-)

Opublikowano

Aktualnie niestety nie, te co warto są albo już wstrzymane i dopiero w listopadzie lub grudniu z nowymi grafikami się pojawią. Aktualnie Dell 7559 lib Acer V-nitro, Asus ze swoim jednym wentylatorem słabo wypada.

• reaction_title_1 1