Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Drodzy forumowicze.

Poniżej przesyłam specyfikacje do zakupu komputera. Nasze starowinki w pracy mają już 10 lat. Padły nam ostatnio dwa komputery, podejrzewam, że wkrótce dołączy i mój komputer. To już chyba komputerowa emerytura.

Zwracam się do Was Drodzy o pomoc w doradzeniu w zakupie komputera.

Specyfikacja dla stacjonarnego komputera.

• Budżet na zakup komputera: ekonomiczny
  • Zestaw ma zawierać: jednostkę centralną, system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca).
  • Zastosowanie komputera: prace biurowe, ok. 10 godzin dziennie, wartością dla nas jest przewidywana żywotność komputera ok.8-10 lat.
  • Preferowana firma: DELL. Mam bardzo dobre doświadczenia z dotychczasowego użytkowania komputerów tej firmy.
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?- Nie wiem, zależy mi na bardzo dobrym monitorze. Pracujemy czasem kilkanaście godzin, chciałabybyśmy zadbać o oczy.
  • Czy masz zamiar podkręcać podzespoły - NIE
  • Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?- Nie planujemy rozbudowy w najbliższym czasie.
  • Określ priorytet komputera – wydajność.
  • Wymagania dodatkowe: co najmniej 5 wejść USB
  • Procesor (z dołączonym schładzaczem procesora - coolerem)- nie bardzo rozumiem o co chodzi?
  • Płyta główna (ze zintegrowaną kartą sieciową LAN, kartą muzyczna i graficzną)- czasem w pracy musimy odtworzyć filmy z muzyką, wydaje mi się, że powinna być to standardowa karta muzyczna
  • Pamięć RAM- DDR3L, 4-6 GB
  • Dyski magnetyczny, 0,5-1 tera
  • Napęd optyczny DVD
  • Obudowa komputerowa: desktop nabiurkowy lub micro tower (nie wiem jak to inaczej nazwać- komputer leży na biurku, a nie pod)
  • System Operacyjny Windows 
  • Pracuję w organizacji pozarządowej więc mogę liczyć na specjalne obniżki w zakupie oprogramowania (tak przynajmniej sądzę)
Opublikowano

Po pierwsze dowiedz się od informatyka czy tamte komputery miały licencje na system które można wykorzystać, najlepiej minimum Windows 7.

Monitor jakiej wielkości ;) ? Z czego obecnie korzystałaś? Jeśli chcesz mniej męczące to najlepiej z flicker-free (redukuje migotanie).

Ile mniej więcej na te trzy kategorie

- jednostkę (z lub bez systemu)

- monitor

- akcesoria

Tak przykładowo

Dell Vostro 3800 i3-4170/8GB/500/DVD

Dell Vostro 3900 i3-4170/8GB/500/DVD

Dell Vostro 3800 i3-4170/8GB/500/DVD/Win10

Dell Vostro 3900 i3-4170/8GB/500/DVD/Win10

Tu pisałaś że na 8-10 lat więc słabszych niż i3 bym nie brał to na pewno.

Opublikowano

Po pierwsze dowiedz się od informatyka czy tamte komputery miały licencje na system które można wykorzystać, najlepiej minimum Windows 7.

Monitor jakiej wielkości ;) ? Z czego obecnie korzystałaś? Jeśli chcesz mniej męczące to najlepiej z flicker-free (redukuje migotanie).

Ile mniej więcej na te trzy kategorie

- jednostkę (z lub bez systemu)

- monitor

- akcesoria

Tak przykładowo

Dell Vostro 3800 i3-4170/8GB/500/DVD

Dell Vostro 3900 i3-4170/8GB/500/DVD

Dell Vostro 3800 i3-4170/8GB/500/DVD/Win10

Dell Vostro 3900 i3-4170/8GB/500/DVD/Win10

Tu pisałaś że na 8-10 lat więc słabszych niż i3 bym nie brał to na pewno.

Dziękuję za wszystkie informacje.

Zmierzyłam ekrany potrzebujemy 24, z systemami flicker free i low blue light. Kilka z nas pracuje bardzo dużo przy kompie 10-12 godz, a kilka tylko 3-4 godziny więc możemy kupić dwa rodzaje ekranów. Bardziej i mniej wypasione.

Licencji nie możemy wykorzystać.