Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Dorosły 28lat .
2) Win10 .
3) 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6 / z naciskiem na 13
4) SSD
5 a) ~4500
5 b) do użytku w pracy ~3lata
5 c) do końca tygodnia
6) tylko i wyłącznie wydajność
7) FHD + 2 monitory 
8} Głównie na biurku. 
9) Sporadycznie, fortnie itp. 
10) Dev tools
11) gniazdo do kabla ETHERNET, displayport
12) jestem otwarty, przerobiłem już sporo marek
14) Laptop do pracy, jak w tytule. W domu film muzyka.

Edytowane przez smn999
Opublikowano (edytowane)
Cytat

coś dostępnego w media markt/satrun?

Oni nie sprzedają praktycznie żadnych laptopów klasy biznesowej

Cytat

w modele hp envy/proobook warto wchodzic? 

Envy nie, Probook te wyższe lub Elitebooki.

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/16GB/256SSD/Win10 - lub te ZenBooki + dołożenie dodatkowego dysku SSD 250/500/1000 GB (2,5" SATA).

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej odkopuje ponieważ dopiero teraz kupuje. Chciałbym zamówić w xkom bądź innym sklepie stacjonarnym. Powiedz mi czy warto dopłacać do Lenovo legion y530, a jeśli zeszlibysmy do ceny ~~3500 jest coś godnego polecenia? Skok między nimi będzie bardzo zauważalny?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Powiedz mi czy warto dopłacać do Lenovo legion y530

Pod jakim względem, bo chyba mówisz o modelu bez systemu teraz? Dla DisplayPort

Cytat

Skok między nimi będzie bardzo zauważalny?

Wydajnościowo trochę tak, bardziej jeśli dokupisz dysk SSD M.2 NVMe ale największą różnicę robi tutaj wydajna grafika.

Sam musisz się zdecydować czy ma robić za ultrabooka na lata czy jednak za główny komputer.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, FxJ napisał:

Pod jakim względem, bo chyba mówisz o modelu bez systemu teraz? Dla DisplayPort

Wydajnościowo trochę tak, bardziej jeśli dokupisz dysk SSD M.2 NVMe ale największą różnicę robi tutaj wydajna grafika.

Sam musisz się zdecydować czy ma robić za ultrabooka na lata czy jednak za główny komputer.

Patrząc tylko pod kątem biznesowym, grafika wydaje się zbyteczna i sama zintegrowana do pracy w zupełności wystarczy, co wtedy byś polecał? Tyle tych modeli że już osiwalem.

Natomiast jeśli zdecydowalbym na sprzęt z dodatkową mocną grafika, brać tego Lenovo?

Zastanawiam się czy nie będzie on tylko i wyalacznie do pracy gdzie systemem byłbym Ubuntu.

Mogłabys polecić konkretne sprzęty do danych sytuacji?

Edytowane przez smn999
Opublikowano (edytowane)
Cytat

wyalacznie do pracy gdzie systemem byłbym Ubuntu

Przejrzyj czy współpracuje bez problemu i ma wszystkie sterownik iw repozytorium.

Cytat

Mogłabys polecić konkretne sprzęty do danych sytuacji?

No właśnie wg. tego co napisałeś to podrzuciłem te które uważam że są najbardziej odpowiednie.

Te Latitudy też są z nieco słabszym procesorem sprzedawane.

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej, wciąż nie dokonałem zakupu,

Budżet zwiększył się do ok 9tys. 

Zastanawiam się nad msi gs65 oraz Asus zenbook pro ux550. 

Nie mogę podjąć finalnej decyzji również lenovo y530 chodzi mi po głowie. 

Powiedz co byś kupił mając te 8/9tys, szukając laptopa do ; 

80% praca

20/30% gry jakieś nowe tytuły. 

Nie znam się, mnóstwo tych modeli receznji tylko mętlik w głowie wprowadzają. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Tylko tutaj czuć już ten gaming którego wolałbym raczej uniknąć,  z tych ultrabokow coś godnego uwagi co nie "pali" się odrazu pod obciążeniem?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

No dzięki fajne zestawienie.

Jak dla mnie Razer odpada, z ThinkPadem pracowałem wcześniej myśle, że pora na zmianę chociaż narzekać na niego nie mogłem ?

Kusi mnie ten ASUS ZenBook Pro, tylko widze, że pamięć jest wlutowana i w przyszłości nie mogę dołożyć np do 32GB? 

MSI boję się trochę o serwis, parę lat temu miałem lapka z MSI i zawiasy padły po roku.. 

Na daną chwilę matryca 13-15 bez znaczenia i tak będzie podpięty pod dodatkowy monitor. 

Nie chce nic z designem gamingowego, choć od czasu do czas chciałbym w coś pykanąć.

Czy lekki/cięzki już tego tez nie biorę pod uwagę,

jak pisałem wcześniej chciałbym wydajny porządnie wykonany z fajną matrycą ponieważ nie zawsze będę wpięty pod monitor laptop, który przez 8h dziennie będzie wykorzystywany w pracy a po jak znajdzie się czas okazyjnie 1-2h gry. 

Co byście brali?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Jeśli rozmiar i waga nie ma znaczenia, a ma być wydajny i nie "palić" się pod obciążeniem to takie polecają w Twoim budżecie:

Ale to 17" cali i "gamingowy" wygląd. Nie "gamingowe" to chyba tylko te co wypisałem powyżej, ale będą się trochę "palić" pod obciążeniem. Jak nie Thinkpad, Razer i MSI to może o Dellu XPS poczytaj. Może z procesorem i5, albo starszym i7 o podobnej wydajności będzie się mniej grzał:

Albo poszukaj Dell Precision, będzie wtedy 3 lata gwarancji z tym, że nie wiem na ile karty Quadro nadają się do grania:

Wcześniej przy tych 9 tyś wspomniałeś też o Legionie Y530, to o połowę taniej, niezły masz rozrzut! To może w takim razie poczekaj na Legiona Y730, będzie bardziej aluminiowy niż plastikowy, a kolorowe podświetlenie da się wyłączyć albo dostosować do Twoich preferencji:

Pozdrawiam.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

miałem lapka z MSI i zawiasy padły po roku

Model / seria ?

Cytat

w przyszłości nie mogę dołożyć np do 32GB? 

Wlutowana - nie.

ASUS ZenBook Pro UX550GE i7-8750H/16GB/512PCIe/Win10P - matowa (tego najlepiej)

ASUS ZenBook Pro UX580GE i7-8750/16GB/512PCIe/Win10P - glere/lustrzana

Do pracy tak, do jakiejś pacy z modelami 3D tak, do grania za słabe chłodzenie, wentylacja.

https://www.morele.net/laptop-msi-gt63-titan-8rf-010pl-4140663/

Bez wł. podświetlenia lub z ustawieniem jednolitego nie wygląda aż tak "gamingowo".