Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Dla studenta

[2] Bez systemu

[3] 15,4"-15,6"

[4] Koniecznie SSD, bez potrzeby HDD. 

[5a] 2500zł +/- 200zł

[5b]  Jak najdłużej - w domu mam dobrego PC, ale na studiach w mieszkaniu będę korzystał tylko z laptopa.

[5c] W ciągu 2 tyg.

[6] Z racji tego, że będę korzystał z laptopa tylko w domu - nie ma dla mnie żadnego znaczenia długość pracy na baterii. Jakość wykonania jest ważna, oby nie sprawiał wrażenia zabawki w rękach ?

[7] FullHD 1920, najlepiej matowy IPS, ale może być ciężko za te pieniądze.

[8] Tylko dom.

[9] Praktycznie w ogóle, sporadycznie niskie-średnie.

[10] Ogólnie multimedia, praca biurowa, oglądanie streamów, filmów.

[11] Brak wymagań specjalnych. 

[12] Na AMD raczej się nie zdecyduje. 

[13] Znalazłem dwa modele, które by mi odpowiadały:

Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250U/8GB/256 MX150 (81BG00WEPB)

ASUS VivoBook R520UF i5-8250/8GB/256SSD (R520UF-EJ020)

Największy dylemat - matryca. Od kilku lat korzystam z PC i monitora iiyamy IPS, zastanawiam się czy przesiadka na TN nie będzie uciążliwa. 

Żaden z nich nie jest na IPS, oby dwa fajny procesor, 8GB ramu i 256 ssd - wszystko czego mi trzeba. Mimo to, nie mogę się zdecydować - o Lenovo trochę poczytałem, popatrzyłem na filmikach jak wygląda, natomiast tego konkretnego modelu ASUSa nigdzie nie mogę znaleźć, ani recenzji, ani nic ( to jakaś nowość? ). Zastanawiam się nad zrezygnowaniem z dedykowanej grafiki, bo praktycznie w ogóle nie gram. Jak najdzie mnie ochota na jakąś strategię, czy nawet ścigankę - zintegrowana starczy?

Który z nich będzie dla mnie lepszym wyborem? A może zaproponujecie inne modele?

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

zastanawiam się czy przesiadka na TN nie będzie uciążliwa

Będzie, jak ktoś się przyzwyczaił do IPS-a to odczuje

Cytat

natomiast tego konkretnego modelu ASUSa nigdzie nie mogę znaleźć

W miarę nowy, pewnie ma go kilka osób z forum nawet ale recenzji od siebie nikt nie zostawił.

Cytat

Jak najdzie mnie ochota na jakąś strategię, czy nawet ścigankę - zintegrowana starczy?

Starsze bez problemu, gdzieś ostatnio kolekcje Red Alert widziałem na wyprzedaży wszystkie części ?

Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - 2700zł z matrycą IPS.