Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

proszę o pomoc w wyborze laptopa:

[1] mężczyzna, zaraz student

[2] raczej bez- dostępność systemu z uczelni(dopiero zaczynam studia więc pewnie jakoś po 8 października)

[3] 14-15.6

[4] dysku HDD nie potrzebuję, najlepiej SSD 256gb, bez napędu DVD

[5 a] nowy, 3400-4200zł, jeśli w tej kwocie nie będzie pozycji, która jest w stanie spełnić moje wymagania to powiedzmy, że absolutnym maksimum jest 4500zł

[5 b] co najmniej 3 lata( okres studiów) ale wolałbym oczywiście jak najdłużej

[5 c] do 1 października

[6] bardzo ważna jest dla mnie długość pracy na baterii- komputer będzie głównie używany na uczelni dlatego też zależy mi na tym aby wytrzymał podczas korzystania z pakietu office i przeglądarki na baterii cały dzień czyli powiedzmy około te 6 godzin +

[7] 1920×1080, matowa

[8] głównie na uczelni oraz popołudniami w domu

[9] chciałbym przede wszystkim móc pograć w FIFE 19, poza fifą jeśli już to gry z poziomu średnie i średnio-duże wymagania

[10] raczej jedynie programy związane z nauką czyli pakiet office itp

[11] podświetlana klawiatura

[12] nie podobają mi się modele typowo gamingowe- z czerwonymi dodatkami, preferuję coś bliższego wyglądem do laptopów biznesowych lub coś pomiędzy

[13]

W legionie martwi mnie bateria, która jak czytałem wystarcza na około 4-4.5h przeglądania internetu oraz nie widzę opcji bez dysku 1000 gb HDD

zainteresowała mnie opcja vivobooka z mx150, na której pograłbym w FIFE i niskonapięciowym procesorem, który (bez obaw?) wystarczyłby na cały dzień na uczelni.

[14] zależy mi na 16GB RAMu oraz na kompaktowych rozmiarach (żeby nie było problemu z przenoszeniem w zwykłym plecaku) i wadze do około 2.5kg

Z góry dzięki za pomoc i rady ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie będziesz musiał pójść na kompromis, niskonapięciowe procesory mają słabsze parametry ale pozwalają na dłuższy czas na baterii. Sam musisz zdecydować co dla Cibie ważniejsze. 
Poza wymienionymi wyżej laptopami mogę jeszcze zaproponować Laptop HP:
https://www.morele.net/laptop-hp-pavilion-power-15-cb012nw-2le00ea-16-gb-ram-128-gb-m-2-pcie-120-gb-ssd-windows-10-home-pl-1525456/

Ma niezłą baterię, dobre podzespoły, stonowany wygląd, nie ma zbędnego HDD czy napędu.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

dopiero zaczynam studia więc pewnie jakoś po 8 października

Możesz sobie od razu pobrać system i aktywować później, jest na to trochę czasu.

Cytat

komputer będzie głównie używany na uczelni dlatego też zależy mi na tym aby wytrzymał podcz as korzystania z pakietu office i przeglądarki na baterii cały dzień czyli powiedzmy około te 6 godzin +

No to najlepiej było by kupić ultrabooka bez dedykowanej do pracy na uczelni.

https://laptopmedia.com/laptops-with-the-best-battery-life/

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti

Dell Inspiron G5 i5-8300H/16GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti

Te Delle mają jeszcze pojemne (takie same jak Inspiron 7577) - mają Quick Charging.

Cytat

który (bez obaw?) wystarczyłby na cały dzień na uczelni

Baterie maja raczej małe 42 WHh, między 5-6 godzin powinna wytrzymać podczas pracy przez internet.