Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, potrzebowałbym pomocy w wyborze najbardziej opłacalnego laptopa- nie chce żałować wydanych pieniędzy po prostu.

1) dla mnie, chłopak 22 lata student budownictwa.
2) nie potrzebuje systemu.
3) tylko 15 cali, waga nie jest istotna. Standard czyli te 2.2-2.6kg będzie ok.
4) 1T hdd+ 128 ewentualnie 256 ssd na dysk i częściej używane programy. Jaki dysk ssd? Nie wiem, wcześniej miałem od A-Daty klasyczny i byłem zadowolony. Nie chce napędu płyt.
5a) 4000 zł. Cena do lekkiej negocjacji. Jest to cena za laptopa, do jakiś „gratisów” i innych pierdół mogę niewiele dopłacić (ale wolę dorzucić 100-200zł do lepszego procesora niż do wątpliwej jakości podkładki czy plecaka).
5b) Ma wytrzymać minimum 3 lata, liczę na dłużej- dbam o swoje rzeczy.
To będzie jedyny laptop, który będzie dużo pracował (przeważnie na kablu pod obciążeniem, chociaż będzie również podróżował).
5c) Zakup być może dzisiaj tj. Niedziela 09.09.2018 (ponieważ do dzisiaj jest promocja na acery), bądź dwa przyszłe tygodnie.
6) najważniejszy będzie dla mnie stosunek osiągów do ceny (czyli procesor+grafika).
Niemniej nie chce z nim latać po serwisach co miesiąc jak do fryzjera... także warto byłoby to wypośrodkować chyba. W każdym razie z tego co czytam w internecie, to najbardziej awaryjny producent „lenovo” wprowadził jakąś darmową gwarancje door to door, gwarantującą naprawę w 5 dni, także nie wiem, może warto zaufać?
7) pójdę w klasykę, czyli rozdzielczość FHD, matryca matowa IPS 60Hz.
8 ) będzie używany w 70% na biurku w nocy, 15% na dworze pod słońcem, 15% pociąg, uczelnia, herbaciarnia. Zero wyjazdów zagranicznych.
9) gry: największe wymagania (choć jeśli nie da rady do tych 4tys. to trudno) napewno będę grał w gwinta, co do innych gier... pewnie zdarzy się, że zagram w fife, life is strange, heroes czy Starcrafta.
10) -autocad 2D/3D, w 2D osiedla mieszkalne. W 3D śmieszne projekciki jak meble.
-bardzo często mam włączone 2,3 exele i worda w tym samym czasie+ przeglądarka (mozilla) na średnio 5 kartach.
11) aluminium zamiast plastiku mile widziany (np. Hp omen), podświetlana klawiatura obowiązkowa. Klawiatura numeryczna również musi się znaleźć. Jak najwiecej usb 3.0, jak najmniej 2.0, jeden usb-C to chyba już podstawa. Acha, nie chce na komputerze gotować wody (jak chyba każdy), także zależałoby mi na laptopie z dobrze zaprojektowanych układem chłodzenia i przemyślanymi wentylatorami. O temperaturach w lenovo y50-70 krążą legendy.
12) jak powiedziałem, ludzie w internecie zniechęcają do lenovo jak tylko się da, ale ta promocyjna gwarancja gwarantująca naprawę w 5 dni zachęca do zaryzykowania. Jest mi to kompletnie obojętne jaki napis będzie na klapie. Laptop ma działać a nie podniecać mnie gdy będę na niego patrzył. Lubię klasykę a nie kicz, stonowane kolory (w tym wypadku laptop ma być czarny).
13) Moje preferencje to lenovo y520-15, hp omen 15, msi gv62 (wszystkie trzy zgapione z filmu

Dodatkowo mocno zastanawiam się nad acer nitro 5, ponieważ model z i7-8xxxH jest w promocji -12%, dzięki czemu może się opłacać. Może acer aspire (chociaż ich chłodzenie jest co najmniej wątpliwej- nawet według mnie jako lajka).

Mkge nawet zapłacicie więcej niż 4 tysiące,  fajnie by było skorzystać z jakiś promocji jak back to school, teraz są prawie wszędzie (i na hyperbook.pl i na xkomie).

Wiem, że rozpisałem się jakbym pisał maturę czy niewiadomo co, dlatego z góry dziękuje, jeżeli komuś chciało się to wszystko przeczytać. Dodam jeszcze, że coś tam wiem o laptopach, jak i samych podzespołach, niemniej jednak uważam, że wiem na tyle mało, że potrzebuje porady od osób mądrzejszych ode mnie w tej kwestii- nie chce żałować wydania zarobionych pieniędzy.

Co jeszcze... nie ukrywam, że hyperbooki mają super podzespoły w stosunku do ceny (chyba), ale podobno może na nich smażyć jajecznicę bo procesor grzeje się do 90 stopni, lenovo podobno są tak plastikowe, że obudowa rozpadnie się dzień po upływie gwarancji, masa ludzi krytykuje również Asusy l. Nawet spotkałem się z hejtem na laptopy msi, gdzie ta firma była dla mnie synonimem solidności....

nie wiem sam, za duży wybór, zbyt wiele jest modeli, które mają dokładnie to samo w środku, żebym sam zdecydował- dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam i liczę na jakieś porady, sugestie, konkretne modele.

Dzięki.

Edytowane przez JakubKuba
Opublikowano
Cytat

do jakiś „gratisów” i innych pierdół mogę niewiele dopłacić ...

To pytanie jest podchwytliwe, tak by wyperswadować niektórym zakupy jakichś dziwnych konfiguracji z masą dodatków, za to jak jest rozszerzana gwarancja - co swoją drogą zapoczątkował Acer w tamtym roku (aktualnie jest 4-ta edycja) to już co innego i to można śmiało traktować jako duży wartościowy gratis bo nawet kosztujący osobno 300-350zł (zależy od serii i producenta) jak byś chciał samodzielnie rozszerzyć.

Cytat

ponieważ do dzisiaj jest promocja na acery

Jak to do dzisiaj?

Acer Promocja - Akcja 8 Generacja, 3 letnia gwarancja

Lenovo Premium Care – naprawa w 5 dni

Cytat

ta promocyjna gwarancja gwarantująca naprawę w 5 dni zachęca do zaryzykowania

Szkoda że nie ma jeszcze Y730-15 a jedynie prostsze Y520-15.

Cytat

ale podobno może na nich smażyć jajecznicę bo procesor grzeje się do 90 stopni, lenovo podobno są tak plastikowe, że obudowa rozpadnie się dzień po upływie gwarancji, masa ludzi krytykuje również Asusy l. Nawet spotkałem się z hejtem na laptopy msi, gdzie ta firma była dla mnie synonimem solidności....

Liczy się seria i m tańsze tym większe budżetówki. Temperatura 90 stopni pod obciążeniem szczególnie benchmarkami to dobry wynik.

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hiro-957-h01-15-6-intel-core-i5-8400-8gb-ram-500gb-dysk-gtx1060-grafika.bhtml

To jest Clevo N957TP6 od NTT

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050Ti - ewentualnie i dokupienie SSD i RAM.

Ale do wydajnych procesorów 6 rdzeniowych i dużego obciążenia (rendery) wręcz wymagane jest odpowiednio dobre chłodzenie (laptopy ok 3kg).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ?

Do wczoraj była promocja Back to school -12% na wszystko i był Acer nitro 5 z i7-87 za 4000zl, teraz jest za 4500 wiec je...ć w sumie.

chyba, że by sie do nich napisało maila bądź na Facebooku i moze by sie cos udało- nieważne juz w sumie.

co do lenovo y730, nie mogę nigdzie znaleźć. Jedynie y720 na x-kom, ale na strasznie budżetowym i7-73... ?

A co z tą firmą clevo? Jestem kompletnym laikiem i powinienem się wstydzić, że tego nie znam?

chociaz w sumie poczytałem i to jest pokrewna marka do hyperbooków-podobno. Podpytałam kilku znajomych i nikt nie słyszał o takiej marce jak hyperbook... (dodam, ze 80-90% znajomych ma lenovo nie wiadomo z jakich powodów).

Cena? Jak tak rzeczywiście zaczniemy żetelnie porównywać ceny lenovo, to wcale nie są takie rewelacyjne przecież.

czyli na przykład laptop hyperbook z15, laptop z i7-87 i 1050ti ważący 2kg to pieniądze wyrzucone w błoto?

http://sklep.hyperbook.pl/hyperbook-pulsar-z15-i78750h-8gb-120gb-ssd-gtx-1050ti-ekspresowa-wysylka-p-26476.html

powiedzmy, że zrobiłem sobie takie o to porównanie:

https://www.x-kom.pl/comparison/443920,445332,425033,448415

wszystkie mają identyczny procesor, grafikę, tyle samo ramu no i... ceny są prawie identyczne.

dlaczego Acer mający dokładnie to samo kosztuje tyle samo co hyperbook mimo, ze x-kom dodaje do niego windowsa?

hyperbook i Asus to kropka w kropkę to samo, z tym ze w asusie za 50zł mamy 120gb ssd więcej? O co tu chodzi?

i dlaczego dream machinę jest najtańszy, pomimo faktu, ze 1) ma 17”, 2) ma system?

tu jest tyle sprzeczności i niekonsekwencji...

a moze zabrakło jakiegos modelu, który byłby lepszy od podanych tutaj?

dlaczego marka, której nikt nie zna (hyperbook), ceni sie bardziej niż Acer czy Asus? Wykonanie tych laptopów jest naprawdę taki dobre, że sprzedają to samo co konkurencja ( ale bez systemu) po takiej samej cenie?

dream machine to dobry wybór?

ma ktoś może komputer tej marki? Bo juz zgłupiałem- wszędzie czytam, ze laptopy 17-sto calowe są conajmniej kilka stow droższe a tu... to samo co w acerze, asusie i hyperbooku, na dodatek system i większa matryca i co? 100-150zl taniej? Chyba jestem za głupi zeby to zrozumieć.

Co sie bardziej opłaca z tego co podałem? A moze sa jeszcze lepsze propozycje?

prosze o pomoc bo juz świruje od siedzenia w tych tabelkach i porównywana cen pomiędzy setkami modeli ( które, jak przedstawiłem w linku poniżej nie różnią się niczym albo prawie niczym).

Opublikowano
Cytat

co do lenovo y730, nie mogę nigdzie znaleźć

Dopiero będą miały premierę

Cytat

Jedynie y720 na x-kom, ale na strasznie budżetowym i7-73...

Zeszłoroczny więc i zeszłoroczne i7 - ale no zdecydowanie nie budżetowy.

Cytat

laptop hyperbook z15, laptop z i7-87 i 1050ti ważący 2kg to pieniądze wyrzucone w błoto?

DO grania kupuj cięższe i grubsze z lepszą wentylacją i wydajniejszym układem chłodzenia.

Cytat

mimo, ze x-kom dodaje do niego windowsa?

Acery i Delle są sprzedawane wyłącznie z systemem przez te firmy - mają umowę z Microsoftem taką.

Cytat

i dlaczego dream machinę jest najtańszy, pomimo faktu, ze 1) ma 17”, 2) ma system?

Słaba seria jakościowa.

Cytat

A moze sa jeszcze lepsze propozycje?

Ten Hiro od NTT ? ?