Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Potrzebuję porady, bo bez kilku opinii nie ruszę z miejsca w kwestii wyboru.

Poszukując mobilnej, rozsądnie wyglądającej, wydajnej maszyny do wszystkiego (praca/studia), na której od czasu do czasu odpaliłbym jakąś grę w optymalnych ustawieniach, wybrałem 4 modele w okolicach 5500zł

Dell G3,

Dell G5,
Lenovo Legion Y530,
Acer Aspire 7.

Wszystkie 15 calowe, w konfiguracji i7 8750H/16gb ram/512 sdd PCIe + 1TB/1050Ti

Czy którąś z konstrukcji polecilibyście bądź odradzili jakoś szczególnie? Może ze względu na kulturę pracy, ekran, klawiaturę? Bateria mnie tu raczej nie interesuje. Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale cenowym i z takimi parametrami ciężko o maszynę, która wytrzyma więcej niż 4 godziny. Chociaż wiadomo. Im dłużej tym lepiej.
Stoję w miejscu, bo wymienione laptopy wydają się mi być bardzo podobne. Świadom jestem jedynie pozytywnej opinii nt serwisu Della i obecnych promocji: na akcesoria przy Dellu, gwarancji przy Lenovo oraz gwarancji i dodatków przy Acerze.

Opublikowano
Cytat

Potrzebuję porady, bo bez kilku opinii nie ruszę z miejsca w kwestii wyboru.

Możesz wpierw podać informacje co do wymagań (konkretnie) i zastosowania oraz innych może nie wymienionych informacji?

Opublikowano

Oczywiście, proszę:

1] Komputer dla dorosłego, zakup na firmę.
2] Posiadam własną licencję na system operacyjny - brak systemu byłby plusem, jeżeli oznaczałby niższą cenę.
3] Interesuje mnie matryca rozmiaru 15,4"- 15,6”. Waga jest sprawą drugorzędną.
4] Dysk SSD PCIe NVMe (M.2), najlepiej z dodatkowym HDD wewnątrz. Chętnie rozważę zewnętrzne rozwiązanie.
5 a] Chcę przeznaczyć od 4500zł do maksymalnie 6000zł. Nie mam nic przeciwko zestawom wraz z laptopem, jeżeli oferta będzie atrakcyjna. Komputer wolałbym nowy.

5 b] Nowy komputer będzie moim jedynym.

5 c] Komputer chciałbym zakupić jak najszybciej, lecz mogę chwilę poczekać, np do października, jeżeli miałbym na tym zyskać.
6] Przede wszystkim interesuje mnie wydajność. Następnie jakość wykonania. Bateria jest sprawą trzeciorzędną.
7] Rozdzielczość FHD, IPS, najchętniej matowy. Obszar roboczy będzie rozszerzany za pomocą zewnętrznego monitora - póki co za pomocą HDMI.
8] Komputer będzie używany wszędzie lecz rzadko za granicą i rzadko w terenie. Dom, uczelnia, możliwe że praca. W domu często na łózku.
9] Gry - "duże wymagania: Crysis 3, GTA IV (średnie), Battlefield 4".

10] Programy - TIA Portal, FactoryIO, Code Composer Studio, KiCAD, maszyna wirtualna, inne.

Projekty obecnie nieduże. Oczekuje uniwersalnej maszyny do pracy i zabawy, która w dużym komforcie pozwoli uczyć się narzędzi i będzie gotowa na większe projekty w niedalekiej przyszłości.

11/12] Zależy mi na racjonalnym wyglądzie komputera. Cienkoramkowe nowe komputery są piękne, ale w interesującej mnie konfiguracji - poza zasięgiem budżetu. Ważna jest dla mnie przynajmniej dobra kultura pracy: wolałbym, żeby komputer nie wył wiatrakami będąc jeszcze w spoczynku. Miłoby było, jakby miał podświetlaną klawiaturę. 
13] Laptopy jakie obecnie rozpatruję: Dell G3, Dell G5, Lenovo Legion Y530, Acer Aspire 7 w konfiguracji i7 8750H/16gb ram/512 sdd PCIe + 1TB/1050Ti.

Opublikowano
Cytat

Dysk SSD PCIe NVMe (M.2), najlepiej z dodatkowym HDD wewnątrz

To dysk SSD się dokupuje a nie odwrotnie.

Cytat

Chętnie rozważę zewnętrzne rozwiązanie.

ICY BOX IB-273StU3 taką kieszeń się kupuje na wyjęte dyski, ale obecnie 1TB SSD to jeszcze spora suma więc warto mieć oba typy i SSD spory i HDD na zdjęcia, filmy, muzykę itp.

Cytat

np do października

Wyjdą jeszcze Y730-15.

Cytat

zakup na firmę

Dell Vostro 7580 i7-8750H/16GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti - to jest seria biznesowa

Dream Machines X1060-15PL28 15,6" FHD G-SYNC i5-8600K 500GB-SSD 8GB GTX1060-6GB NoOS

No chyba żeby się szarpnąć na laptopy klasy DTR z 4 slotami na RAM i desktopowym procesorem.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania to warto zastanowić się nad naszą propozycją, którą jest Hyperbook MK55. Sprzęt posiada mechaniczną klawiaturę, więc świetnie sprawdzi się w grach, gdzie liczy się krótki czas reakcji. Do tego posiada podświetlenie na którym Ci zależy. Zachęcam Cię do sprawdzenia ceny wybranej konfiguracji tutaj: Hyperbook MK55 i7-8750H GTX1050Ti