talktome Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Cześć wszystkim. Potrzebuję porady, bo bez kilku opinii nie ruszę z miejsca w kwestii wyboru. Poszukując mobilnej, rozsądnie wyglądającej, wydajnej maszyny do wszystkiego (praca/studia), na której od czasu do czasu odpaliłbym jakąś grę w optymalnych ustawieniach, wybrałem 4 modele w okolicach 5500zł Dell G3, Dell G5, Lenovo Legion Y530, Acer Aspire 7. Wszystkie 15 calowe, w konfiguracji i7 8750H/16gb ram/512 sdd PCIe + 1TB/1050TiCzy którąś z konstrukcji polecilibyście bądź odradzili jakoś szczególnie? Może ze względu na kulturę pracy, ekran, klawiaturę? Bateria mnie tu raczej nie interesuje. Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale cenowym i z takimi parametrami ciężko o maszynę, która wytrzyma więcej niż 4 godziny. Chociaż wiadomo. Im dłużej tym lepiej. Stoję w miejscu, bo wymienione laptopy wydają się mi być bardzo podobne. Świadom jestem jedynie pozytywnej opinii nt serwisu Della i obecnych promocji: na akcesoria przy Dellu, gwarancji przy Lenovo oraz gwarancji i dodatków przy Acerze. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Cytat Potrzebuję porady, bo bez kilku opinii nie ruszę z miejsca w kwestii wyboru. Możesz wpierw podać informacje co do wymagań (konkretnie) i zastosowania oraz innych może nie wymienionych informacji? Cytuj
talktome Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Oczywiście, proszę: 1] Komputer dla dorosłego, zakup na firmę. 2] Posiadam własną licencję na system operacyjny - brak systemu byłby plusem, jeżeli oznaczałby niższą cenę. 3] Interesuje mnie matryca rozmiaru 15,4"- 15,6”. Waga jest sprawą drugorzędną. 4] Dysk SSD PCIe NVMe (M.2), najlepiej z dodatkowym HDD wewnątrz. Chętnie rozważę zewnętrzne rozwiązanie. 5 a] Chcę przeznaczyć od 4500zł do maksymalnie 6000zł. Nie mam nic przeciwko zestawom wraz z laptopem, jeżeli oferta będzie atrakcyjna. Komputer wolałbym nowy. 5 b] Nowy komputer będzie moim jedynym. 5 c] Komputer chciałbym zakupić jak najszybciej, lecz mogę chwilę poczekać, np do października, jeżeli miałbym na tym zyskać. 6] Przede wszystkim interesuje mnie wydajność. Następnie jakość wykonania. Bateria jest sprawą trzeciorzędną. 7] Rozdzielczość FHD, IPS, najchętniej matowy. Obszar roboczy będzie rozszerzany za pomocą zewnętrznego monitora - póki co za pomocą HDMI. 8] Komputer będzie używany wszędzie lecz rzadko za granicą i rzadko w terenie. Dom, uczelnia, możliwe że praca. W domu często na łózku. 9] Gry - "duże wymagania: Crysis 3, GTA IV (średnie), Battlefield 4". 10] Programy - TIA Portal, FactoryIO, Code Composer Studio, KiCAD, maszyna wirtualna, inne. Projekty obecnie nieduże. Oczekuje uniwersalnej maszyny do pracy i zabawy, która w dużym komforcie pozwoli uczyć się narzędzi i będzie gotowa na większe projekty w niedalekiej przyszłości. 11/12] Zależy mi na racjonalnym wyglądzie komputera. Cienkoramkowe nowe komputery są piękne, ale w interesującej mnie konfiguracji - poza zasięgiem budżetu. Ważna jest dla mnie przynajmniej dobra kultura pracy: wolałbym, żeby komputer nie wył wiatrakami będąc jeszcze w spoczynku. Miłoby było, jakby miał podświetlaną klawiaturę. 13] Laptopy jakie obecnie rozpatruję: Dell G3, Dell G5, Lenovo Legion Y530, Acer Aspire 7 w konfiguracji i7 8750H/16gb ram/512 sdd PCIe + 1TB/1050Ti. Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 Cytat Dysk SSD PCIe NVMe (M.2), najlepiej z dodatkowym HDD wewnątrz To dysk SSD się dokupuje a nie odwrotnie. Cytat Chętnie rozważę zewnętrzne rozwiązanie. ICY BOX IB-273StU3 taką kieszeń się kupuje na wyjęte dyski, ale obecnie 1TB SSD to jeszcze spora suma więc warto mieć oba typy i SSD spory i HDD na zdjęcia, filmy, muzykę itp. Cytat np do października Wyjdą jeszcze Y730-15. Cytat zakup na firmę Dell Vostro 7580 i7-8750H/16GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti - to jest seria biznesowa Dream Machines X1060-15PL28 15,6" FHD G-SYNC i5-8600K 500GB-SSD 8GB GTX1060-6GB NoOS No chyba żeby się szarpnąć na laptopy klasy DTR z 4 slotami na RAM i desktopowym procesorem. Cytuj
Hyperbook Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2018 Biorąc pod uwagę Twoje wymagania to warto zastanowić się nad naszą propozycją, którą jest Hyperbook MK55. Sprzęt posiada mechaniczną klawiaturę, więc świetnie sprawdzi się w grach, gdzie liczy się krótki czas reakcji. Do tego posiada podświetlenie na którym Ci zależy. Zachęcam Cię do sprawdzenia ceny wybranej konfiguracji tutaj: Hyperbook MK55 i7-8750H GTX1050Ti Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi