Surchon Opublikowano 18 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Dopiero teraz się odzywam, gdyż miałem wyjazd weekendowy. Napisałem do x-komu w sprawie montażu tego dysku i teraz czekam na odpowiedź. Widzę jeszcze na ich stronie, że przy tym laptopie mogę skorzystać z kodu rabatowego na 600zł. Chyba będzie się opłacało kupić tego laptopa? ? Trochę dziwne, że na tym laptopie jest już 600zł promocji, a po wpisaniu kodu jeszcze 600zł... Chcą się tego pozbyć, czy czysty przypadek? Myślę jeszcze odnośnie tego dysku - zobaczymy co odpiszą, jeśli montaż będzie drogi to może bardziej będzie się opłacało wziąć ten z większym dyskiem już zamontowanym? Cytuj
Surchon Opublikowano 18 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Ze względu na brak możliwości edycji posta zostałem zmuszony do napisania kolejnego. Odpowiedź od x-komu przyszła niespodziewanie szybko. Dostałem informacja, że dołożenie dysku będzie kosztowało 99zł (czyli bez względu na dostęp koszt jest taki sam). W takim razie o montaż jakiego dysku się pokusić? Rozumiem, że taniej i mam nadzieję niewiele gorzej w przypadku normalnego użytkowania wyjdzie montaż innego dysku niż zakup laptopa z dyskiem fabrycznie montowanym 512gb? Ten co wcześniej wysłałeś będzie odpowiedni? Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Cytat Trochę dziwne, że na tym laptopie jest już 600zł promocji, a po wpisaniu kodu jeszcze 600zł... Chcą się tego pozbyć, czy czysty przypadek? Pewnie ostatnie sztuki i chcą się już pozbyć z magazynu. Cytat Ze względu na brak możliwości edycji posta zostałem zmuszony do napisania kolejnego. Jest na to tylko kilka minut. Cytat Ten co wcześniej wysłałeś będzie odpowiedni? Tak, zresztą on ma dwa sloty M.2 na dyski NVMe i te SATA AHCI. Chyba że chcesz dołożyć do Samsung 970 EVO 500GB ale to już ponad 800zł Edytowane 18 Września 2018 przez FxJ Cytuj
Surchon Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 Powiem szczerze, że sam nie wiem. O dyskach SSD to w ogóle nic nie wiem, nie miałem i się nie interesowałem. 500gb w sumie powinno mi wystarczyć, nie chciałbym, aby padł po dwóch latach i w sumie tyle. Cytuj
Surchon Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 A jeszcze takie pytanie - bo w innym temacie przeczytałem, że RTXy mają się pojawiać w styczniu/lutym. Będzie to jakiś bardzo znaczny skok wydajnościowy? Warto poczekać te parę miesięcy? Czy raczej małe różnice? Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 Cytat Czy raczej małe różnice? https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_nvidia_geforce_rtx_2080_szybszy_od_geforce_gtx_1080_ti?page=0,14 Nie licz na jakiś wielki skok, RTX 2080 zrównuje się z GTX 1080 Ti. Cytuj
Surchon Opublikowano 20 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Czyli w sumie na RTXy nie ma co czekać. Ten test dysków obejrzę sobie w domu - dzięki. A jaki dysk siedzi w GS65? Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Cytat A jaki dysk siedzi w GS65? Samsung OEM lub jakiś inny o podobnych parametrach, nikt nie gwarantuje że jeśli im braknie na stanie to nie zamontują innego producenta. Cytuj
Surchon Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Dobra. To teraz moje małe przemyślenia - laptop z 1060 kosztuje 8tys, a z 1070 jest w promocji na 9tys. Do tego przy 1060 nie ma kodu rabatowego na 600zł, a przy tym z 1070 jest, a więc po odliczeniu rabatów ten z 1060 kosztuje 7999zł, a z 1070 kosztuje 8399zł. Chyba warto dołożyć 400zł do tego z 1070Max-Q? Ma on jeszcze lepsze taktowanie ramu, bo 2666mhz. Więc kupił bym TEGO (+600zł rabatu) i jeszcze jakiś dysk... W domu zerknę na te dyski, ale tak na chłopski rozum warto dopłacać do tego Samsunga EVO, czy nie ma aż tak dużych różnic i brać tego ADATA? Ramu 16gb spokojnie wystarczy prawda? Czy szukać drugiej kości od razu jak będą dysk dokładać? Może by było coś taniej. Jak droga jest taka pamięć ram? Cytuj
Surchon Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 A i jeszcze jedno pytanko - na jakimś filmiku widziałem jak zmieniali pastę termoprzewodzącą na ciekły metal co spowodowało obniżenie temperatur. Warto się czymś takim zainteresować? Skoro do wymiany dysku i tak muszą płytę demontować, to odkręcanie jeszcze paru śrubek i zmiana pasty nie powinna być problemem? Warto o to zapytać? Cytuj
Surchon Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 I w sumie jeszcze jedno pytanie... Jak jest w przypadku gwarancji tak ulepszonego sprzętu w x-kom? Gwarantem jest x-kom czy MSI? Bo z opinii ludzi podobno słabo z tą gwarancją x-kom'u. Zawsze odrzucona, ciągle jakieś problemy. Czy z tym pytaniem to już do x-komu? Cytuj
Surchon Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Przepraszam za tyle postów pod postem, ale obejrzałem jeszcze testy tych dysków SSD. Z tego co udało mi się wywnioskować to chyba lepszym wyborem od samsunga byłby plextor? Przy mniejszych plikach różnica jest na kożyść samsunga, znów przy kopiowaniu większych plików, uruchamianiu gier i w końcu w temperaturach lepiej wypada plextor? Dodatkowo gwarancja samsunga to 3 lata, a plextora 5. Jak to wychodzi cenowo? Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiedniego plextora - do samsunga podałeś link, a tutaj po prostu nie wiemna który dysk mam patrzeć. Jest jakaś poprawność w moim rozumowaniu? Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Jeszcze raz wszystko na spokojnie obejrzałem, otrzymałem odpowiedź od x-komu i teraz tak na szybko wszystko streszczę: Różnica cenowa pomiędzy MSI G65 8RE a MSI G65 8RF jest rzędu 400zł, więc stwierdziłem, że tyle chyba do 1070Max-Q warto dołożyć. Ostatecznie decyduję się na TEN MODEL - ze wszystkimi rabatami będzie on kosztował 8399zł. Po przejrzeniu jeszcze raz wszystkich informacji stwierdziłem, że w ram się nie będę bawił - 16GB na pewno wystarczy, a jest to zamontowane w dwóch kościach po 8GB, więc nie będę tego ruszał. Pasty termoprzewodzącej nie będę wymieniał, gdyż x-kom takiej usługi nie posiada. Natomiast gwarancja na laptopa dalej pozostaje MSI, a dołożonego dysku x-komu. Pozostaje jeszcze kwestia dysku. Czy znajdę coś lepszego niż ten Samsung 970 EVO [500GB], który jest w promocji za 699zł? Z tym, że tej kwoty już nie chce przekraczać. Ostatnia kwestia to podkładka chłodząca pod laptopa - nigdy nie miałem, nie oglądałem i się nie interesowałem. Co możecie polecić? Edytowane 22 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Cytat Warto się czymś takim zainteresować? Trzeba jeszcze dodatkowo zabezpieczyć taśmą obszar wokół jak byś nałożył za dużo i zaczął wyciekać. Cytat Gwarantem jest x-kom czy MSI? Gwarancja jest producenta a rękojmia w sklepie. Cytat Z tego co udało mi się wywnioskować to chyba lepszym wyborem od samsunga byłby plextor? Które porównujesz, bo nawet różnica w pojemności powoduje różnice w osiągach. Cytat Czy znajdę coś lepszego niż ten Samsung 970 EVO [500GB], który jest w promocji za 699zł? Może na kościach MLC jakiś ale nie będzie wydajniejszy. Cytat Ostatnia kwestia to podkładka chłodząca pod laptopa Zależy czy chcesz pasującą 15,6" czy trochę większą, tylko na biurko czy do łózka też. https://www.morele.net/podstawka-chlodzaca-icy-box-ib-cp101bl-71001-827143/ https://www.morele.net/podstawka-chlodzaca-cooler-master-notepal-u3-plus-czarny-r9-nbc-u3pk-gp-612102/ https://www.euro.com.pl/akcesoria-do-komputerow,g!podstawka-chlodzaca.bhtml Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) 16 minut temu, FxJ napisał: Może na kościach MLC jakiś ale nie będzie wydajniejszy A jaka jest różnica między kościami MLC a TLC? Ten dysk byłby zamiast typowego HDD - na gry, zdjęcia i inne dokumenty (filmów i zbiorów muzyki nie trzymam, teraz wszystko jest w internecie). Który byłby lepszy? Wolałbym już nie wymieniać dysku, czyli chciałbym, aby te minimum 5 lat wytrzymał. EDIT: I jeszcze zależałoby mi na tym (nie wiem czy jest to możliwe i czy mają znaczenie kości), aby prędkość przesyłu nie zwalniała jeśli na dysku będzie więcej danych. Jednak teraz gry ważą dużo - więc weźmy 2 gry po 60gb, dokumenty, zdjęcia i zrobi się 200gb. Nie chciałbym, aby zrobił mi się z SSDka HDD ? 16 minut temu, FxJ napisał: Zależy czy chcesz pasującą 15,6" czy trochę większą, tylko na biurko czy do łózka też. Szczerze nie wiem, czy pasująca czy większa. Nigdy nie miałem do czynienia z podkładkami i nie wiem jaka byłaby wygodniejsza? Zależy mi na tym, aby sprawdziła się również na łóżku - podkładke pod myszkę mam osobną, więc nie musi być miejsca na podkładce pod laptopa. Tak czy tak - ona przede wszystkim ma bardzo dobrze chłodzić, więc wydaje mi się, że powinna mieć wentylatory z możliwością zmiany położenia? Edytowane 22 Września 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Cytat A jaka jest różnica między kościami MLC a TLC? Odsyłam do artykułów na PurePC i doczytaj TLC 3D NAND vs MLC. Cytat Nie chciałbym, aby zrobił mi się z SSDka HDD Nie ma takiej opcji, nawet jeśli spadnie do 1200mb/s to nie odczujesz tego bo liczą się IOPS-y. Cytat Nigdy nie miałem do czynienia z podkładkami i nie wiem jaka byłaby wygodniejsza? Przejdź się do sklepu z laptopem. Cytat wydaje mi się, że powinna mieć wentylatory z możliwością zmiany położenia To masz tylko modele od Cooler Mastera z taką opcją. Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Ogólnie to udało mi się przeczytać co to jest ta technologia 3D NAND, o tym że kości MLC są trwalsze, ale i droższe od TLC. Ogólnie, że technologia 3D NAND łączy cechy układów MLC i TLC czyli wysoką wydajność, wytrzymałość i atrakcyjną cenę. Tyle, że w sumie dalej nie wiem, które będą dla mnie odpowiedniejsze i które powinienem wybrać ? Ogólnie tam gdzie coś czytałem bardziej polecali kości MLC: "Najlepszym rozwiązaniem dla konsumentów wydaje się technika MLC pozwalająca na zapis dwóch bitów w jednej komórce. Koszt produkcji takich modułów nie jest bardzo wysoki, a rozwiązanie zachowuje zadowalającą wydajność i trwałość. Technika TLC to natomiast wariant ekonomiczny. Jedna komórka może przechowywać aż 3 bity informacji. Dzięki temu problem ograniczonego miejsca w module nie jest szczególnie dotkliwy. Jednakże rozwiązanie jest mało wydajne i mniej trwałe od MLC i SLC." Edytowane 22 Września 2018 przez Surchon Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Dlatego tutaj zdam się na Ciebie - siedzisz w tym, jesteś na bieżąco i wiesz co lepsze, czy ten Samsung EVO, czy znajdzie się coś lepszego w takich pieniądzach. Tak jak mówiłem, dla mnie ważne jest, aby ten dysk wytrzymał mi te 5 lat. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Cytat które będą dla mnie odpowiedniejsze i które powinienem wybrać 970 EVO ci wystarczy. Cytat aby ten dysk wytrzymał mi te 5 lat Wytrzyma 5 lat pracy non-stop ? Edytowane 22 Września 2018 przez FxJ 1 Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 10 minut temu, FxJ napisał: 970 EVO ci wystarczy. Wytrzyma 5 lat pracy non-stop ? Ok, w takim razie zamawiam MSI GS65 i ten 970 EVO z montażem ? Mam nadzieję, że zakup będzie udany i nie będę musiał odsyłać laptopa. Rozumiem, że za undervolting wziąć się od razu po rozpakowaniu laptopa? Mam nadzieję, że nic nie popsuję :X Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Najlepiej przed graniem, wpierw zobacz czy są aktualizacje bios/firmware/Windows Update i sterowników. Cytuj
Surchon Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Ok, jak laptopa zakupię to będziemy się martwić. Na razie złożyłem zamówienie. Pierwsze co to według Twojej instrukcji sprawdzę aktualizacje. W sumie to muszę poczytać o aktualizacji BIOSu, bo nigdy tego nie robiłem. ? Cytuj
Surchon Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 Szczerze powiem, że przejrzałem sporo tych podkładek i nie bardzo wiem na co się zdecydować - pewnie przez to, że nie wiem na co zwrócić uwagę i jestem cholernie wybredny... Mam kilka pytań: 1) Jaki zakres prędkości obrotowych wentylatorów będzie najlepszy? Są np. 600-800, 600-1000, a są nawet do 2000 obrotów. 2) Otwory wentylacyjne w laptopie będą tylko w jego górnej części. Lepsza będzie podstawka z wentylacją na całej wielkości laptopa, czy wystarczy pod tą część? 3) Lepszy będzie jeden wentylator czy więcej? (2/3/4/6?) 4) Jeśli podkładki będę używał również na łóżku to co powinna mieć? Wystarczy jakaś szersza podpórka w tylnej części, czy może jeszcze jakieś osłony na wentylatory? 5) Ogólnie na co zwrócić uwagę. Dzięki ? Cytuj
Surchon Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) I aby nie było, przeglądałem różne testy, ale takich podkładek, które mógłbym mieć w łóżku jest bardzo mało. Ciekawa prezentuje się podkładka Cooler Master NotePal U3, ale wydaje się ona stosunkowo duża w porównaniu do wielkości MSI GS65. Tak wiem - jest jeszcze mniejsza wersja - Cooler Master Notepal U2 Plus i nad nią się poważnie zastanawiam. Pytanie czy sobie poradzi ze schłodzeniem laptopa. Najlepsza wydawałaby się podkładka chłodząca Cooler Master MASTERNOTEPAL Maker - ale jest ona już nigdzie niedostępna... A wersje PRO lub zwykła nie mają tej plastikowej osłony od spodu - co może być przeszkodą przy używaniu jej na łóżku. Edytowane 24 Września 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 Do łóżka to się stosuje najlepiej takie lub całkiem płaskie lub książkę. Cytuj
Surchon Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 Czyli ogólnie te cooler mastery, które zaproponowałem odpadają? Cytuj
Surchon Opublikowano 25 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2018 A jeszcze się tak zastanawiałem - gdyby chcieć samemu zrobić taką podkładkę? Widziałem jak ktoś dorabiał sobie wentylatory do podkładki. Gostek miał tam 2 wentylatory, adapter z 5V na 12V i podpinał to pod USB 3.0, bo tam podobno większe natężenie jest. Co do takiego zestawu - co tam jest dokładnie potrzebne i jakie to są koszty? Podobno jest to lepsze rozwiązanie na dłuższą metę, bo można wybrać cichsze, wydajniejsze i odpowiednie rozmiarowo wentylatory. Co sądzisz o takim rozwiązaniu? Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2018 Cytat Gostek miał tam 2 wentylatory, adapter z 5V na 12V i podpinał to pod USB 3.0 Lepiej kupić ładowarkę z USB 3.0 taką jak do smartfona. Cytat co tam jest dokładnie potrzebne i jakie to są koszty? Zależy z czego ją zrobisz, patrz DIY na youtube. https://www.morele.net/komputery/chlodzenie-komputerowe/wentylatory-komputerowe-60/,,,,,656.915.1963,,p,0,,,,20058O120:/1/ Cytuj
Surchon Opublikowano 25 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2018 1 godzinę temu, FxJ napisał: Lepiej kupić ładowarkę z USB 3.0 taką jak do smartfona. Jakie będą plusy takiego rozwiązania? Zwykłe USB z laptopa nie da rady zasilić 2 wentylatorków? Szczerze powiem, że wygodniejszym rozwiązaniem byłoby podłączanie podkładki bezpośrednio pod laptopa - mniej kabli. Być może na biurku nie ma to znaczenia, ale w łóżku już tak. 1 godzinę temu, FxJ napisał: Zależy z czego ją zrobisz, patrz DIY na youtube. Na pewno nie zrobie jej z tektury ? Myślałem o dwóch arkuszach nawiercanej aluminiowej blachy, zrobić je pod odpowiednim kątem lub z regulacją - tutaj już coś bym wymyślił. Gorzej mają się sprawy czysto elektroniczne. Mówisz, że lepiej kupić ładowarkę czy tam zasilacz i z niej zasilić wentylatory? Z usb nie da rady tego zasilić? Widziałem na internecie jak gościu zmieniał właśnie wentylatory w podkładce i zastosował dwa CHYBA takie wentylatory, przetwornice z 5V na 12V i zasilił to z kabla USB 3.0. Jak to dokładniej wygląda? Ja niestety się na tym nie wyznaję... Masz jakiś konkretny poradnik na myśli? Niestety ja nic normalnego nie znalazłem - w 99% przypadków jest to poradnik klejenia kartonu i połączenia dwóch kabli... Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 Cytat Jakie będą plusy takiego rozwiązania? Nie rozwalisz portu w laptopie ? Cytat Być może na biurku nie ma to znaczenia, ale w łóżku już tak. Na łóżku raczej nie będziesz grać pod kołderką bo szybko zrobi ci się zbyt gorąco. Cytat Mówisz, że lepiej kupić ładowarkę czy tam zasilacz i z niej zasilić wentylatory? Qoltec Ładowarka Sieciowa 2,24A 12W Qoltec Ładowarka Sieciowa 2.4A 12W + microUSB Qoltec Ładowarka Sieciowa 2.4A 12W + USB-C Ja mówię o takiej ze złączem USB do którego podepniesz a w razie potrzeby też bezpośrednio do laptopa. Cytat Masz jakiś konkretny poradnik na myśli? Nie bo można to zrobić na kilka sposobów tu bardziej elektroda. Cytat zastosował dwa CHYBA takie wentylatory To już przesada lepiej kupić BQ. Cytuj
Surchon Opublikowano 26 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 4 godziny temu, FxJ napisał: Nie rozwalisz portu w laptopie ? Taki argument już do mnie przemawia ? 4 godziny temu, FxJ napisał: Na łóżku raczej nie będziesz grać pod kołderką bo szybko zrobi ci się zbyt gorąco. Miałem na myśli to, że na łóżku lepiej mieć mniej kabli (taki od podkładki do laptopa będzie krótki i nie będzie przeszkadzał). Taki dodatkowy kabel może być uciążliwy. 4 godziny temu, FxJ napisał: Qoltec Ładowarka Sieciowa 2,24A 12W Qoltec Ładowarka Sieciowa 2.4A 12W + microUSB Qoltec Ładowarka Sieciowa 2.4A 12W + USB-C Ja mówię o takiej ze złączem USB do którego podepniesz a w razie potrzeby też bezpośrednio do laptopa. To po prostu źle Cię zrozumiałem. Takie rozwiązanie jak najbardziej wchodzi w grę ? 4 godziny temu, FxJ napisał: Nie bo można to zrobić na kilka sposobów tu bardziej elektroda. Możesz podzielić się jakimś linkiem? Szperałem trochę, ale po prostu nie wiem pod jakimi hasłami tego szukać, aby wyskoczyło coś konkretnego... 4 godziny temu, FxJ napisał: To już przesada lepiej kupić BQ. Widziałem to u na filmiku jakiegoś Anglika (chyba) - a jak to mówią, kto bogatemu zabroni? ? Jak go stać to niech sobie nawet złote montuje. Podsumowując - jeśli będę robił podkładkę samemu, to zasilanie zrobię w ten sposób, który zaproponowałeś. Tak aby była możliwość zasilania z laptopa i gniazdka. Tylko co dalej? Proszę, podeślij mi jakieś linki do instrukcji/poradników - czegokolwiek. Niestety na nic takiego nie trafiłem - szukam pod złymi hasłami. Fajnie by też było, aby ten kabel (łączący laptopa/ładowarkę z podkładką) mógł być wymienny - do zasilania z laptopa przydałby się krótki, a do gniazdka długi. Dzięki za tak ogromną pomoc ? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 Cytat po prostu nie wiem pod jakimi hasłami tego szukać, aby wyskoczyło coś konkretnego... Laptop cooling pad DIY DIY portable laptop cooler DIY budget laptop cooler How to build laptop cooler Cool DIY Ways To Keep Your Laptop Cool Cytuj
Surchon Opublikowano 27 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Dzięki śliczne. Po pracy na spokojnie w domu obejrzę. A mówiłeś coś o elektodzie jeszcze, tam pod jakimi hasłami patrzeć? Czy też pod angielskimi? Znalazłem podkładkę, która byłaby fajna - ale tylko na amazonie dostępna. Ona by się do łóżka też nadała ;) Edytowane 27 Września 2018 przez FxJ Cytuj
Surchon Opublikowano 28 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2018 Witam. Wystąpiły komplikacje... Wcześniej (przed złożeniem zamówienia) pytałem czy montaż dysku SSD w tym konkretnym laptopie jest możliwy i otrzymałem twierdzącą odpowiedź. Po złożeniu zamówienia dostałem informacje, że idzie na linię montażową. Wczoraj dostałem telefon, że dzisiaj sprzęd zmontowany będę mógł odebrać w salonie, a parę godzin temu poinformowano mnie, że laptop w salonie jest dostępny (!!!) tyle, że bez zamontowanego dysku, gdyż było to zbyt trudne i ryzykowne zadanie - którego linia montażowa się nie podejmie... No to super - najpierw informacja, że zrobią, potem że jest już zrobione, a na końcu, że jednak się nie podejmą... Po mojej pierwszej myśli "SERIO KU**A?!" teraz nastała konsternacja... Nie wiem co zrobić. Mailowałem do MSI w sprawie gwarancji po montażu dysku - po poprawnie przeprowadzonym montażu gwarancji nie utracę. I teraz pytanie - macie jakieś rady? Co zrobić? Samemu trochę się boję rozbierać sprzęt za prawie 10 tysięcy... Cytuj
Grzegorz Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2018 A to ci profesjonalna linia montażowa! MSI GS65 ma gniazda na dyski i pamięci po drugiej stronie płyty głównej. Jak odkręcisz i zdejmiesz dolną część obudowy to właściwie masz dostęp tylko do chłodzenia i baterii, reszta jest pod klawiaturą z drugiej strony płyty głównej. Można pooglądać filmy na youtobe jak to zrobić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi