FxJ Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Cytat gdyż było to zbyt trudne i ryzykowne zadanie - którego linia montażowa się nie podejmie... Chyba nie mieli instrukcji serwisowej do tego modelu ?? Edytowane 28 Września 2018 przez FxJ Cytuj
Surchon Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Udało mi się wynegocjować montaż dysku... laptopa mam w rękach... Nie działa podświetlenie 5 klawiszy... ku**a... Cytuj
Surchon Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Jednak zaczęły świecić same z siebie ? Wkurzony poszedłem zjeść kolację - wracam, a tu świecą... mam 15 dni na testowanie laptopa - co sprawdzić? Jakie temperatury w spoczynku powinien mieć procesor? I jeszcze jedno pytanko. Mam stworzone 3 partycje - dwie są z dysku oryginalnie zamontowanego w laptopie. W jakim celu to jest tak rozwiązane? Mogę je bez problemu połączyć? Edytowane 29 Września 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Cytat Jakie temperatury w spoczynku powinien mieć procesor? Patrz na testy czy się z nimi pokrywają tych laptopów nie ma zbyt wiele osób. Cytat co sprawdzić? Wszystko pograj, odpal benchmarki ? http://www.userbenchmark.com - możesz podesłać. Cytat Nie działa podświetlenie 5 klawiszy Aktualizuj oprogramowanie MSI Cytat W jakim celu to jest tak rozwiązane? Daj zrzut z "zarządzania dyskami". Cytuj
Surchon Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) 30 minut temu, FxJ napisał: Patrz na testy czy się z nimi pokrywają tych laptopów nie ma zbyt wiele osób. Ok, później sprawdzę. 30 minut temu, FxJ napisał: Wszystko pograj, odpal benchmarki ? http://www.userbenchmark.com - możesz podesłać. Też zrobię jutro i podeślę. Na razie na szybko pobrałem World of Tanks i grało się fajnie, wentylatory nie hałasowały jakoś znacznie (a na razie bez podkładki i undervoltingu) i wydaje mi się, że throttlingu nie było - klatki się utrzymywały cały czas. Jedynie co to spód strasznie gorący ? Ściągnąłem HWiNFO i przy pobieraniu i instalacji GTA V (a co tam - pochwale się ponad 50MB/s :P) w pewnym momencie wyskoczyła informacja o throttlingu (czerwone yes), ale co dziwne zegary cały czas trzymały 3,9Ghz. Temperaturę momentalnie zbiłem włączając cooler boost - ale to już jak startujący samolot. 30 minut temu, FxJ napisał: Daj zrzut z "zarządzania dyskami". Zrzut wstawiam w linku, ponieważ ogranicza mnie waga pliku. 30 minut temu, FxJ napisał: Wszystko pograj, odpal benchmarki ? http://www.userbenchmark.com - możesz podesłać. Zrobił się w międzyczasie kiedy pisałem tego posta, na innej karcie odpalony był film, a w tle kilka programów - od steama po centrum MSI. Nie wiem czy to miało jakiś znaczący wpływ - jeśli tak to test ponowię.Tutaj link do testu. Zastanawiam się tylko, dlaczego w teście laptop leciał na integrze, a nie 1070? @EDIT: Przeczytałem na tej stronce, wymusiłem pracę 1070Max-Q i oto wyniki: Jak je oceniasz? Złe czy jeszcze gorsze? Zastanawia mnie ten dysk Samsung EVO - co tak słabo wypadł? Edytowane 29 Września 2018 przez Surchon Cytuj
Surchon Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Z tego co sprawdziłem mam dostępną nowszą wersję biosu. Podpowiecie mi jak go zaktualizować i nic nie zepsuć? :X Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Cytat Podpowiecie mi jak go zaktualizować i nic nie zepsuć? To się dzieje automatycznie, jedyne co to jak się wgra to wejdź wgraj domyślne, zresetuj i ustaw na czysto (od nowa ustawienia). Cytat Mam stworzone 3 partycje - dwie są z dysku oryginalnie zamontowanego w laptopie. W jakim celu to jest tak rozwiązane? 1. Systemowa 2. Windows 3. Partycja MSI do odzyskiwania - pewnie oprogramowanie 4. Dane 3. Partycja do odzyskiwania systemu Na razie zostaw, jak miną ci 14 dni to wtedy sformatuj i na czysto wgraj. https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/970evo/ Wgraj oprogramowanie od Samsunga. Cytuj
Surchon Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 2 godziny temu, FxJ napisał: To się dzieje automatycznie, jedyne co to jak się wgra to wejdź wgraj domyślne, zresetuj i ustaw na czysto (od nowa ustawienia). Ok, ale według instrukcji to muszę coś w BIOSie grzebać - tak na szybko przejrzałem i tak zrozumiałem. BIOS pobrałem z TEJ stronki. Jest jakaś inna możliwość? Ja jakoś nie czuję się na tyle pewnie, aby w BIOSie grzebać ? 2 godziny temu, FxJ napisał: 1. Systemowa 2. Windows 3. Partycja MSI do odzyskiwania - pewnie oprogramowanie 4. Dane 3. Partycja do odzyskiwania systemu A odnośnie partycji - dałoby się zrobić tak, abym miał 3 partycje - 1 na system (tutaj Windows (C:)), drugą (tutaj DATA (E:)) na pliki, gry, programy i inne, a trzecią stworzyć na najważniejsze dane - tak aby pliki zapisywały się na dwóch dyskach (wziąć np 100GB z dysku oryginalnego i 100GB z 970EVO i abym miał 100GB wspólnej przestrzeni). Nazywa się to chyba RAID? Niewiele o tym wiem, a jeszcze się w to nie zagłębiałem. 3 godziny temu, FxJ napisał: https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/970evo/ Wgraj oprogramowanie od Samsunga. To oprogramowanie, które masz na myśli to: NVMe Driver i Magician Software? Wgrać je można już teraz bez problemu? Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 W pliku PDF jak go pobierzesz masz instrukcje, tutaj można wprost z biosu wgrać. Cytat Nazywa się to chyba RAID? RAID to łączenie obu dysków (łączy się w biosie RAID-owo). Cytat A odnośnie partycji - dałoby się zrobić tak, abym miał 3 partycje Może i by się dało ale znacznie to trudniejsze niż na czysto sformatować. Cytat Driver Driver to sterownik. Cytuj
Surchon Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) 2 godziny temu, FxJ napisał: Cytat Nazywa się to chyba RAID? RAID to łączenie obu dysków (łączy się w biosie RAID-owo). Cytat A odnośnie partycji - dałoby się zrobić tak, abym miał 3 partycje Może i by się dało ale znacznie to trudniejsze niż na czysto sformatować. Rozumiem - ale chodziło mi o to, czy mogę połączyć tylko określoną część tych dysków. Nie wiem jak to fachowo określić. Chciałbym to zrobić tak, aby mieć partycje na system, partycję na gry oraz mniej ważne pliki i partycję, która by była na bardzo ważne dla mnie dane. Chciałbym to zrobić w ten sposób, aby te dane zapisywały się na dwóch dyskach i gdy coś się z jednym stanie, to dane będą na drugim. (100GB z jednego dysku+ 100GB z drugiego dysku i razem miałbym 100GB miejsca, pliki zapisywałyby się podwójnie). 2 godziny temu, FxJ napisał: Driver to sterownik. Dzięki. W takim razie jutro po pracy go wgram i ponowię test w celu sprawdzenia czy wyniki uległy zmianie. 2 godziny temu, FxJ napisał: W pliku PDF jak go pobierzesz masz instrukcje, tutaj można wprost z biosu wgrać. A nie da rady bez grzebania w BIOSie? Jakimś programem czy cuś? Jeszcze raz dzięki śliczne za pomoc. Teraz wiem jak mało jeszcze wiem ? Edytowane 30 Września 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 RAID łączy dysk ale możesz podzielić zawsze dysk na partycje, dla ciebie lepiej postaw system na jednym ma na drugim resztę. W biosie masz moduł który robi aktualizacje. Cytuj
Surchon Opublikowano 30 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 5 minut temu, FxJ napisał: RAID łączy dysk ale możesz podzielić zawsze dysk na partycje, dla ciebie lepiej postaw system na jednym ma na drugim resztę. Rozumiem. Czyli takie dane po prostu mam zgrywać na dysk zewnętrzny i w ten sposób to zabezpieczać? 6 minut temu, FxJ napisał: W biosie masz moduł który robi aktualizacje. Ok, czyli po prostu zrobić to wszystko według tej instrukcji z PDFu. Może nic nie zepsuję. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Cytat Samsung PM961 NVMe PCIe M.2 256GB Samsung 970 Evo NVMe PCIe M.2 500GB Może tak masz dwa dyski o różnej pojemności więc nie ma sensu robić RAID-a. Tak. wg. instrukcji. Cytuj
Surchon Opublikowano 1 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 14 godzin temu, FxJ napisał: Może tak masz dwa dyski o różnej pojemności więc nie ma sensu robić RAID-a. No i tu kłania się moja niewiedza. Myślałem, że można "wydzielić" część jednego i drugiego dysku i stworzyć tam RAID1. Teraz dopiero doczytałem, że tak się nie da. Chcę abyś mnie dobrze zrozumiał - chciałem mieć partycję 100GB stworzoną w macierzy RAID1 na ważne dla mnie dokumenty - tak, że gdy jeden dysk się wysypie to dane miałbym na drugim. W tym momencie chyba muszę po prostu te pliki kopiować i zapisywać na dwóch dyskach. Cytuj
Surchon Opublikowano 1 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 Chociaż w sumie doczytałem, że CHYBA się da. Z tego co wyczytałem na wiki to nazywa się to Matrix RAID: Cytat Matrix RAID Polega na połączeniu ze sobą dwóch dysków fizycznych tak, aby część dysku działała jak RAID 0 (striping), a inna część jak RAID 1 (mirroring). Sprowadza się to do tworzenia układów RAID na poziomie logicznych partycji dyskowych, niezależnie dla każdej z partycji. Przykładem implementacji może być macierz HP EVA oferująca m.in. RAID 1 i RAID 5 na tych samych dyskach fizycznych jednocześnie. Korzyści wynikają z połączenia zalet poszczególnych trybów RAID: ważne pliki, takie jak dokumenty czy inne informacje, których odtworzenie w razie awarii byłoby zbyt kosztowne, czasochłonne lub wręcz niemożliwe, mogą być duplikowane na obu dyskach (np. katalogi /home, /var w Linuksie czy C:\Documents and Settings w Windowsie); mniej istotne dane, na których często wykonywane są operacje dyskowe, pliki i biblioteki systemu operacyjnego (np. /usr, C:\WINDOWS), pliki wykonywalne bądź biblioteki zainstalowanych aplikacji (np. /usr, C:\Program Files), pliki/partycje wymiany, mogą być wykonywane ze zwiększoną szybkością. Wady: częściowy spadek pojemności (część mirrorowana); część danych jest podatna na awarię (część w stripingu). Przykład Dwa identyczne dyski 10 GB zostały połączone w Matrix RAID. Utworzono na nich dwie partycje – każda zajmuje połowę każdego dysku. Pierwsza polega na dzieleniu danych (striping) więc ma pojemność 10 GB, druga polega na duplikowaniu (mirroring) ma więc 5 GB. Pierwsza z nich charakteryzuje się teoretycznie dwukrotną prędkością wykonywania na niej operacji zarówno przy odczycie, jak i zapisie danych. Druga zaś gwarantuje bezpieczeństwo danych w razie awarii jednego z dysków, podwójną prędkość odczytu oraz pojedynczą prędkość zapisu. To ja bym chciał to zrobić w ten sposób, z tym że: Dwa różne dyski połączyć w Matrix RAID i utworzyć na nich trzy partycje. Jedna zajmuje około 120GB i jest to partycja systemowa, druga ma około 100GB i działa jak RAID 1 (mirroring), a trzecia partycja jako reszta na normalne pliki. Jest taka możliwość czy źle rozumuję przeczytane informacje? Cytuj
Surchon Opublikowano 1 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 Jeszcze jedna wiadomość - udało mi się uaktualnić BIOS. Wersja się zgadza, ale data systemu bios w informacjach systemowych(27.08.2018) jest różna od daty wydania na stronie producenta(12.09.2018). Czy jest to jakiś problem, czy po prostu w informacjach jest data stworzenia biosu, a na stronie informacja kiedy został udostępniony? I jeszcze jedno pytanie co do formata, o którym wcześniej pisałeś. Jest to konieczne? Jeśli tak to wystarczy zrobić to za pomocą MSI Recovery czy w inny sposób? Cytuj
Surchon Opublikowano 1 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) A po aktualizacji BIOSu wziąłem się za sterownik od dysku (użyłem opcji napraw). Wynik jest następujący: WYNIK. Na pewno jest lepiej.Można coś z tym jeszcze zrobić czy już jest ok? Od czego jest to oprogramowanie Magican Software? Może je też zainstaluję? @EDIT: Przepraszam za tyle postów pod postem, ale mam trochę czasu i robię wszystko po kolei. Brakuje trochę opcji edycji postu :X Edytowane 1 Października 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 Cytat W tym momencie chyba muszę po prostu te pliki kopiować i zapisywać na dwóch dyskach. Poszukaj jakiegoś softu do synchronizacji plików, ja np. używam DropBoxa dla bardzo ważnych danych. Cytat Może je też zainstaluję? A na co czekasz ?? Cytuj
Surchon Opublikowano 2 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 18 godzin temu, FxJ napisał: A na co czekasz ?? Teraz już na nic ? Pobrałem i zrobiłem optymalizację - oto wyniki po optymalizacji z aplikacji: WYNIKI A oto wyniki po optymalizacji z userbenchmark: WYNIKI Nic nie uległo zmianie - ale i tak chyba nie jest źle nie? Da się coś z tym zrobić czy to tak zostawić? Dla mnie to i tak jest szybko, bo w końcu laptop nie uruchamia mi się 5 minut ? 18 godzin temu, FxJ napisał: Poszukaj jakiegoś softu do synchronizacji plików, ja np. używam DropBoxa dla bardzo ważnych danych. Muszę się za czymś rozejrzeć. W sumie mam możliwość do routera podpiąć dysk twardy. Zastanawiałem się czy dałoby się zsynchronizować dane z tym dyskiem - aby dane po zapisaniu na określonej partycji automatycznie były przesyłane również na ten dysk. Da się to jakoś zrobić? Muszę jakoś głębiej poszperać i dowiedzieć się jak ten dysk ustawić przy routerze i czy da się to zsynchronizować. Jak myślisz? Tak podsumowując. Zaktualizowałem BIOS, Windowsa, Dragon Center i SteelSeries. Pobrałem i zaktualizowałem sterowniki, do dysku SSD Samsung EVO 970, ponadto ściągnąłem dodatkowe oprogramowanie do ów dysku. Co jeszcze mam zrobić z czynności oczywistych bądź mniej po kupnie laptopa? Rozumiem, że czeka mnie jeszcze undervolting i ten nieszczęsny format. Przyznam szczerze, że na poprzednim laptopie (lenovo y580) zawsze robiłem to z poziomu aplikacji recovery. Czy przy takim formacie będę miał możliwość ustawień partycji etc? Czy muszę robić formata w inny tradycyjny sposób? Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 Dać się da ale wymaga jakiegoś sprzętu np. "raspberry pi" który to zrobi. Cytat Przyznam szczerze, że na poprzednim laptopie (lenovo y580) zawsze robiłem to z poziomu aplikacji recovery Pobierz i rób na czysto z pendriva po co pobierać później aktualizacje. Cytat Czy przy takim formacie będę miał możliwość ustawień partycji etc? Tak. Cytat Czy muszę robić formata w inny tradycyjny sposób? To najlepsza opcja i wgranie od razu najnowszych sterowników ze strony. https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html Możesz jeszcze pobrać by aktualizował. Cytuj
Surchon Opublikowano 2 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 1 godzinę temu, FxJ napisał: Dać się da ale wymaga jakiegoś sprzętu np. "raspberry pi" który to zrobi. To już trzeba samemu coś programować tak? To w moim przypadku odpada :C 1 godzinę temu, FxJ napisał: Pobierz i rób na czysto z pendriva po co pobierać później aktualizacje. Zawsze się czegoś nowego nauczę hehe. Jeszcze nie miałem okazji ? 1 godzinę temu, FxJ napisał: To najlepsza opcja i wgranie od razu najnowszych sterowników ze strony. Sterowniki się same nie zaktualizują i trzeba to robić ręcznie? Po takim formacie całe oprogramowanie od MSI również zniknie. Aplikacje dragon center czy tam steelseries to nie problem. Sam mogę zainstalować - ale co np. z partycją recovery? Cytuj
Surchon Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Do instalacji systemu z pendriva podchodzę trochę sceptycznie, bo nigdy tego nie robiłem - zawsze korzystałem z partycji recovery. Na dodatek czytałem jeszcze coś o instalacji UEFI (mnie to chyba dotyczy), nie wiem co będzie z tą partycją recovery. Tak z innej beczki - dzisiaj poświęciłem chwilę na sprawdzenie temperatur i ewentualnego throttlingu na procesorze. Testowałem to w grze World Of Tanks. Ustawienia ultra, średnie fpsy ~100. Testy wykonywałem z uruchomionym programem HWiNFO64. Pierwszy test wykonałem z ustawieniami wentylatorów automatycznymi i włączonym trybem sport (jest jeszcze turbo gdzie można podkręcić trochę taktowania) - po teście zerknąłem co pokaże HWiNFO. Zaobserwowałem, że wystąpił thermal throttling - zegary zostały zrzucone najniżej do 3,5Ghz i przypuszczam, że wystąpiło to tylko chwilowo, gdyż spadków wydajności w grze nie zauważyłem. Drugi test wykonałem przy włączonej opcji cooler boost - czyli wentylatory chodziły na full. Thermal throttlingu nie zaobserwowałem. Testy w jakiejś bardziej wymagającej grze wykonam niedługo. Na razie myślałem o tym undervoltingu - po wykonaniu formata będę go musiał robić ponownie czy to nie ma wpływu? Czytałem TEN poradnik. Skorzystam z programu Intel Extreme Tuning Utility (XTU). Rozumiem, że mam ustawić 10mV mniej i wykonać godzinny stress test w XTU, jeśli wszystko będzie ok to kolejne 10mV mniej i znowu test? Czy powinienem robić testy w innym programie? Masz może jakieś rady? EDIT: Na trybie turbo z podkręconym zegarem dochodzi do max 4Ghz. Nie zwróciłem uwagi na to wcześniej, ale teraz na wszystkich rdzeniach: Power Limit Exceeded: YES Edytowane 3 Października 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2018 Cytat ale co np. z partycją recovery? A po co jak w każdej chwili wgrywasz na pendriva najnowszą i instalujesz na czysto tylko dogrywasz najnowsze sterowniki i oprogramowanie ze strony. Cytat Sterowniki się same nie zaktualizują i trzeba to robić ręcznie? Windows Update czasem wyszukuje ale zazwyczaj nie najnowsze. Cytuj
Surchon Opublikowano 5 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 Dnia 4.10.2018 o 13:05, FxJ napisał: A po co jak w każdej chwili wgrywasz na pendriva najnowszą i instalujesz na czysto tylko dogrywasz najnowsze sterowniki i oprogramowanie ze strony. Z jednej strony tak. Ale czy przez to nie utracę gwarancji? Jednak jak mi się kiedyś system wysypie i nie będę miał możliwości wgrać nowego na pendriva (chociażby będę na wyjeździe) to taka partycja recovery może być przydatna. Na dodatek nie widzę nigdzie kodu do windowsa - pewnie będzie gdzieś w systemie czy "wgrany" w płytę główną? Mogę jakoś tą partycję zachować, aby po zrobieniu formata z pendriva jakoś ją przywrócić? I jak z tym undervoltingiem? Zrobić to tak jak napisałem, czy jeszcze coś po drodze powinienem zrobić? Cytuj
Surchon Opublikowano 5 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Dodatkowo teraz jeszcze ma jakieś problemy... Natury nie wiem jakiej, coś mu się dzieje. Chciałem sobie dzisiaj trochę odpocząć, pograć. Uruchamiam WoTa i co jakiś czas ma problem i się zacina, przy próbie zrzucenia na pulpit czy nawet wyświetlenia informacji pod tabem. Myślałem, że to problem gry - z nią jest wyjątkowo dużo problemów... Próbowałem po raz pierwszy uruchomić GTA V - po odpaleniu gry i wejściu do ustawień kursor myszki chodzi tak jakby się trochę przycinał, włączyłem test wydajności i po paru przejściach (FPS +/-100, raczej na plus) po prostu się zacina i wywala błąd, że gra przestała działać i wysyła raport o błędach. Raz występuje to wcześniej, raz później. Nie wiem co się dzieje... Uruchomiłem HWiNFO i przy pierwszej grze procesor był pod większym obciążeniem, następował throttling. Minimalna wartość taktowania to 3,6Ghz. Ale przy GTAV temperatury procesora nie przekraczają nawet 70 stopni... Dodam, że co dziwne przy pierwszym uruchomieniu GTA V dostałem komunikat, że procesor nie spełnia minimalnych wymagań odnośnie taktowania procesora. Szczerze powiem, że nic z tego nie rozumiem. Oto wynik z userbenchmark. Dodam też, że teraz zaktualizowałem z TEJ aplikacji. Sterowniki aktualne, system też. Edytowane 5 Października 2018 przez Surchon Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 Cytat Ale czy przez to nie utracę gwarancji? Nie masz gwarancji na Windowsa przecież. Cytat nie będę miał możliwości wgrać nowego na pendriva W hotelu/.pensjonacie poprosisz by ci wgrali ? Cytat "wgrany" w płytę główną Dokładnie tak. Cytat Zrobić to tak jak napisałem, czy jeszcze coś po drodze powinienem zrobić? Wpisz na YT a wyskoczy ci kilkanaście filmików. Cytat Szczerze powiem, że nic z tego nie rozumiem. Wpisz w google może coś znajdziesz. Cytuj
Surchon Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 23 godziny temu, FxJ napisał: Nie masz gwarancji na Windowsa przecież. Niby tak, ale to jest jakaś ingerencja w system - wolałem się upewnić ? 23 godziny temu, FxJ napisał: Cytat "wgrany" w płytę główną Dokładnie tak. Czyli przy formacie nie będzie prosił mnie o klucz produktu? Dobrze wiedzieć. 23 godziny temu, FxJ napisał: Wpisz w google może coś znajdziesz. Właśnie jedyne co to informacje o aktualizacji sterowników, nic konkretnego nie znalazłem. Uruchomiłem ponownie laptopa i wszystko poszło bez problemu, aktualizacji system nie robił. Nie wiem jaki był problem. Ogólnie występuje trochę problemów, których nie rozumiem. Na przykład z ładowaniem baterii - wcześniej za każdym razem ładowało do 100%, teraz mam 93% i widoczny jest komunikat "podłączony, nie ładuje". Szukałem informacji w systemie, panelu sterowania, w googlach (jedyne co to znalazłem info, że bateria do wymiany...) i na nic pomocnego nie trafiłem. Gdzie mogę znaleźć jakieś ustawienie tego, czy coś się psuje? Na dodatek dziwna sprawa - w pewnym momencie rozłączyło mi wifi i widoczne było to w sten sposób, jakby była możliwość połączenia tylko przez kabel ethernet. Po próbie rozwiązania problemów informacja, że kabel jest niepodłączony - nic o połączeniach wifi (SCREEN). A tutaj właściwości sieci: (SCREEN). Wkurzyłem się, restart laptopa nie pomógł i podłączyłem internet na kablu - z automatu się wszystko naprawiło, a właściwości sieci się prezentują tak: (SCREEN). Proszę o pomoc co tutaj się dzieje, gdyż nie minęło 15 dni od zakupu laptopa, a nie wiem co się dzieje - czy są to problemy ze sterownikami, sprzętem czy czymś innym. Niestety nie mam tyle czasu, aby samemu do tego dojść - gdyż w razie czego chciałbym zdążyć przed tymi 15 dniami. EDIT: Laptopa odłączyłem od zasilacza, bateria zeszła do około 85% i po podłączeniu zasilacza zaczęła się ładować. Na razie mam informację, że pozostało 21min do pełnego naładowania. Zobaczymy co się pokaże po tym czasie. Dzięki z góry za pomoc. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Cytat Czyli przy formacie nie będzie prosił mnie o klucz produktu? Nie. Cytat Gdzie mogę znaleźć jakieś ustawienie tego W biosie - ograniczenie ładowania baterii - coś takiego. Cytat MSI Driver Installation Sequence 01 - Chipset (Intel) 02 - IRST (Intel Rapid Storage Technology) 03 - Intel Graphics (iGPU - integrated Intel GPU) 04 - NVidia Graphics (dGPU - discrete NVidia GPU) 05 - Audio (always install Realtek HD audio driver first, optional Nahimic effects software second) 06 - LAN (make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 07 - Card Reader (Realtek) 08 - WLAN (wireless LAN - make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 09 - BT (Bluetooth - make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 10 - Touchpad (Synaptics) 11 - ME (Intel Management Engine) 12 - Radio Switch (Windows 8.x and 10 only) Cytat BIOS Driver Firmware Manual Utility ⏪ Pytanie co pominąłeś podczas instalacji ? ? Cytuj
Surchon Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 43 minuty temu, FxJ napisał: Nie. Skoro nie będzie prosił to dobrze, ale też sobie go odczytam, dzięki. 43 minuty temu, FxJ napisał: W biosie - ograniczenie ładowania baterii - coś takiego. Wejdę, popatrzę i może coś znajdę. Niemniej jednak teraz (po tym jak odłączyłem go od prądu, trochę rozładowałem i podłączyłem) ładuje się cały czas - 96% baterii i "(podłączony, ładuje)". Dziwne, bo się samo z siebie zmieniło? 44 minuty temu, FxJ napisał: Pytanie co pominąłeś podczas instalacji ? ? Szczerze powiem, że chyba nic. BIOS'a uaktualniłem, resztę tak samo - za pomocą TEJ stronki, do której dostałem od Ciebie linka i jest aktualne SCREEN. Windows update aktualizował sterowniki do karty sieciowej i teraz pokazuje brak aktualizacji. Oprogramowanie do dysku zainstalowane, nawet dragon center i steelseries są aktualne... Jak na moją wiedzę wydaje mi się, że wszystko jest. Czy coś pominąłem? Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Surchon napisał: Szczerze powiem, że chyba nic. Ze strony MSI na pewno wszystko z utilities ? ? Edytowane 6 Października 2018 przez FxJ Cytuj
Surchon Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) 26 minut temu, FxJ napisał: Ze strony MIS na pewno wszystko z utilities ? ? Nie miałem chyba tylko "TriDef VR". Jeszcze raz przeleciałem wszystko ponownie. Teraz bateria się naładowała do pełna. "W pełni naładowana (100%)". I teraz ma jakiś problem przy uruchomieniu Geforce Experience: SCREEN Edytowane 6 Października 2018 przez Surchon Cytuj
Surchon Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 Ze względu na brak czasu wszystko się opóźnia - ale cóż zrobić. Poinstalowałem jeszcze raz najnowsze sterowniki, wpadła jakaś aktualizacja windowsa i problemy zniknęły. Teraz będę brał się za undervolting. Przed przystąpieniem do tego wykonałem test programem Intel Burn Test. Niestety logów z HWiNFO nie zapisałem więc pokażę w postaci screena: KLIK, a że w tle był odpalony program Intel XTU (zapomniałem wyłączyć...) to i z niego mogę pokazać zdjęcie - widać, że prawie cały czas rdzenie pracowały na max 2,9Ghz i tylko momentami na 3,9Ghz. SCREEN. Nie wiem czy jest to do czegoś potrzebne, czy można coś z tego wywnioskować? Wieczorem będę obniżał napięcia w programie XTU intelowskim i mam małe pytanko, gdyż nie udało mi się tego znaleźć lub po prostu nie zrozumiałem tłumacząc z angielskiego. Mam jednocześnie obniżać napięcia rdzeni i pamięci podręcznej, czy najpierw jedne i dopiero potem drugie?? Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 Cytat ma jakiś problem przy uruchomieniu Geforce Experience Zrób czysta instalację - zaznacz że ma zainstalować na czysto (zresetować wszystko). Cytat Nie wiem czy jest to do czegoś potrzebne, czy można coś z tego wywnioskować? Że jest ok i się za bardzo nie przegrzewa. Cytuj
Surchon Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, FxJ napisał: Zrób czysta instalację - zaznacz że ma zainstalować na czysto (zresetować wszystko). Wykonałem instalację na czysto według wskazań - niestety dalej ten sam błąd. 1 godzinę temu, FxJ napisał: Że jest ok i się za bardzo nie przegrzewa. Rozumiem, dzięki wielkie za wyjaśnienie. Zobaczymy jak będzie po undervoltingu - jeśli uda mi się go dokonać. Trochę poczytałem jak to robić, trochę pooglądałem - ale na to pytanie, które zadałem w poście wcześniej nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w języku Polskim (przez co też tak Cię gnębię pytaniami, za co przepraszam). A z pewnych powodów z języka angielskiego jestem tępy i dopiero się go uczę - nie jestem w stanie zrozumieć wszystkich informacji, które autorzy chcą przekazać. PS: Jedyne co znalazłem, to aby zmieniać core voltage offset, a program sam pociągnie cashe voltage offset. PPS: Podczas stress testu w XTU pokazuje mi informację "Power limit throttling: Yes". Zobaczymy czy zmieni się to po undervoltingu, a jeśli nie to czy będzie się dało coś z tym zrobić. Edytowane 10 Października 2018 przez Surchon Cytuj
Surchon Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) Jestem po godzinnej zabawie z undervoltingiem. Na razie stabilnie stoi na -0,1V. Nic złego się nie dzieje podczas stress testu XTU, to samo podczas benchmarkingu w XTU. Odpaliłem na 15 minut intel burn test i też nic niepokojącego się nie działo. Thermal throttling dalej występuje, ale HWiNFO pokazuje najmniejsze taktowanie na poziomie 3,2GHz - więc mamy spory progres. Jutro dalej będę kontynuował undervolting - dzisiaj już odpuszczam, bo o 5 trzeba wstać do pracy. Teraz znowu bateria ma 90% naładowania i informacja "Podłączony, nie ładuje". Będę musiał się tym zająć ? Edytowane 10 Października 2018 przez Surchon Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi