Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1.prawie student, 20 lat

2.nie potrzebuję systemu

3.15,6”, waga nieistotna

4.HDD+SSD 240/256GB na M.2, jednakże przeczytałem tutaj, że lepiej samemu dokupić SSD, oraz nie jestem pewien, czy potrzebuję ten HDD

5.a]budżet to ok. 4000zł +-150zł, sam, bez akcesoria raczej zbędne, nie jestem przekonany do używanych, ale outletowe mogą być

5.b]zamierzam go używać ok. 4/5 lat. Mam w domu komputer, jednakże głownie będę korzystał z laptopa.

5.c]zakup planuję do końca września

6.liczę na to, że nie używając karty graficznej wytrzyma mi na baterii przez cały dzień wykładów oraz nie przepadam za wyglądem "gamingowym"

7.rozdzielczość 1920x1080, słyszałem, że okej są IPS matowe. Będę korzystał z wbudowanego ekranu.

8.będzie używany na uczelni i w domu

9.co do gier to mam średnie wymagania, ale ma to być laptop na kilka lat, więc nie wiem, czy nie będę chciał zagrać w coś lepszego

10.nic konkretnego

11.brak

12.brak, poprzednim moim laptopem był dell inspiron (jakiś bardzo słaby, nie pamiętam)

13.3 laptopy, które aktualnie obserwuję, najbardziej wizualnie odpowiada mi y530, ale ma już system. Rozglądałem się za i5-8300h, bo słyszałem, że jest lepszy od i7-7700HQ, a grafa raczej 1050ti, inne poza moim zasięgiem. Celuję również w 8GB, a drugą kość dokupię w przyszłości.

14.brak

Edytowane przez Anpino
Opublikowano
Cytat

SSD 240/256GB na M.2

Kingston KC1000  240GB na kościach MLC za 309zł

Cytat

nie jestem pewien, czy potrzebuję ten HDD

Producenci montują go fabrycznie, dlatego możesz dokupić dobry dysk SSD M.2.

Cytat

liczę na to, że nie używając karty graficznej wytrzyma mi na baterii przez cały dzień

Nie bez undervoltingu i ograniczenia wydajności taktowania procesora, dezaktywacji grafik i wyłączeniu podświetlenia klawiatury.

Cytat

najbardziej wizualnie odpowiada mi y530, ale ma już system

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti - 3799zł bez systemu

Za niebawem pojawi się też Y730-15 i do tego bym radził dopłacić.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD (w zestawie z Intel Optane w slocie M.2) - puki jest promocja na 3 letnią gwarancję to się opłaca mimo systemu ale tylko wersje z 16GB RAM polecam kupić (tańsze maja 2x4GB).

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Legiony mega laptopy, ja akurat używam Y720 i naprawdę dobry. Za Legionami przemawia też fakt, że jest teraz akcja Lenovo Premium Care - rejestrujesz laptop i w razie usterki mają 5 dni roboczych na naprawę lub zwrot gotówki i naprawa sprzętu. Ja brałbym Legiona:D

Opublikowano
Cytat

Jest już jakaś określona data i jak dużo musiałbym dopłacić do Y730?

Wysłałem zapytanie kiedy trafią do sklepów ale powinny jakoś teraz we wrześniu się pojawić.

Cytat

Warto? Jedynym minusem jest wygląd.

Ja bym dopłacił do wyższych kadłubków

Cytat

Orientuje się ktoś czy pasuje ADATA XPG SX8200 240GB do y530

Jasne że pasuje jak każdy dysk PCIe NVMe x4, chociaż ja sugeruję kupić Kingstona na kościach MLC.

Jedynie jest śrubka potrzebna do przykręcenia samego dysku.