Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Mężczyzna 20 lat

2. Nie musi być z windowsem

3. 15,4"- 15,6” chodź może być większy

4. Chciałbym by był z dyskiem SSD i HDD (128 + 1000 przynajmniej), wiem, że dyski SSD w zestawie z laptopem są zazwyczaj gorsze ale nie wiem czy byłoby mnie stać na porządny dysk SSD najwyżej tego z zestawu bym wymienił po jakimś czasie.

Nie zależy mi na napędzie DVD

5a. Chciałbym wydać między 4100 a 4500 zł.

5b. Chciałbym go używać przez około 4 lata.

5c. Planowany zakup do końca września.

6. Jakość wykonania jest dla mnie ważna chciałbym by wytrzymał kawał czasu.

7.Full HD, matryca Matowa IPS.

8. Będzie używany na uczelni, akademiku, w domu, chciałbym by bateria była dobra w miarę możliwości.

9. Nie pogrywam w najnowsze tytuły ale chciałbym by w miarę przyzwoicie radził sobie z Lolem, Wowem, Fortnite i z tych bardziej wymagających może wiedźmin i Planetside 2.

10.  Będzie to mój pierwszy kontakt z laptopem jako własnym sprzętem dlatego kompletnie nie wiem co charakteryzuje dobrej jakości laptop.

11. Jeszcze w miarę możliwości jeśli laptop posiadałby 8 GB Ram potrzebowałbym jedno gniazdo wolne na dokupienie w przyszłości.

Waga nie ma dla mnie znaczenia.

12.  Rozglądając się zaciekawiły mnie takie modele:

Acer Aspire 7 A717-72G NH.GXEEP.018 (chciałbym się dowiedzieć czy ta promocja jest opłacalna.

Dream Machines G1050Ti-15 i5-8300H/8GB/512 GTX1050Ti

13. A co do marki to napewno bez Lenovo.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

ale nie wiem czy byłoby mnie stać na porządny dysk SSD najwyżej tego z zestawu bym wymienił po jakimś czasie

Kingston KC1000 240GB (PCIe NVMe) na kościach MLC za 309zł

Cytat

Czy byłby to dobry dysk SSD?

Nie, same tanie SATA AHCI M.2 a laptopy obsługują teraz dyski PCIe NVMe M.2 z 3-5 letnią gwarancją.

Cytat

Acer Aspire 7 A717-72G NH.GXEEP.018 (chciałbym się dowiedzieć czy ta promocja jest opłacalna.

17,3" odpada jeśli chcesz nosić.

Cytat

Chciałbym wydać między 4100 a 4500 zł.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - jest jednym z najbardziej sensownych w tej kwocie.

Super serwis, łatwy dostęp do podzespołów, RAM w jednej kości

Cytat

A co do marki to napewno bez Lenovo.

Liczy się seria, na aluminiowe Y720 jakoś nie narzekają jak na tanie Y520, za niebawem premiera odświeżonych Y730-15.

Hyperbook MK55 PULSAR i7-8750H/8GB/1TB GTX1050Ti - ze względu na klawiaturę jeszcze

https://www.purepc.pl/notebooki/undervolting_cpu_i_gpu_na_przykladzie_laptopa_smart7_h773f

Warto undervolting zrobić szczególnie na procesorze (dotyczy wszystkich laptopów).

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

17,3 dyskwalifikuje tego Acera do przemieszczania go? Gdyż interesuję mnie on najbardziej bo w tej cenie posiada GTX 1060

a SSD czy Ram zawsze mogę zmienić, dołożyć.

Edytowane przez Daergal
Opublikowano
Cytat

17,3 dyskwalifikuje tego Acera do przemieszczania go?

A masz powiększony plecak?  Jednak do użytku na wykładach królują 13,3" - 14,x" a w mniejszości są 15,6".

Cytat

I jak z kulturą w pracy w Dellu a tym Acerze

Tu się nasuwa pytanie przed undervoltingiem czy po. Tutaj musisz zerknąć na testy a jakoś nie widziałem jakiegoś porządnego testu Aspire 7 (15" - A715-72G).

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-7-A715-7300HQ-GTX-1050-Laptop-Review.267346.0.html

Poprzednik miał w miarę ok głośność wentylatorów pod obciążeniem (bez undervoltingu).