Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, poszukuję laptopa:

1] student, ale już niedługo ?
2] windows

brak, ale z systemem też przeżyję
3] matryca

15,6
4] dysk

najchętniej brak, ale chyba nie ma szans obecnie kupić laptopa bez dysku, więc wolałbym HDD, bo SSD na M.2 planuję dokupić sam
5 a] kwota

3500 +/- 10% maksymalnie i tylko nowy laptop bez akcesorii

5 b] czas użytkowania

jak najdłużej, na pewno powyżej 6 lat
5 c] czas zakupu

wrzesień, bo studia od października ?
6] cechy

kultura pracy i wydajność
7] matryca

matowa IPS, 1920x1080 + w przyszłości monitor zewnętrzny
8] miejsce użytkowania

dom biurko - łóżko
9] gry

niskie wymagania
10] programy

AutoCAD, Matlab - nauka + praca
11] wymagania

i5-8300H + GTX 1050, uważam że to wystarczy,

dobrze byłoby gdyby zestaw portów był przyszłościowy tj. brak portów USB 2.0,

brak gejmingowej stylistyki
12] osobiste preferencje

brak
13] rozpatrywane modele
Dell Inspiron G3 i5-8300H/8GB/256/Win10 GTX1050

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (81FV00HWPB)

myślałem także na Hyperbookiem N85s

Co możecie powiedzieć na temat zaproponowanych przeze mnie laptopów lub jakie inne jeszcze polecacie?

Pozdrawiam

Tomasz

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

bo SSD na M.2 planuję dokupić sam

I słusznie, dyski NVMe można teraz naprawdę tanio dostać.

Cytat

jakie inne jeszcze polecacie

Jeszcze wyjdzie Y730-15 - trochę droższy bo to będzie tak jak i obecnie jedna półka jakościowa wyżej (trochę droższy będzie), też jeszcze czekamy na nowe Omeny.

Zresztą Y530-15 jak dla mnie trochę za w przedsprzedaży jest zbyt wysoko wyceniony i cena na pewno spadnie.

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Ewentualnie z systemem masz Acery na promocji z 3 letnia gwarancją i fabrycznie montowanymi dyskami Intel Optane 16GB (można sprzedać dodatkowo). Niestety w wersji z 8GB RAM są z dwoma kościami 4GB więc rozbudowa jest kiepska w tym wypadku.

Opublikowano
2 godziny temu, FxJ napisał:

Jeszcze wyjdzie Y730-15 - trochę droższy bo to będzie tak jak i obecnie jedna półka jakościowa wyżej (trochę droższy będzie), też jeszcze czekamy na nowe Omeny.

Zresztą Y530-15 jak dla mnie trochę za w przedsprzedaży jest zbyt wysoko wyceniony i cena na pewno spadnie.

Oglądałem na stronie lenovo model y730, ale on ma już wygląd "gejmerski" oraz ma być z kartą 1050Ti, więc odpada.

2 godziny temu, FxJ napisał:

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Ewentualnie z systemem masz Acery na promocji z 3 letnia gwarancją i fabrycznie montowanymi dyskami Intel Optane 16GB (można sprzedać dodatkowo). Niestety w wersji z 8GB RAM są z dwoma kościami 4GB więc rozbudowa jest kiepska w tym wypadku.

Acery mi się nie podobają, więc sobie je odpuszczę.

Najbardziej do tej pory podobały mi się Asusy Vivobook Pro, ale to co mnie od nich odpycha to te nieszczęsne 2x USB 2.0 i aż 1x USB 3.0. Jako, że chce mieć tego lapka na ładnych parę lat, to porty jak na obecne czasy są zacofane, a co dopiero za parę lat.

Co byś polecił bardziej z modeli podanych przeze mnie?

W dellu nie podoba mi się, to że dają dysk SSD na M.2 o słabych parametrach (dokładnie nie wiem jakich, bo wymiana kilku maili z xkomem nie przyniosła rezultatów, bo sami nie wiedzą i nawet modelu dysku nie chcą podać), bo wolałbym coś na lata typu NVMe. Gdyby w obecnych czasach dałoby radę kupić laptopa bez dysku, to już dawno bym go wziął, a tak szukam jakiejś alternatywy.

Opublikowano

https://www.lenovo.com/pl/pl/laptops/legion-laptops/legion-y-series/Lenovo-Legion-Y730-15ICH/p/88GMY701058

Dużo się nie różni poza tym że ma podświetlenie RGB które na pewno można ustawić w jednym kolorze.

Cytat

Jako, że chce mieć tego lapka na ładnych parę lat, to porty jak na obecne czasy są zacofane, a co dopiero za parę lat.

Myszka nawet nie wymaga wyższej wersji USB, zawsze można HUB USB-C zastosować.

Cytat

Co byś polecił bardziej z modeli podanych przeze mnie?

Skoro stylistyka legionów ci się nie podoba wizualnie zostaje Dell G3 / G5 i biznesowe Vostro 7580

Opublikowano
Dnia 29.08.2018 o 18:13, FxJ napisał:

Skoro stylistyka legionów ci się nie podoba wizualnie zostaje Dell G3 / G5 i biznesowe Vostro 7580

Nie podoba mi się tylko legion y730.

Jeśli miałbyś wybierać między dellem g3, a legionem y530 to którego z nich byś wybrał? (laptop na kilka ładnych lat)

Pozdrawiam