Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Kobieta, 20 lat
2. laptop z wgranym Windowsem 10
3. 15,4"- 15,6” 
4. Miło by było, gdyby laptop był od razu z dyskiem SSD i HDD, wiem, że wbudowane są gorszej jakości, ale w gronie trzech laptopów które mnie interesują tylko w jednym można wybrać  wariant bez wbudowanego SSD
5. a) 3500 - 4000zł, to maksymalna cena.
     b) 5 - 6 lat 
     c) Jak najszybciej
6. Najważniejsza jest dla mnie najwyższa wydajność w tej cenie, następnie długość pracy na baterii i jakość wykonania.
7. Matryca obojętna
8. Laptop będzie ciągle w domu, na biurku, czasem na kolanach. W ciągu dwóch lat planuję wyjechać do Kanady/Stanów w zależności gdzie się dostanę., ale to i tak już nie będzie na gwarancji.
9. Gry to The Sims 3/4, The Elder Scrolls, może Wiedźmin III, ale będę miała czas najwyżej w niedzielę, także kompletnie nie kieruję się grami. Bardziej, żeby ogarniał oglądanie filmów/seriali online, wszystkie biurowe aplikacje. 
10. - 
11. -
12.  Chciałam, żeby laptop miał 8 GB RAMu, ale, żebym mogła później rozbudować do 16GB albo od razu 16 GB i dysk SSD 240/256 GB (i najchętniej od razu też HDD min. 1TB). Zależy mi też na głośnych, dobrych głośnikach. Nie chce ani HP ani Lenovo. Rozważam te 3 laptopy: 
ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/8GB/256SSD+1TB/W10 (N580GD-E4052T) - za nim przemawiają głośniki, wygląd (niestety, jestem babą i patrzę na wygląd) i jest najlżejszy. 
Dell Inspiron G3 i5-8300H/8GB/256+1000/Win10 GTX1050 (Inspiron0635V) - tutaj raty 0% i jako jedyny ma 2666MHz (cokolwiek to znaczy, asus i acer mają 2400), ale wydaje się taki plastikowy.
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050 FHD (NX.H23EP.001) - ten ma chyba najlepsze wykonanie, ale o ile się nie mylę musiałabym od razu wziąć opcję 16GB. No i można bez wbudowanego SSD.

14. Jestem otwarta na każdą propozycję, jestem zielona w tym temacie i nie znam się na laptopach, a zależy mi, żeby laptop służył mi tak dobrze, jak obecny Asus. Jakby ktoś podsumował technicznie te trzy laptopy, bo nie chcę kupować sprzętu za 4k opierając się tylko na mojej babskiej gadce ? to będę bardzo wdzięczna.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jeśli laptop ma być na lata, to lepiej kupić od razu coś z 1050 TI, choćby kosztem dysku SSD - ten możesz dokupić za miesiąc-dwa jak dozbierasz PLNy i zamontować, a grafiki nie zmienisz później.

Tutaj masz Heliosa 300 z 1050 TI za 3999 zł. 8GB pamięci RAM w 1 kości - drugą sobie dokupisz. Procesor i5-8300H. Przyda się do niego podstawka chłodząca.

Opublikowano
Cytat

Zależy mi też na głośnych, dobrych głośnikach

Dorwać  lekko używane bezprzewodowe na Bluetooth Edifiery R1700 lub R2730 

Cytat

tutaj raty 0%

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - na start ma dysk Intel Optane dający boost dyskom HDD więc tragedii nie będzie. Plus łapiesz sie teraz na rozszerzoną gwarancję ale trzeba by doczytać czy była by uznana poza Europą.

ADATA 240GB M.2 PCIe XPG SX8200 - lepsze dyski SSD NVMe już dostaniesz od 300zł (za 240-256 GB) a będą jeszcze tanieć.

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Opublikowano
9 godzin temu, swiru napisał:

Jeśli laptop ma być na lata, to lepiej kupić od razu coś z 1050 TI, choćby kosztem dysku SSD - ten możesz dokupić za miesiąc-dwa jak dozbierasz PLNy i zamontować, a grafiki nie zmienisz później.

Tutaj masz Heliosa 300 z 1050 TI za 3999 zł. 8GB pamięci RAM w 1 kości - drugą sobie dokupisz. Procesor i5-8300H. Przyda się do niego podstawka chłodząca.

Ale kompletnie nie wykorzystam potencjału 1050Ti, jak tak dalej pójdzie to nawet ten raz w tygodniu nie zagram w simsy. Czy żywotność laptopa naprawdę zależy od karty? Mój biedny Asus chyba nie był w najlepszej możliwej wersji (X53S), żyje już jakieś 6 lat i jeszcze chce żyć, ale niestety gniazdko słuchawkowe się zepsuło i nie mam możliwości naprawy nigdzie. 

Helios odpada, zapomniałam dodać, że wygląd gamingowy nie wchodzi w grę.

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - na start ma dysk Intel Optane dający boost dyskom HDD więc tragedii nie będzie. Plus łapiesz sie teraz na rozszerzoną gwarancję ale trzeba by doczytać czy była by uznana poza Europą.

Czyli rozumiem, że miałam rację i 8GB jest w dwóch kostkach, bez możliwości ewentualnej rozbudowy do 16GB?

Opublikowano
Cytat

Czy żywotność laptopa naprawdę zależy od karty?

Nie, od najsłabszego elementu na płycie głównej, a wystarczy pojedynczy rezystor, kondensator, cewka.

Cytat

ale niestety gniazdko słuchawkowe się zepsuło i nie mam możliwości naprawy nigdzie

http://www.pclap-alert.pl - zadzwoń obstawiam ze powinni mieć.

Jest też opcja nr 2, zewnętrzna karta dźwiękowa na USB np. Audiotrak Maya U5Prodigy Cube Black Edition

Cytat

Czyli rozumiem, że miałam rację i 8GB jest w dwóch kostkach, bez możliwości ewentualnej rozbudowy do 16GB?

Tak, tylko wymiana a aktualnie ceny RAM-u są koszmarne, ale można samodzielnie kupić znacznie lepszy o niższym LC ale ja bym czekał aż ceny spadną do poziomu jaki był półtora roku temu (50% ceny aktualnej).

https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-crucial-ddr4-sodimm-2x8gb-2666mhz-cl19-ct2k8g4sfs8266-1523466/ - CL19
https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-crucial-oc-k2-ddr4-sodimm-16gb-2666mhz-c16-bls2c8g4s26bfsdk-1205716/ - CL16
https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-hyperx-impact-ddr4-sodimm-2x8gb-2666mhz-cl15-hx426s15ib2k2-16-1115186/ - CL15

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.08.2018 o 21:34, FxJ napisał:

Tak, tylko wymiana a aktualnie ceny RAM-u są koszmarne, ale można samodzielnie kupić znacznie lepszy o niższym LC ale ja bym czekał aż ceny spadną do poziomu jaki był półtora roku temu (50% ceny aktualnej).

Im niższy CL tym lepiej, tak? Czyli najlepsze są te hyperx?

Zdecydowałam postawić na tego ASUSa VivoBook Pro 15 N580GD, tylko właśnie z 8GB RAMu (skubańce zwiększyli cenę laptopa), w razie potrzeby wymienię ? Dlatego moje ostatnie pytanie jest o to CL.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

FxJ, i co sądzisz o tej podkładce Cooler Master NotePal U3 Plus (R9-NBC-U3PK-GP)? Widziałam Twój temat z podkładami, ale większość z www.modecom.eu (miałam komunikat "połączenie nie jest prywatne"), no i z racji tego, że kupuję laptopa w x-komie (nie znalazlam go w innych sklepach), to wygodnie byłoby od razu u nich kupić ? Chociaż widzialam, że wentylatory nie mają sensu na kolanach/pościeli, a zalezalo mi,  żebym mogła trzymać tego laptopa na kolanach w dresach, czy pod kocem.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Im niższy CL tym lepiej, tak?

Tak.

Cytat

co sądzisz o tej podkładce Cooler Master NotePal U3 Plus (R9-NBC-U3PK-GP)?

SilentiumPC Sigma PRO 140mm
Raijintek Aeolus Alpha 140mm

Ma potencjał ale warto by jeden wentylator podmienić na większy + wykręcić z zepsutego zasilacza grill (tą metalową osłonkę). No i można rozwiercić trochę otwory bezpośrednio nad miejscem w którym są wentylatory w laptopie.

Cytat

żebym mogła trzymać tego laptopa na kolanach w dresach

Na tej nie będzie to zbyt wygodne.

Opublikowano (edytowane)

Raz jeszcze dziękuję, czyli postawię na podkładkę bez wentylatora (nawet podlinkowaną przez Ciebie Fellowes I-Spire (9473102))

Kompletnie zapomniałam o napędzie optycznym, sugerując się różnymi opiniami pozostałam przy dwóch - LG GP57EB40 i ASUS SDRW-08D2S-U LITE, proszę czy mógłbyś jeszcze mi coś doradzić z nich? Nie chciałam zakładać nowego tematu, żeby nie śmiecić, a to już naprawdę ostatnie pytanie haha. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

czyli postawię na podkładkę bez wentylatora

Te za to są tylko do łóżka tak naprawdę, jednak lepiej mieć z wentylatorami niż w ogóle.

https://drive.google.com/drive/folders/0B6pcCFAGHHOtSTBhVi1UanpLRm8?usp=sharing

https://drive.google.com/drive/folders/0B6pcCFAGHHOtMzBnLVZoOXNxQms?usp=sharing
Chyba że chcesz przerabiać na własną rękę.

Cytat

czy mógłbyś jeszcze mi coś doradzić z nich

Tak najtańszą i tak nie będziesz za często używać, od kilku lat nie używałem płyty by nagrać system tylko i wyłącznie z pendriva.