Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1] Nowy laptop między 2500 a 3000, nie więcej
2] Może być z systemem lub bez bo możliwe, że będę miał z uczelni, ale pewny nie jestem
3] Rozmiar matrycy najlepiej 14 ewentualnie 15.6, matowa 
4] Waga nie większa niż 2,5 kg, chętnie wezmę poniżej 2 kg, bateria nie musi być świetna, ale coś przyzwoitego by się przydało
5] Laptop raczej do codziennego użytku, ale na studiach mogę mieć projektowanie 3d lub inne tego typu rzeczy (chociaż nie bardzo wymagające) 
6] Sprzęt musi kilka lat posłużyć, najlepiej całe studia (~5 lat), zależy mi na dobrym procesorze, w miarę mobilności i przydałoby się, żeby nie był plastikowym gniotem, grafika drugorzędna ale też się przyda
7] brak
8] Podświetlana klawiatura byłaby fajna, ale bez problemu się obejdę bez niej
9] Nie zależy mi na dużej pamięci, najlepiej SSD 128-256 gb, rozważam też opcję dokupienia SSD osobno

Laptop będzie używany w mieszkaniu i czasem na uczelni, rzadziej w trasie
Zakup maksymalnie do 1,5 miesiąca
Nie zależy mi na głośnikach, napęd optyczny też niekonieczny
8 gb ramu najlepiej 

Obecnie rozważam takie modele:

1. ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/240SSD+1TB/Win10
  2. LENOVO IdeaPad 320S-14IKBR 81BN009CPB i5-8250U/8GB/256GB SSD/INT/Win10H Mineral Grey
  3. Lenovo Ideapad 320s-15 i5-8250U/8GB/256 MX130 Lenovo Ideapad 320s-15 i5-8250U/8GB/256 MX130
  4. ASUS VivoBook S14 S410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10
  5. ASUS VivoBook 15 R542UA i5-8250U/8GB/1TB

Przy 1 modelu jest też  opcja o 200 zł tańsza bez SSD więc mógłbym dokupić osobno, jeśli tak będzie lepiej.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

S410UA-EB031T - to jest nowsza partia tego wyżej, te mają już 8GB wlutowane z tego co tu widać w specyfikacji ?

Cytat

Zakup maksymalnie do 1,5 miesiąca

ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/8GB/256SSD być może pojawi się bez dysku SSD (ale z wolnym slotem M.2) i w kolorze szarym jeszcze w przeciągu miesiąca.

Cytat

8 gb ramu najlepiej 

Najlepiej 1x8GB + miejsce na drugą kość

Cytat

laptop na studia techniczne

Jaki kierunek?

Cytat

możliwe, że będę miał z uczelni, ale pewny nie jestem

Sprawdź i daj znać.

Opublikowano

Jestem na automatyce i robotyce na wydziale mechanicznym. Na stronie wydziału, z tego co patrzyłem, podają, że jest coś takiego jak MSDN AA, ale nie jestem pewien czy to jest to samo co Microsoft Imagine, a na maila nie odpisują. Jeszcze takie 2 pytania: czy praca na 14-calowym może być dosyć męcząca i lepiej kupić już 15,6 i czy laptopy lenovo rzeczywiście szybko się psują, bo tak słyszałem?

Opublikowano
Cytat

Imagine, DreamSpark, MSDN AA

Wcześniej ten program nosił inne nazwy i przez to się robi taki burdel bo zmieniają nazwę co wydanie systemu.

Cytat

czy praca na 14-calowym może być dosyć męcząca i lepiej kupić już 15,6

Indywidualna sprawa, w końcu wiele osób pracuje na 13" MacBookach Air.

Cytat

czy laptopy lenovo rzeczywiście szybko się psują, bo tak słyszałem?

Kwestia danej serii i modelu, sprzedają też najwięcej ale osobiście nie polecam tańszych serii bo bardziej się Acery opłacają i mają lepszy serwis.